Jump to content

Заболявания на бременната


Recommended Posts

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА БРЕМЕННАТА

Замайване на главата у бременната

Причини. Замайването е доста често явление през време на бременността особено в първите седмици и когато плодът започне да се движи в утробата.

Предсказание. Благоприятно, минава с течение на времето.

Първа помощ. Когато настъпи замайването, бременната жена трябва да се наведе напред, както седи на стола, така че главата й да опре между коленете и цялото й тяло да е отпуснато, и то в продължение на няколко минути, т. е. докато премине замайването. Това положение дава възможност на сърцето да изпрати повече кръв към мозъка. Помирисването на оцет или амоняк в този момент също е полезно.

Изгубване на съзнание от бременната (синкоп)

Причини. Обикновено се дължи на ниско носене на плода.

Признаци. При движение - притъмняване пред очите и падане в несвяст.

Първа помощ. Пострадалата да се постави на легло и да се отпуснат дрехите й, след това да се напръска лицето й със студена вода и да й се даде да помирише оцет или амоняк (виж казаното за синкоп в I том).

Лечение. Състои се в спазване на „Хигиена на бременната жена“ и в носене през деня на специален пояс за повдигане на плода (от аптеката).

Обилно слюнотечение у бременната

Признаци. То се явява през първата половина на бременността, а понякога и през цялото време.

Предсказание. Болестта е безопасна, но твърде неприятна.

Лечение. Ако слюнотечението не е обилно, достатъчно е да се размеси танин (прах от дъбова кора) половин чаена лъжичка или лимонов сок 2 чаени лъжички с 200 г вода и с тази смес да се плакнат устата.

Ако е доста обилно и упорито, препоръчва се всяка сутрин да се прави седяща баня (30°С) за 20 минути и всяка вечер да се поставя кръстосан компрес, натопен в топла отварка от трина (36°С) или във вода (26°С), съчетан с налагане на малкия мозък (тила) с торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 2-3 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша), или пък със смес от 3 супени лъжици суров кромид лук, настърган на ситно и засилен с 1 супена лъжица готварска сол; отгоре се слагат вестник и шапка от чорап и така се спи. При запек първите 1-2 вечери се правят топли клизми (38°С), а след това хладки (32°С) клизмички с 200 г вода. Бременната не бива да гълта слюнките си.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене и 2 часа след ядене да изпива по 1 чашка от 100 г чай от бял равнец - 2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода; кисне захлупено 30 минути.

Диета. Лека вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци, и то повече сурови (вж. том I, „Суровоядство“).

Възпаление на венците на бременната

Често през втората половина на бременността венците се зачервяват и подуват. Понякога и при най-лекия допир кървят.

През бременността често се влошават и съществуващи отпреди заболявания на зъбите, особено пародонтозата. Затова е необходимо всяка бременна жена да следи редовно състоянието на зъбите си при зъболекар.

Лечение. Провежда се от зъболекар. Народната медицина препоръчва да се приложи лечението за възпалени венци, дадено в том

III. Освен това бременната по-често да плакне устата си с танинов разтвор (вж. „Обилно слюнотечение у бременната“).

Повдигане и повръщане у бременната

Около половината от бременните жени повръщат през първите месеци на бременността.Това е свързано с повишената дразнимост на нервната система.

Признаци. Гаденето и повръщането започват обикновено около 10-15 дни след очакваната менструация. Бременните често повръщат безпричинно и особено сутрин. Понякога повръщането е толкова силно, че не могат да сложат нищо в устата си. В някои случаи повръщат всичко, което са изяли, а в други само сокове, лиги. Жените почти не отслабват през това време, често имат добър апетит и общото състояние е запазено. Това трае докъм края на третия или четвъртия месец и изчезва внезапно. Понякога повръщането се появява и към края на бременността, а може да трае и през цялото време - злокачествено повръщане. В последния случай настъпват бързо телесно отслабване и различни усложнения.

Предсказание. Благоприятно в леките случаи и сериозно при злокачественото повръщане.

Предпазване. Преди да настъпи повръщането, трябва да се вземат мерки, с които би могло да се избегне това положение. Колкото се касае до стомаха, трябва поне отвън той да се остави свободен, за да може малкото храна, която приема в себе си, да се задържа и смила. Заради това трябва да се избягва всичко, което го стяга и притиска, като корсети, колани, пояси и др.

Храната трябва да бъде разпределена на 7-8 приема дневно в малки порции.

