Jump to content

Режим за благополучно износване, раждане и правилно закърмяне на бебето


Recommended Posts

Режим за благополучно износване, раждане и правилно закърмяне на бебето

А. При спаднал хемоглобин

I. Сутрин, 1 час преди да стане от леглото, бременната жена да взема 1 супена лъжица настойка от 500 г малага или чисто натурално червено вино, 500 г пудра захар, 2 карамфилчета и 1 чаена лъжичка канела на прах - на тих огън на водна баня ври 30 минути. Употребява се на следващия ден от приготовлението й.

II. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене да изпива и по 1 чашка от 75 г отварка от 7 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка на 3 супени лъжици овес (зърна) и по 2 супени лъжици корени от магданоз, обикновена коприва и цикория - в 3 л вода на тих огън врят 20 минути, след това се прибавят по 2 супени лъжици борови връхчета, исландски лишей, полски хвощ, троскот и хмел (шишарки) и 2 лимона, разрязани на четири; вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Б. При хроничен запек и оригване

I. Сутрин 20 минути преди ядене при хроничен запек и оригване да изпива по 1 чаена чаша от 150 г соден разтвор - 1 чаена лъжичка сода бикарбонат се разтваря със 150 г гореща вода, изпива се наведнъж или на два пъти. Ако повръща от него, да не го пие; пие се не повече от две седмици подред.

II. Десет минути след содения разтвор и 10 минути преди обяд и вечеря да изпива по 1 чашка от 75 г от една от следните отварки:

а) 100 г ечемик заедно с 4-5 смокини в 1 л вода се вари 20 минути и като изстине, се прецежда;

б) отварка от троскот (корени) - 4 супени лъжици в 1 л вода се варят 20 минути; като изстине, се прецежда;

в) отварка от 12-те билки: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, тесен живовляк (листа), листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа и френско грозде - по 30 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода; вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Разнообразна пълноценна храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали). Да не се прекалява с употребата на течности.

Забележки:

1. При повдигане и повръщане бременната жена от сутринта да си сложи на малкия мозък (тила) торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или с 1-2 супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша, а в областта на слънчевия възел (под лъжичката) да си залепи 1/2 глава суров кромид лук (напречно разрязана), леко поръсена с камфор на прах на върха на ножа - държи се, докато гаденето и повръщането престанат.

Освен това сутрин още в леглото да изпие чаша студено прясно мляко или мляко с малко кафе и след 1/2 час да стане. През деня да се храни на малки порции със студена храна, добре сдъвкана.

2. При анемия в продължение на 2 седмици сутрин на първа закуска да изпива 1 чаша слаба бира или боза, в която от вечерта е киснало едно парче от 30 г прясна хлебна или козуначена мая - сутринта се разбърква и се засилва с по 1 чаена лъжичка бирена мая (може и суха), копривено и шипково брашно.

3. При силно изразена жажда да пие по 1 винена чашка отварка от шипки (плод) - 25 шипки се счукват в хаван и се изсипват в 1 л вряща вода; като клокне 3 пъти, се снема от огъня и като изстине, се прецежда през кърпа.

4. При албумин да пие отварка от царевица - 4 супени лъжици царевични зърна в 500 г вода се варят, докато омекнат, и се прецеждат; или отварка от копривено семе - 2 супени лъжици в 500 г вода на тих огън се варят 20 минути; прецежда се.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от лайка (цвят), маточина (листа), мента пиперита (листа) и риган (листа и цвят) - по 50 г от всяка билка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се още 5 минути и като изстине, се прецежда. Или пък по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, маточина, обикновена коприва и цариче - по 50 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се на тих огън и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек бременната да си направи топла клизма (36°С) с 1/2 л чай от лайка (2 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1/2 л вряща вода, кисне 20 минути и се прецежда), последвана от седяща баня (36°С за 10 минути) в чист леген или от кръстосан компрес с 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от лавандула или трина - 3 супени лъжици лавандула или трина се запарват с 500 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда. Държи се най-малко 2 часа, а при желание и цяла нощ. Едновременно на малкия мозък (тила) се поставя торбичка от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 2 супени лъжици хрян.

При главоболие на цялата глава се поставя „шапка“ от същия ква-сец, засилен с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, счукани на кашица; държи се до сутринта.

Важни добавки:

1. При слаб кръст всяка вечер се прави 1-2 пъти разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, последвана от налагане с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 6 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак и 4 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода, добре изстискани и на ситно нарязани.

