Jump to content

Ненормално чистене на родилката


Recommended Posts

Ненормално чистене на родилката

Признаци. Понякога течението от матката след раждането бива твърде обилно и кърваво и през втората седмица или пък съвсем липсва, което показва лошо съвземане на матката. В други случаи това течение има неприятна гнилостна миризма, която зависи от застояването му в една или друга част от родилния канал в матката или във влагалището или от това, че в матката са останали плацентни части.

Лечение. До идването на лекаря полезно е да се дава на родилката да пие отварка от сух магданоз 50 г, пелин 50 г, градинска ружа 35 г, едра лайка 50 г, полски хвощ 50 г, мечо грозде 70 г, птиче просо 100 г и орехова шума 20 г.

Приготовление. От общата смес се вземат 4 супени лъжици и в 1 л вода се варят 15 минути, след което отварката се прецежда. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка. Или чай от риган - запарва се като обикновен чай и се пие 2 часа след ядене по 1 чаша.

Кръвотечение след раждането

Причини. След раждането може да се яви по-слабо или по-силно кръвотечение от матката, което да се дължи на различни причини.

1. Непълно отделяне на плацентата. Когато тя се отдели от стената на матката, за да бъде изхвърлена навън, маточните кръвоносни съдове се свиват и кръвотечението спира. Когато обаче от нея останат прикрепени части, това не може да стане, поради което настъпва кръвотечение.

2. Разкъсване на стената на матката - най-често около шийката на матката. Това става, когато изхвърлянето на плода става твърде бързо, така че шийката не може напълно да се разтвори.

3. При лениво свиване на матката за връщане в първоначалното й състояние. То се случва при продължително или пък при много бързо раждане, при преразтягане на матката, при задръжка на части от плацентата.

Признаци. Ако след раждането от половите органи на родилката (лехусата) тече кръв и след 5-ия ден, това не е нормално.

Твърде силните маточни кръвотечения след раждане показват, че или матката е скъсана, или (по-често) е останал в матката къс от плацентата. Понякога кръвта не изтича навън, а се набира вътре в матката.

Лечение. Да се търси лекарска помощ. До идването на лекаря жената трябва да лежи с лед на корема. Добре е да пие отварка от полски хвощ, а при подуване на корема да се пие чай от риган.

Отслабване на коремните стени

и половите органи у родилката

Причини. Неспазване „Хигиена на бременната жена“ (виж казаното за бременност и режима за благополучно износване и раждане на бебето).

Признаци. В този случай коремните стени не могат да окажат достатъчно противодействие на издуването на червата (които се напълват с газове), особено ако родилката не пази умереност в яденето, стомахът й се разширява, храносмилането страда и здравето й значително се нарушава.

Предсказание. Ако това състояние се остави да се развие, после мъчно може да се ограничи и поправи. Затова трябва да предупредим за появата му.

Предпазване. Може лесно да се помогне на недостатъчното свиване на коремните мускули, като се бинтова коремът с платно, широко 12 см и дълго 10 м, снабдено с ширити, което всеки ден да се бинтова наново и постяга по малко. За тази цел може да послужи и „тайфелският“ следродов колан, приспособен специално за тази цел. Намира се в добре уредените аптеки и дрогерии. Коланът да се носи 6 седмици. Може да се махне само ако има нужда да се слагат компреси. С помощта на този колан (пояс) най-добре се прибира коремът и кожата му отново става гладка (без бръчки). Ако при тези мерки родилката пази и известна умереност при яденето, може да се надява, че няма да се лиши от фигурата си, която е имала преди зачеването, и че ще запази здравето си.

Много жени 2-3 седмици след раждането се мислят за съвсем здрави и смятат, че могат да ядат всичко, освен кисело. Това убеждение е погрешно. Половите органи дълго време след раждането са крайно чувствителни и лесно раздразнителни и затова всички храни и напитки, които при менструация са вредни (виж общите упътвания за женските болести и при менструация), след раждането са още по-вредни и могат да станат причина да се появи бяло течение, което мъчно се лекува.

Лечение. Виж при подут корем (том III, „Газове в червата“), а при бяло течение - в съответната част за него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...