Лечение. Необходимо е, особено при злокачественото повръщане, да се потърси помощта на лекар. Когато повръщането е леко, добре е да се дава на жената сутрин, преди да стане от леглото, кафе от ръж или чай от лайкучка, или чай от маточина и 1-2 лъжици портокалов сироп или лимонов сок, разтворен във вода без захар. Ако повръщането е след ядене и това се повтаря, бременната не трябва да пие много течности заедно с храната и тези, които пие, да са студени. Ястията да бъдат повече вегетариански, приготвени по вкус.

Добре е бременната да прави всеки ден по 1-2 седящи бани (30°С за 20 минути) или да си поставя сутрин, обед и вечер преди ядене по един коремен компрес, натопен в хладка вода. Сутрешният и обедният компрес се държат по 2 часа, а вечерният цяла нощ. Да се храни само със сурови плодове и зеленчукови сокове (вж. том I, „Суровоядство“) или пък да й се правят хранителни клизми, да пие домашна студена лимонада без захар или мед.

Ако повръщането не престане, да взема точно на всеки половин-един час по 1 кафена чашка топла или гореща вода - обикновена или дестилирана. Всичко друго, което приема, да взема в студен вид и в малко количество. Да лежи в затъмнена стая.

При по-упорито повръщане добре е бременната жена през целия ден да носи на слънчевия си възел (под лъжичката и над пъпа) 1/2 глава суров кромид лук, отрязан на колело и леко поръсен с камфор на прах.

Ако е изтощена и слаба, три дни подред да й се дава само горещ разтвор от селска трахана.

Приготовление: 1 супена лъжица селски хлебен квас се размива в 100 г топла вода, след това в съд с 200 г вряща на огъня вода се сипва по малко от размития квас, като при това постоянно се бърка, докато се изсипе целият квас. Съдът се оставя на огъня още 3-4 минути да ври и се снема.

Употреба. От това питие болната дневно да изпива по 3-4 горещи чаши, забъркани с малко черен пипер. След траханата да премине на лека природосъобразна (безмесна) храна с повече плодове и зеленчуци, съдържащи повече витамин С

При това бременната никога да не става от леглото гладна, а винаги леко закусила. Ако стомахът не приема никаква храна, трябва да се прибегне до хранителни клизми, като им се прибавя и малко мед.

Киселини и оригване у бременната

Признаци. След хранене бременната жена чувствува парене в стомаха, което понякога се предава по целия хранопровод и дори в гърлото. Понякога устата се изпълва с горчиво-кисела течност, която иде от стомаха.

Лечение. За да се облекчи това състояние, помага чаша мляко, взета около 15 минути преди ядене, или вземането след ядене по една кафена чашка горещ содов разтвор.

Да се избягват студените храни (сладолед) и разни месни и рибни консерви, а също и храни, пържени в много масло или олио.

Запек у бременната

Поради лениви черва, а и от притискането на червата от бременността понякога жените не могат да ходят редовно по нужда.

Признаци. Неотиване редовно (всеки ден) по нужда.

Лечение. Жената не бива да преяжда; добре е да яде често (5-8 пъти на ден), но по малко, особено вечер. Храната да бъде изключително растителна, и то с повече плодове, особено варени сливи със или без мед. Добре е да взема сутрин, обед и вечер преди ядене и по една лъжичка чист маслинен зехтин (не олио). Да прави движения на чист въздух и редовно всеки час да взема по една супена лъжица студена вода. Освен това може да се употребяват и хладки (32°С) задръжни клизмички с 200 г вода. Когато клизмите не помагат, трябва да се даде майчин лист и да се направи казаното за запек.

Спазми (колики) у бременната

Лечение. При запек - топла клизма (38°С) най-добре с чай от лайка. След нея бременната да си сложи на корема топла лапа от лайкучка или попарен и изстискай цвят на бъз. Полезно е в случая да се изпие и чаша чай от лайкучка, но без захар или мед.

Диария у бременната

Признаци. При отиване по нужда - воднисти изпражнения.

Усложнения. Ако зачести ходенето по нужда, бременната жена отслабва и може да се предизвика помятане. Особено опасно е то, когато е придружено със силен напън, с болка и когато в изпражненията има слуз, прошарена с кръв.

Лечение. Да се потърси лекар. Народната медицина препоръчва да се направи казаното в том III. А при силна болка в корема да се легне на легло и да се турят на корема компреси, натопени във вода (25 °С), а върху тях грейка, шише с гореща вода или затоплена тухличка. Когато болките не са толкова силни, достатъчно е жената да си обвие корема с нещо топло и да не излиза от дома си. Освен това болната след изчистването на червата с клизми и майчин лист да яде само лека вегетарианска храна.