2. За укрепване на зърната на гърдите от шестия месец нататък да се изтриват всяка вечер с памуче, натопено в чист аптекарски спирт.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от сух четкое масаж на цялото тяло за 5 минути, обличане и 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

При наличност на пясък или камъни в жлъчката през целия ден в областта на жлъчката (под ребрата отдясно) да носи торбичка, ушита на хоризонтални тегели от по 1 см широки, напълнени със смес от 6 супени лъжици сол и 2 супени лъжици сяра на прах.

Неделя - пълна почивка от всичко. Полезни са по-дългите разходки на чист въздух.

VI. Хигиена на бременността. Тя включва облеклото и обувките, спалното помещение и съня на бременната жена, както и грижите за кожата, гърдите и краката, начина на живот и работа, половите сношения (вж. „Хигиена на бременната жена“).

При неочакван кръвоизлив до идването на лекаря бременната веднага да легне в кревата с приповдигнати на възглавницата крака и да сложи на корема си компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладък разтвор от вода и оцет наполовина - сменя се на 2 часа. След това да изпие 1 пресен белтък от кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от непрана вълна, 1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и 1/4 чаена лъжичка бяла дъвка (сакъз), счукани на ситно. Всеки 3 часа да изпива по 1 винена чашка от 75 г отварка от овчарска торбичка - 2 супени лъжици в 500 г вода се варят на тих огън 5 минути; като изстине, се прецежда.

Ако бременната има слаб кръст и е принудена да работи права или трябва да пътува с кола, влак и др., за да бъде сигурна, че всичко ще бъде благополучно, непременно да залепи на гърба си мушама (якия), приготвена от 2 пресни белтъка, забъркани с 1 парче тоалетен сапун, на големина колкото орех - размазва се върху едно подходящо за мястото парче американ, предварително потопено в ракия и добре изстискало, и преди залепването се поръсва с 1 чаена лъжичка пудра захар. Залепва се с ръце или с помощта на топла (не повече от 37°С) ютия.

Ако жената е помятала, 3 дни преди деня на менструацията и 3 дни преди деня, в който е помятала, да си залепва на кръста мушамата, дадена за слаб кръст в предния пасаж, и да лежи спокойно в леглото си.

В. За леко и безопасно раждане

Всички знаят, че раждането е придружено от страдания и известна опасност. Сред жените има малко, които не са страдали през време на бременността от повръщане, тежест, нервни състояния и други и са минали раждането бързо и без болки.

За добър край на бременността се смята продължителност на раждането от 6 до 10 часа и пазене на стаята 4-7 дни след това. Наблюдават се нерядко раждания, които продължават 24-48 часа и повече.

Раждането с мъка се смята за закон. Все пак има изключения и нека се надяваме, че занапред родилните болки ще бъдат все повече облекчавани. Много съществено е през време на бременността жената да живее и да се труди нормално. И сега жени, които водят природосъобразен живот, са избавени от силни родилни мъки. А сред селското население това е правило. Селянките често раждат с леки болки, без мъки.

Всеки от нас знае какви тежки преживявания изпитва жената, особено първескинята, при приближаване момента на раждането, какъв страх я обзема често пред очакваните страдания и болки. Особено трудно е раждането у жени на възраст над 30-35 години. Наопаки, у младите майки първескини мускулната тъкан на матката е по-богата с еластични влакна и по-добре се разтяга.

За това е необходимо строго да се спазват освен казаното вече още и следните правила:

1. Щом бременната почувствува първите контракции (присвиващи болки в корема) от започналото раждане, които се повтарят на равен интервал, трябва веднага да постъпи в родилния дом. Добре е преди това да изпие 1 прах от 1 г (предварително приготвен) от изсушена или леко опечена вътрешна ципа на кокоша воденичка, стрита на прах, и след него да изпие 1 чашка чай от лайка, подсладен с мед.

2. През време на раждането да диша дълбоко с бавно издишване с формулата: „Аз ще родя леко и без болки“ (казва се непрекъснато и шепнешком, докато трае раждането), съчетано с лека разтривка на различни части на тялото.

3. След раждането за по-бързо свиване на матката и за предпазване от родилна треска добре е родилката в продължение на 1 месец от раждането сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да пие по 1 чашка от 75 г отварка от цариче - 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Освен това всекидневно да изяжда и по 1 лимон (или да изпива сока му), поръсен със захар, и в продължение на две седмици от раждането да не яде сух боб.

