Jump to content

Менструация у родилката. Раждане на мъртви деца


Recommended Posts

Менструация у родилката

При родилките менструацията се възстановява в различно време след раждането. Обикновено това става след прекратяване на кърменето.

Има родилки, у които 40 дни след раждането и при кърмене на новороденото настъпва редовна менструация. В такъв случай добре е жената да се пази от забременяване поне една година, тъй като това е твърде възможно.

Раждане на мъртви деца

Децата се раждат мъртви по различни причини и съответно на това е лечението, което е активно и специфично.

Причините могат да бъдат от страна на майката и на плода.

Лечение. Причината трябва да се установи и лекува от лекар. Народното лечение е насочено към причината, която предизвиква смъртта. Ако не е известна, тогава то е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене жената да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната аптекарска смес:

обикновена валерианова тинктура — 20 г

тинктура от глогов цвят — 20 г

вода от горчиви бадеми — 15 г

камфор на прах — 1 г

олио мента (мента на капки) — 15 капки.

II. Десет минута след капките да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, босилек, бял равнец, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), жълт кантарион, мента пиперита, невен (листа и цвят), зайча стъпка (листа и цвят), пача трева и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минута и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при аменорея (отсъствие на менструация). След ядене (обяд и вечеря), ако жената има високо кръвно налягане, да взема 1 супена лъжица бъзов мармалад с малко мед и 1/4 изравнена чаена лъжичка канела на прах. Ако има ниско кръвно налягане, да изпива 1 чашка от 50 г чисто домашно червено вино и след него да изпие 1 кафена чашка турско кафе, приготвено от следната смес: 40 г чисто печено и смляно кафе и по 30 г печена леблебия и ръж, също смлени на кафе.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипки (плод) - 25 зърна се счукват в дървен хаван на кашица и се изсипват върху 500 г вряща вода; като клокне три пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през кърпа. Може да се пие подсладена с мед или сироп и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед или течна гликоза, 25 зелени листа от индрише и толкова ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, и 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките.

IV. Десет минута след тази смес жената да изпива 1 чашка от 75 г отварка от синя тинтява, червен кантарион, мента пиперита, цикория (корени) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; вари се захлупена 20 минута и веднага се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от топла (3 8°С) влагалищна промивка с отварка от акация (цвят), жълт кантарион и лайка (цвят) - по 1 супена лъжица от трите се запарва с 1 л вряща вода; вари се още 5 минути, кисне захлупена 20 минута, прецежда се и се използува. След това се поставя влагалищно тампонче от печен арпаджик, намазан с малко стопена зайча мас (може и от домашен заек), обвито в марличка и превързано с вълнен конец. Коремът се налага с торбичка от тензух, ушита на 3 джоба, напълнена с 3-4 реда листа от полски бъзунек (или с листа от див кестен, или пък от широколистен живовляк), попарени с вряща вода, за да омекнат, и след това добре изстискали; или пък с топла лапа (37°С) от 300 г ориз, 30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 3 супени лъжици ленено брашно - в 900 г вода се вари, докато стане на тесто; отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се поставя „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас (гъсто замесен преди 4 часа), засилен с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзунек); отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Забележка. Лапите от ориз и квасец може да се използуват 2 вечери подред, като вечерта се затоплят, а квасецът се засилва с още 2-3 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През деня върху половите органи се носи мушама от хаваджива (25 на 15 см), върху която се тропосва парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно, и се закрепва с бинт. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко.

Важна добавка. През време на лечението жената да се пази от забременяване, докато напълно не се излекува, а също да се пази и от простуда на яйчниците.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...