Jump to content

Помятане (аборт) и преждевременно раждане


Recommended Posts

Помятане (аборт) и преждевременно раждане

Аборт или помятане се нарича прекъсване на бременността, което става преди седмия месец (до 28-ата седмица). Преждевременно е раждането, когато става след 28-ата седмица.

Помятането бива изкуствено и спонтанно (неволно).

А. Изкуствено помятане

То може да бъде по желание на бременната жена или пък поради медицински показания, ако бременността влошава съществуваща преди забременяването болест и застрашава живота на жената.

Изкуственият аборт се извършва от лекар в болнично заведение.

Предсказание. Всеки аборт е опасен, защото може да стане причина за по-леки или по-тежки усложнения. Много опасни са криминалните аборти, които винаги застрашават живота на жената и много често предизвикват тежки заболявания: кръвоизливи, инфектиране и възпаление както на половите, така и на съседните органи, безплодие и др.

Б. Спонтанно (неволно) помятане

Причини. Те са много разнообразни. Различават се причини от страна на матката и причини от страна на плода. Към причините от страна на матката спадат недоразвитие или ненормална форма и положение на женските полови органи, възпаление, някои общи заболявания на майката (туберкулоза), особено които протичат с висока температура, отравяния, различни удари, наранявания, бъбречни и сърдечни болести, вдигане на тежести, бъбречна или жлъчна криза и др.

Причините от страна на плода са някои аномалии в развитието му, кръвна несъвместимост с майката и др.

Признаци. Най-ранните аборти протичат под формата на по-обилна закъсняла менструация и често остават незабелязани. По-късните аборти се проявяват с присвиващи болки в долната част на корема и кръста и обилно кръвотечение. Особено силно е кръвотечението при непълен аборт със задържани части от плацентата. При проникване на микроби температурата се повишава, жената има треска, общото състояние е тежко, течението от матката е миризливо.

Последици. Кръвозагуба с анемия, възпалителни заболявания на половите органи, безплодие. При непълно помятане в матката остават ципите, които поддържат кръвотечението и карат матката постоянно да се свива, за да ги изхвърли. Ако в матката навлязат заразни микроби, то ципите загниват, заразяват жената и се появява родилна треска.

Предсказание. Както за плода, така и за майката то зависи от вида на аборта и от взетите навременни мерки.

Първа помощ. До оказването на лекарска помощ на бременната жена трябва веднага да се направи топла клизма (36°С), след което да легне на гръб в легло с повдигнати на 2-3 възглавници крака. Необходимо е да й се осигури пълен покой.

Ниско на корема (не и през кръста) се слагат всеки половин час студени компреси (10°С), натопени във вода (наполовина размесена с оцет), или ракиен компрес, или пък торбичка от тензух, напълнена с хладка лапа от суров кромид лук, настърган на ситно и засилен с готварска сол в съотношение на 3 супени лъжици лук 1 супена лъжица готварска сол, леко прикрепена с фланелей пояс; държат се по 2 часа и се заменят с нови. На краката се поставя грейка или топли тухли (шишета).

Ходенето по голяма нужда да става винаги с помощта на хладки (30°С) задръжни (300 г) клизмички и непременно в кревата на подлога, по малка нужда също да се ходи в подлога.

През време на лежането бременната да приказва малко, по възможност да се избягват излишните прегледи, а също и половите сношения, да има винаги чист въздух и да не сяда в леглото.

Вътрешно. За поддържане на силите на болната да й се дава силен черен чай или чисто кафе. Добре е да пие и отварка от невен - 3 супени лъжици невен (цвят и листа) се варят в 1 л вода, докато остане 1/2 л, прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 кафена чашка; или пък отварка от корите на калина - 1 супена лъжица кори се варят 10 минути в 1/2 л вода, пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.

Диета. Лека течна, студена, но вегетарианска храна - кисело мляко, зелена салата, ягоди, малини, къпини, боровинки, супи от корени и др.

Вместо вода да се пие повече лимонада с лимон. Никакви спиртни напитки и тютюн.

Лечение. Болнично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...