Jump to content

Злокачествени тумори


Recommended Posts

Злокачествени тумори

Злокачествените тумори се развиват за кратко време, разпространяват се в околните тъкани и прескачат в много други вътрешни органи (метастази). Те смущават дейността на засегнатия орган и причиняват значителен упадък на силите на тялото и различни усложнения.

Към тях спадат т. нар. саркоми и карциноми. Разликата между тях е в тъканното им устройство. Саркомът изхожда от съединителна тъкан, а карциномът - от епителна. Обикновено саркомът се появява до 40-годишна възраст, а карциномът след тази възраст.

Злокачествените заболявания започват незабелязано и се проявяват доста късно, когато резултатът от лечението не може да бъде задоволителен. Освен това е възможно някои от доброкачествените тумори с течение на времето да преминат в злокачествени.

Рак на гърдата

Причини. Неприродосъобразен живот у повечето жени, както и удари и хронично възпаление на гърдата.

Признаци. В засегнатата гърда се опипва възел с различна големина, плътен, сраснал с околните тъкани. Ако се хване зърното на гърдата, буцата го последва, самото зърно на болната гърда стои по-високо от това на здравата и черното петно около него е намалено. Околните лимфни възли (под мишниците и под ключицата) са увеличени, общото състояние се влошава.

Предсказание. Сериозно. И в този случай е особено важно ранното откриване на заболяването и своевременното оперативно лечение.

Лечение. Оперативно. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болната да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) (вж. том III, „Рак на стомаха“, точка I) или по 3-5 зърна смес от пчелен клей с прясно краве масло (вж. том III, „Рак на стомаха“, точка I).

II. Двадесет минути след едно от тези средства да изпива 1 чашка от 75 г отварка от акация, волски език и пр. (вж. том III, „Рак на стомаха“, точка II).

Ако болната е оперирана, добре е да взема по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, медуница, невен, пача трева, ранилист (цялата билка с корена) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при рак на стомаха с добавка след обяд и вечеря болната да взема по 1-2 лъжички смес от 2 чаени лъжички чай от бял уров, 1-2 чаени лъжички бъзов или шипков мармалад, 1 чаена лъжичка чист пчелен мед и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и след това да изпива 1-2 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 12-те билки: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк с тесни листа, листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа, френско грозде (листа) и червена хвойна (зърна) — по 30 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), кървав здравец, лавандула, лепка, магарешки трън (корени), невен, пача трева, ранилист (листа и корени), слез и цариче — по 50 г от всяка. От общата смес се вземат 2 пълни супени лъжици и с 1 чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода; вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 2-3 вечери подред на болната се прави топла (37°С) клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и се прецежда). След това клизма се прави само при запек с половин литър от същия чай, последвана от парна баня на главата и гърдите с чай от лайка с продължителност около 10 минути или пък от парен компрес на болната гърда с торбичка, напълнена с топъл (36-37°С) полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използува 2-3 пъти подред), с продължителност около 20 минути. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди) и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от бял равнец (листа и цвят) - 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се още 5 минути и като изстине, се прецежда. Болната гърда се налага първата вечер с торбичка, напълнена с топла лапа (36°С) от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 1/2 чаена лъжичка боров катран (от аптеката) и 20 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките, поръсена с малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата); или с топла лапа от сухи сини сливи, засилени с 1 чаена лъжичка боров катран и 1 чаена лъжичка ситна захар. Втората вечер налагането става с торбичка, напълнена с топла лапа от праз лук (бялата му част) или от прясно зеле, на ситно нарязани, с прибавка на 15-20 сини сливи, смачкани без костилките, 1 супена лъжица ленено семе и 100-150 г прясно мляко - ври да се сгъсти като тесто; или пък с топла смесена лапа от магданоз, кромид лук и слез (листа и цвят) по равни части, сварени с 1 чаена лъжичка олио и вода; преди поставянето лапата се поръсва с 1 чаена лъжичка камфор на прах. Третата вечер торбичката трябва да е напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 10-15 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), и 10-15 сини сливи без костилките. Едновременно се поставя коремен компрес и малкият мозък (тилът), а при тежко главоболие и цялата глава се налагат с „шапка“ по начина, даден за тумор на стомаха (том III).