Отоци у бременната

Причини. Освен казаните в общите причини, отичането почти винаги е признак на сериозно заболяване на бъбреците, сърцето или изобщо на кръвоносната система.

Признаци. Ако се появи отичане на лицето или краката, уринирането се увеличава или обратно - става по-рядко. Затова жената трябва непременно да изследва урината си.

Лечение. В леки случаи бременната жена трябва повече да лежи, да се лекува и да ограничи употребата на течности и сол. Добре е да остане един ден на плодова диета с пресни плодове или сокове.

Ако страданието й е от бъбреците, всяка сутрин да си поставя по един коремен компрес, натопен в топла (36°С) отварка от овесена слама, и по един коремен компрес както сутринта, съчетан с „мокри чорапи“, натопени в хладка вода (25°С), държат се цяла нощ.

Ако страданието й е от сърцето, тогава да се лекува сутрин с една седяща баня (28°С за 20 минути), а вечер - коремен компрес, съчетан с „мокри чорапи“, както по-горе, и с фрикция на сърдечната област с вода и оцет наполовина.

В по-тежки случаи е необходимо болнично лечение.

Схващане на краката на бременната

Обикновено се появява през последните месеци на бременността. Може да се случи и по всяко време на денонощието, дори и във време на сън.

Лечение. Облекчение в момента може да се получи със следните средства:

1. Като се промени положението на тялото - това обикновено прекъсва изведнъж болките.

2. Когато се извие стъпалото така, че пръстите да бъдат колкото се може по-нагоре.

3. Като се трият мускулите с ръка. Това не се позволява само когато в тази област има силно разширени вени.

4. Като се слагат върху крака меняващи компреси - горещи и студени един след друг.

5. Като се заеме легнало положение с малко повдигнат таз. Освен това всяка вечер да се прави гореща баня на краката (40°С за 10 минути), последвана при желание след изсушаването им от разтривка с терпентиново масло, с камфоров спирт или със синапов спирт.

Леглото откъм краката на жената трябва да бъде повдигнато.

Пъпки по кожата на бременната

Признаци. Бременните жени често страдат от пъпки по кожата, които са твърде неприятни и сърбят.

Лечение. В леки случаи пъпките изчезват при редовно правене дневно по 1-2 седящи бани (28°С за 20 минути) и търкането им с лимон.

В по-тежки случаи виж казаното за акне в том III.

Петна по кожата на бременната (ефилиди и петириазис)

Причини. Дължат се на разстройство в правилното разпределение на пигмента вследствие на хормонални изменения. На това се дължат също и всички неразположения на бременната. Такива петна се появяват у жени, които не са раждали, и са временни. Иначе се дължат на по-трайни смущения, главно в черния дроб.

Признаци. При ефилидите по кожата се появяват маточни петна с жълтеникав цвят, които са повече по слепоочията, бузите и челото и образуват нещо като маска. Те са вследствие на отлагане на тъмен пигмент в дълбоките пластове на кожата, не достигат никога до корените на космите и не се издават над кожата. Обикновено след раждането се изгубват.

При петириазиса петната са от друг вид, които понякога се появяват и приличат на маточните; те зависят от загнездването в кожата на един растителен паразит. Тези петна излизат по гърдите, гърба, издават се леко над кожата, понякога причиняват силен сърбеж, който ги отличава от маточните, и могат да се лющят.

Лечение. Ако ефилидите са в лека форма, бременната не трябва да употребява никакви средства против тях, докато не роди. След това може леко да ги изтрива с памук, натопен в кислородна вода. В по-тежка форма да се приложи казаното за лунички по лицето. За петириазиса да се приложи казаното за лишеите.

Разширение на вените на краката на бременната

Бременните жени често боледуват и от разширение на вените на краката.

Причини. Дължи се на налягането, което плодът в утробата упражнява върху коремните кръвоносни съдове.

Признаци. Срещат се най-често в долната част на краката, но понякога могат да обхванат и целия крак. Обикновено това разширение не достига опасни размери и след бременността намалява. Но има случаи обаче и на твърде силно разширяване на вените, което мъчно се поддава на лечение.

Предпазване. Жена, която е предразположена към разширени вени, трябва да избягва продължителното стоене на крака, да не носи ластици, сутрин, обед и вечер да прави по 15-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“) и да не е запечена.

Лечение. Ако разширението е незначително, може и от само себе си да мине, а ако е значително, да се направи казаното за разширение на вените на краката в раздела за болести на органите на движението в том III.

