Jump to content

Грижи за родилката и новороденото


Recommended Posts

Грижи за родилката и новороденото

А. Грижи за родилката

След раждането родилката (лехусата) се чувствува изморена и има нужда от почивка. Тя трябва да лежи в хигиенична обстановка и да се храни с внимание, като се следи за редовното изпразване на червата й. Ако раждането е нормално, тя може да става внимателно още първия ден.

Всички душевни тревоги трябва да се избягват. Посещения (особено на болни) да не се допускат. Температурата и пулсът й да се мерят сутрин и вечер. Често да се променя бельото на леглото и на родилката. Преобличането да става много внимателно в топла стая и не на течение. Зимно време температурата на стаята да е 20°С. Креватът се запазва чист, като се подлага голяма мушама под чаршафа на родилката. Освен това подложките върху половите органи да се сменят често с нови стерилни. При промяна на тези подложки да се измиват срамните устни на родилката с течаща топла вода (37-3 8°С), в която е капнат малко йод.

Матката представлява голяма рана, в която лесно могат да попаднат заразни микроби, и това налага спазването на абсолютна хигиена. Секретите, които изтичат от матката след раждането, се наричат лохии. Първите няколко дни те се състоят от чиста кръв, от третия ден нататък стават по-светли, воднисти, в края на първата седмица са белезникави и към края на третата седмица спират. Ако проникне инфекция в маточната рана, лохиите стават гнойни, миризливи. Щом мине една седмица от раждането, добре е родилката всяка вечер да си поставя кръстосан компрес, натопен в хладка отварка от трина или в преварена вода. Компресът се държи по възможност цяла нощ.

Храната на родилката трябва да е пълноценна, природосъобразна, но силна и питателна, лесносмилаема и в умерено количество. Първите 3-8 дни да се дават гъсти супи, мляко, пшеничен или ръжен хляб и сурови плодове, а след това каша от овесени ядки, ориз, просо и др., леки зеленчуци, картофи (варени, небе лени) и по едно рохко яйце.

Родилката не трябва да яде много мазни и лютиви ястия, зеле, пипер, ряпа, стари картофи, боб, леща, грах. Във форма на пюре лещата, бобът и грахът може да се дават. За тези майки, които сами кърмят детето си, много е полезно по-често да употребяват прясно безсолно сирене, защото съдържа много калций, необходим за развитието на костната система на кърмачето. Спиртните питиета и тютюнът са забранени. Вместо вода добре е да се пие повечко вода с лимонов сок и мед. И тук е в сила правилото да се яде и пие само при наличност на апетит и жажда.

Ако не се изпразват редовно червата, трябва да се прави клизма с чиста топла вода (36-39°С) до 1 л, като водата да влиза в червата много бавно, и то родилката да лежи на лявата си страна. Очистителните е добре да се избягват.

При болки след раждане много помага пиенето на чай от маточина или пък от цариче.

Б. Грижи за новороденото

Напълно здравата жена трябва сама да кърми детето си. Майка, която отбягва кърменето било да не се безпокои, било да не си развали красотата, заслужава укор, защото не изпълнява най-важната си длъжност.

Във време на кърменето, особено в първите три месеца, половите сношения трябва да се избягват, защото вредят на здравето на майката. Ранните (преди да са минали 3 месеца от раждането) полови сношения след раждането могат да предизвикат маточни кръвотечения, проникване на инфекция, възпалителни заболявания и др. Понякога е възможно кърмещата жена да забременее, а това се отразява на нея и на детето неблагоприятно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...