Неделя. Почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

V. Сутрин. Лечението е, както при рак на стомаха (том III). Освен това на болната гърда (под сутиена) да се залепи кърпичка, намазана със смес от 30 г прясна несолена свинска мас и 3 г камфор на прах.

В по-тежки случаи налагането става с едно от следните средства:

1) смес от 50 г боров катран, 5 г нишадър на прах и 2 г сяра на прах;

2) в продължение на 7-10 дни с мушамичка, направена от чист домашен (или тоалетен) сапун, стопена овча лой и 1 белтък от прясно кокоше яйце: парче сапун, с големина на орех, се настъргва на ситно ренде върху чист съд и към него се прибавя лой колкото четвъртинката от сапуна, бъркат се заедно, докато се стопят, и след това се добавя 1/4 от белтъка, бърка се, докато се сгъсти като мехлем, след което се намазва на подходящо парче плат, залепва се върху гърдата и стои така до сутринта;

3) торбичка от тънко хасе, ушита на тегели, широки 2 см, напълнени със суха къртичина пръст. Пръстта се сменя веднъж на 10 дни.

VI. Лятно време от 10 до 12 часа процедурите са както при рак на стомаха.

Важни добавки:

1. При увеличени лимфни възли под мишницата или след операция, ако ръката е много отекла, първата вечер тя се налага с торбичка, напълнена с хладка лапа от прясна несолена извара или с хладка лапа от сурова тиква, настъргана на ренде и полята със 100 г прясно мляко - кисне в него 30 минути и се изстисква добре. Втората вечер налагането става или с глинен компрес (най-добре от червена глина), забъркан с хладък оцет до гъстотата на тесто за мятане във фурната; или със сурови картофи, настъргани и полети с малко мляко - киснат 30 минути и се изстискват добре, държат се цяла нощ; или с топла лапа от кромид лук с аптекарски катран: взема се 1 глава кромид лук и без да се реже, се поставя в топла пепел (жарава), след като се опече, се махат горните люспи и се отделят чистите, които се смачкват и поливат с 1 супена лъжица аптекарски катран.

2. Добре е през деня болната да носи в джобовете си 3-5 кестена, които да се сменят всеки 2 месеца.

3. Полезно е болната да спи на легло, под дюшека на което са наредени сурови диви кестени, които до края на годината не се сменят.

Рак на матката

Причини. Неизвестни. Честите аборти, неумерените полови сношения и пазенето от забременяване с различни средства съдействуват за заболяването.

Признаци. Процесът може да засегне маточната шийка или тялото на матката. При рак на маточната шийка болната се оплаква от обилно течение, което е слузесто гнойно, кафеникаво с неприятна миризма. Чести са и истинските кръвотечения, особено при полово сношение или различни манипулации.

При рак на тялото на матката болната жена се оплаква от чести тъпи или присвиващи болки, нередовни, обилни, чести менструации, а ако е в критична възраст - кръвоизливи. Постепенно се уврежда и общото състояние на жената.

Предсказание. Много сериозно.

Предпазване. Състои се в отбягване на причините, които го предизвикват. Необходимо е да се обръща своевременно внимание на всяко неестествено кръвотечение, особено след 45-ата година, защото то е достатъчно да подскаже, че има нещо ненормално, заради което жената трябва да се прегледа от лекар.

Лечение. Болнично от лекар-специалист. Лечението със средствата на народната медицина е както при доброкачествен тумор (миома). Общо за засилване на организма, пречистване на кръвта и стопяване на рака.

Рак на влагалището

Причини. Същите, изложени в „Рак на матката“.

Признаци. Същите като при рак на матката с добавка: болките в долната част на корема са подобни на напъните при раждане, а тези в правото черво са постоянни. Понякога болната чувствува и постоянно опъване на левия (десния) крак.

Лечение. Болнично. Народната медицина прилага общо лечение по начина, изложен за рак на матката.

Рак на яйчниците

Причини. Изложените в „Рак на матката“.

Признаци. Същите като при рак на матката с добавка: ако се появи такъв рак, той обикновено още от началото завзема и двата яйчника и причинява силни нервни болки.

Лечение. Болнично, общо и по начина, изложен в „Рак на матката“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...