При силен оток на краката жената трябва да прекарва повече време лежешком с повдигнати крака. Освен това се препоръчва сутрин още в леглото краката да се бинтоват с еластичен бинт или да се обуват еластични чорапи.

Разширение на вените на външните полови органи на бременната

Признаци. Ако разширението е незначително, то не причинява особени неприятности на болната. Но ако то е значително изразено, причинява болки, сърбеж, ходенето е затруднено и жената усеща тежест в половите органи.

Усложнения. Понякога към това се присъединява и силно бяло течение. Вените могат да се пукнат, както и вените на краката, и да стане по-малък или по-голям кръвоизлив.

Лечение. При слабо разширение на вените половите органи трябва да се държат чисти. При запек винаги да се правят топли клизми (37°С), а всекидневно и по 1-2 седящи бани (28°С за 20-30 минути). За да се предпазят от раздразнение, през време на банята половите органи се мият с хигроскопичен памук, а след банята се изсушават с чиста кърпа. Добре е вечер преди лягане да се слага и кръстосан компрес, натопен в хладка отварка от смрадлика (листа) - 3 супени лъжици в 600 г вода се варят 10 минути; държи се цяла нощ.

При сърбеж без течение сърбящите части да се измиват с катранен сапун или още по-добре с хладка отварка (30°С) от смрадлика, от трици или от трина. С тази отварка може да се мият всеки час половите органи. Ако сърбежът зависи от общото разстройство на нервната система и противостои на горното лечение, да се лекува по начина, указан за него.

Ако разширението на вените е значително, жената трябва да се откаже от половите сношения и да се предпазва от натъртване. Ако разширената вена се е пукнала, бременната да легне спокойно на легло и да се повика лекар, а до пристигането му да притиска кръво-течащото място с чист памук.

Бяло течение у бременната

Признаци. От половите органи често се появява силно отделяне на бяло течение. Но има случаи, когато то се усилва много, става гнойно, жълто и гъсто, безпокои бременната и причинява сърбеж на половите органи.

Предсказание. Освен разстройството на организма, което причинява по време на бременността, бялото течение е опасно и за детето. То може да попадне в очите му и да причини силно възпаление, особено ако течението е триперно; тогава детето може да ослепее или ако то е много люто, да умъртви плода.

Лечение. Според причината, която го е предизвикала. Ако не е известна, тогава да се лекува по начина, изложен за бяло течение.

Силно кръвообразуване у бременната

Причини. Силна храна, особено месна, и много лежане.

Признаци. Подобни на тези за високо кръвно налягане.

Лечение. В интерес на майката и детето съветваме при случай на силно кръвообразуване, с неговите вредни последици, да се прибегне до кръвопускане, разбира се, като се повика за целта опитен лекар. Не трябва да се страхуваме, че детето ще бъде слабо и болно. За него е по-опасна продължителната болест на майката, отколкото малкото кръв, която тя ще изгуби.

При страх от пускане на кръв, да се приложи казаното за високо кръвно налягане (том III).

При храненето да се спазват препоръките за храненето на бременната жена.

Маясъл (хемороиди) у бременната

Причини. Дължи се на налягането, което плодът оказва върху коремните кръвоносни съдове. Запекът влошава това състояние.

Признаци. Около ануса се образуват меки възелчета от разширените и напълнени с кръв вени. Те често се пукат и кървят.

Предпазване. За да се избегне образуването на хемороиди, бременната жена не трябва да бъде запечена - поне веднъж на 24 часа да отива по нужда. В противен случай да й се прави един път на ден хладка (30°С) клизмичка (300 г) с преварена вода. Ако водата сама не действува, да се прибавят и 1-2 супени лъжици чист маслинен зехтин (не олио). Добре е да се измива често задният проход с хладка вода, като се прибави на 250 г вода една чаена лъжичка борова киселина.

Лечението се провежда по начина, изложен в раздела за маясьл (хемороиди) в том III.

Незадържане на урина от бременната

Причини. Натискът на плода върху пикочния мехур, и то най-често при ниско положение на плода.

Лечение. В леки случаи всяка вечер болната да си поставя компрес, натопен в топла отварка от трина (36 °С) или във вода (27 °С).

Вътрешно. Да пие отварка от бяла ружа (корени), едър босилек и магданоз - по 100 г от всяка билка. От тази смес се вземат 4 супени лъжици и се варят в 1 л вода, докато изври 1/3 л.

Задържане на урина от бременната

Причини. Образуване на отоци, увреждане на бъбреците, възпаление на пикочния мехур и др.