Г. Ако кърмата е недостатъчна, на родилката се препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 25 минути преди ядене и преди заспиване да взема по 1 супена лъжица от следната смес: семе от копър 100 г, семе от анасон, семе от зелка и обикновена коприва - по 50 г, счукани на прах и добре разбъркани с 500 г чист пчелен мед. При всяко вземане сместа да се разбърква добре, защото семената се утаяват на дъното.

II. Петнадесет минути след сместа кърмачката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от петопръстник (листа) - 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари още 5 минути и като изстине, се прецежда; щом млякото дойде в желаното количество, прекратява се вземането на горните средства.

Ако жената страда от запек, да изпива дневно и по 1-2 чаши чай от розов цвят (листенца) - 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; кисне 20 минути и се прецежда; пие се подсладен с мед.

III. Преди всяко сукане зърната да се измиват с хладък чай от лайка (1 супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода; кисне захлупено 20 минути и след това се прецежда), а след кърменето останалото в гърдата мляко да се изцежда.

IV. Ако зърната са разранени, след кърменето се измиват с отварка от жълт кантарион - 2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда. След това се намазват с домашен мехлем, приготвен от 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 1 супена лъжица чист пчелен мед, 1 супена лъжица бяло брашно и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин - бърка се на тих огън, за да се сгъсти като мехлем, без да завира. След това зърната се покриват с чиста кърпичка и отгоре се слага торбичка с прясна извара. Вместо с този мехлем зърната може да се намажат с малко риванол (от аптеката), след което се поръсват със сулфатиацол и се покриват с марличка. Ако разраняването е много болезнено, кърмачето да се храни с изцедено мляко, поставено в чисто шише с биберон.

Вдадени навътре зърна на гърдите

Причини. Наследствено предразположение, недоразвити полови органи, продължително носене на тесен сутиен.

Признаци. Зърното на гърдата почти липсва, поради което детето не може да го залови и да суче.

Лечение. Взема се едно дълго и по-голямо шише с много гладки краища на гърлото му, напълва се догоре с търпимо гореща вода, след това веднага се излива и отворът на шишето се прилепва върху зърното, така че шишето да бъде перпендикулярно на гърдата. Тогава зърното излиза навън.

Ако има нужда, това се повтаря няколко дни подред, докато се постигне исканият резултат.

Подуване на зърната на гърдите

Причини. Удар, лошо захапване от кърмачето и др.

Признаци. Зърната се подуват понякога толкова, че мъчно се залавят от кърмачето и са болезнени.

Лечение. Когато детето не суче, зърната се налагат с топла лапа от семето на дюля, счукано и сварено с 50 г прясно мляко. Вечер преди лягане се поставя коремен компрес, натопен в хладка вода; държи се по възможност цяла нощ.

Вътрешно. Пие се чай от великденче - запарва се като обикновен чай и се пие сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по една чашка от 100 г.

Диета. Лека природосъобразна (безмесна) храна.

Охлузване и разраняване на зърната на гърдите

Това заболяване е във връзка с кърменето.

Причини. Вдадени навътре зърна, поради което детето, като суче, ги дърпа навън и ги разранява, особено когато кожата, която покрива зърната, е много нежна.

Предсказание. Благоприятно.

Предпазване. Зърната трябва да се подготвят за кърмене още по време на бременността, като се трият с по-груб плат, особено при къпане.

Лечение. Винаги преди кърменето зърната да се измиват с топла преварена вода, а след кърменето непременно да се измиват и с малко борова вода, след което да се избърсват с чист спирт, размесен наполовина с глицерин.

В по-тежки случаи да се приложи лечението, дадено за напукване на зърната на гърдите.

Напукване на зърната на гърдите

Причини. Към това заболяване са предразположени тези жени, шито имат големи или пък владени зърна. Освен това у първескините и у тези, на които кожата, която покрива зърната, е по-нежна, по-често се среща това, отколкото у повторно раждащите. Заболяването може да настъпи и ако родилката не пази чисти гърдите си.

Признаци. Твърде често около зърната се появяват пукнатини и язви, които причиняват силна болка, и колкото по-нечисти се държат зърната, толкова по-често те имат пукнатини и язви.

Болката при сученето е нетърпима, особено в началото. Понякога от пукнатините изтича кръв. Наранените места служат и за входна врата на бактериите, които могат да се разнесат по лимфен път или с кръвта и да влошат общото състояние. Попаднали в дълбочината на гърдата, те причиняват възпаление на гърдата - мастит.

Усложнение. Ако не се вземат навреме необходимите мерки, страданието се усилва дотолкова, че кърменето става невъзможно.