Лечение. В леки случаи при запек винаги се прави топла клизма (37°С), всекидневно по 1 седяща баня (30°С за 20 минути), а вечер кръстосан компрес, натопен в топла отварка от овесена слама или във вода (30°С). Полови сношения да се извършват рядко и твърде внимателно. Да се избягва простудата на краката и корема.

Вътрешно. Вземат се 3 супени лъжици семки от пъпеш, счукват се и се варят в 1 л вода 15 минути. Отварката се пие още топла - изпива се 1 чаша, след 5 минути се изпива втора чаша и т. н., докато се изпие цялата.

Диета. Препоръчва се лека вегетарианска храна с повече плодове. Освен това бременната жена трябва да избягва всякога възбудителните неща, да не яде парливи подправки, като пипер, синап и др., и да не употребява спиртни питиета, кафе, чай, шоколад и пр.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“

В по-тежки случаи болнично лечение.

Албумин в урината на бременната

Причини. През последните седмици на бременността понякога в урината се открива малко албумин, което до известна степен е нормално. Ако албуминът се появи по-рано (последните 2-3 месеца), задължително бременната жена трябва да се следи редовно от лекар.

Предсказание. Сериозно. Възможни са тежки усложнения.

Лечение. Болнично. Народната медицина препоръчва всекидневно сутрин и преди обяд да се прави коремен компрес, натопен в топла отварка (36°С) от овесена слама; държи се 2-3 часа.

Вечер преди лягане - или цяла топла баня (3 6°С за 10-15 минути) с отварка от овесена слама, последвана от сухо увиване до леко запотяване, или пък коремен компрес, както по-горе; държи се цяла нощ.

Вътрешно и диета, както при албумин в урината (том III).

Еклампсия

Еклампсията у родилките е много тежко състояние, което се проявява с пристъпи от гърчове, придружени от загуба на съзнанието.

Причини. Еклампсията е етап на бъбречното увреждане у бременните, придружено с отоци, албумин в урината и повишено кръвно налягане.

Признаци. Обикновено еклампсията се появява към края на бременността, при самото раждане или веднага след него. Гърчовете могат да настъпят внезапно, неочаквано или след някои предвестници.

Жената чувствува тежест в главата, главоболие, безпокойство, виене на свят, притъмняване пред очите и извънредна слабост. Тези признаци могат да продължават няколко часа или един-два дни, след което започва пристъпът от припадъци.

Явяват се кратки конвулсии на мускулите на лицето. Това не продължава повече от две секунди, когато изведнъж погледът на жената застива неподвижен, съсредоточен, челюстите й се затварят силно, тя често прехапва езика си, тялото се изпъва, дишането спира. После захващат ритмични конвулсии: клепачите постоянно мигат, очните ябълки се въртят в различни посоки. Гърчовете засягат най-много ръцете и по-малко краката. Лицето посинява, от устата изтича кървава пяна от прехапания език. Болната е в безсъзнание. След това дишането започва да се нормализира, лицето възвръща своя естествен вид и цвят и лека-полека бременната идва на себе си, като не си спомня нищо за станалото. Тези припадъци могат да бъдат единични или повече и застрашават живота на майката и детето.

Предпазване. Всяка жена трябва редовно да следи състоянието си по време на бременността при лекар и своевременно да взема мерки, ако се появят отоци, албумин в урината и високо кръвно налягане.

Лечение. Провежда се незабавно в болница. До оказване на бърза помощ бременната жена трябва да се изолира в тъмна стая при пълно спокойствие.

Пиелит и пиелонефрит у бременната

Пиелитът или по-скоро пиелонефритн съпровожда често последните месеци на бременността. След раждането в повечето случаи болестта преминава. Обикновено заболява десният бъбрек.

Причини. Проникване на микроорганизми, което се улеснява от увеличената матка и от запека.

Признаци. Втрисане, повишена температура, болки в кръста, най-често вдясно, които слизат надолу към пикочния мехур.

Лечение. Най-добре болнично. В по-леки случаи лечението цели всекидневно отиване по нужда. За тази цел много помага яденето на зеленчуци, плодове (сурови и варени), кисело мляко и пр. Някои жени могат да прибегнат и до клизми, свещици и леки разслабителни средства.

Жената трябва да лежи в леглото. В областта на бъбрека се слагат топли компреси. Препоръчва се пиенето на липов чай и чай от мечо грозде.

Пожелаване на храни или предмети от бременната

В случая помага самовнушението с формулата: „Нямам никакви желания за особени яденета или ненужни предмети.“ Освен това бременната сутрин, обед и вечер преди ядене да взема и по 1 чашка чай от тесен живовляк (листа) - 2 супени лъжици в 500 г вода врят 5 минути.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...