Предпазване. Добро средство за предпазване е от петия месец на бременността жената да измива често гърдите си с хладка вода и сапун, след което да ги избърсва с чист спирт, или пък да им прави сутрин и вечер фрикция със студена вода (20°С) и малко стипца (1/2 чаена лъжичка на 1 л вода). Да внимава също да не се притискат гърдите й от тясно облекло или тесен сутиен. През време на кърменето гърдите също трябва да са чисти и сухи. Преди кърменето зърната се измиват с борова вода, след кърменето отново се измиват с борова вода, след което се избърсват с чист спирт, смесен с 30-40 г глицерин.

Продължителното кърмене също предразполага към заболяване и инфекция. Грешка е детето да се кърми 30-40 минути или да се оставя да спи на гърдата. Кърменето трябва да продължава в началото по 20 минути, а след 2-3 седмици по 15 минути.

Лечение. Ако се образуват разранявания или пукнатини, родилката трябва 3-4 пъти на ден да мие зърната с памук, натопен в хладка (30°С) отварка от лайка (една супена лъжица лайка се вари в половин литър вода, докато остане наполовина, и се прецежда).

Преди и след кърменето трябва грижливо да се измиват зърната с борова вода (2 %). След нахранване на детето болното зърно се намазва с бадемово масло или с бял вазелин, или с пресен яйчен жълтък, който се оставя да изсъхне добре (да хване коричка). Ако жълтъкът се употреби веднага при появата на пукнатините, той спомага за по-бързото оздравяване. В по-тежки случаи с успех може да се приложи яйченият мехлем: две прясно снесени кокоши яйца се изсипват в един чист съд (тиганче) без прибавка на масло или друга мазнина. Съдът се поставя на слаб огън. Яйцата се бъркат и пържат дотогава, докато станат черни като въглен, след което се превръщат в течно черникаво масло. То се събира в бурканче и с него се мажат предварително изтритите до сухо зърна на гърдите. Зърната може да се намажат и със сладкия мехлем (вж. том I). След това, ако заболяването не е тежко, зърното се запазва от външни дразнения с помощта на една половинка от орехова черупка, с която внимателно се покрива и се придържа леко забинтована. При сученето детето да се храни от здравата гърда, а от болната млякото да се изцежда редовно с ръка или с горещо шише. Шишето трябва да е от дебело стъкло с отвор, в който може свободно да влезе зърното на болната гърда, и да е горещо дотолкова, че да не изгори кожата. Шишето се поставя като вендуза върху зърното и с помощта на горещия въздух вътре в него изсмуква всичкото мляко от гърдата.

На болната жена трябва в началото (3-4 дни) да се правят топли клизми (37°С), а после редовността на стомаха й да се подпомага чрез малки хладки (32°С) задръжни клизмички.

Всекидневно да си прави и парна баня на гърдите с лайка, последвана след препотяването от хладки компреси (25°С) на гърдите и на корема, поставени едновременно.

При температура, ако болната не може да ходи, да й се поставят всеки 2 часа студени компреси (20°С) на корема, гърдите и краката; ако може да се движи, да си прави по 1-2 коремни бани (28°С за 10-20 минути). Когато температурата спадне, коремните компреси да се намалят на 1-2 дневно.

Важно. Освен казаното вече добре е гърдата да се налага с топла лапа от магданоз (вж. том I) или пък с лапа от ленено или конопено семе: семето се счуква на брашно, сварява се с прясно мляко и захар и с топлата лапа се налага цялата гърда. Лапата се сменя сутрин и вечер с нова, докато родилката оздравее окончателно. Ако гърдата набере гной, трябва да се пробие от лекар и да се налага с лапа от ленено семе или със сладкия мехлем дотогава, докато се прочисти гнойта, а раната да се промива с кислородна вода или с чай от жълт кантарион, и то два пъти на ден.

До затварянето им раните да се покриват (налагат) с чисти и изварени кърпи или марля, натопени в хладка преварена вода.

Вътрешно. Добре е родилката да пие чай от усойче (2 супени лъжици се варят в 1 л, докато остане наполовина). Пие се сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по една чашка; или пък чай от великденче.

Диета. Същата, както при отсъствие на менструация.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение ми става по-добре и по-добре“.

Подуване и втвърдяване на гърдите

В първите дни след раждането млечните жлези произвеждат изобилно мляко, поради което гърдите силно набъбват и се втвърдяват до болезненост.

Лечение. За облекчаване на болките родилката в първите 15-20 дни от раждането на детето да го кърми всеки 3 часа, за да може то да изсмуква с време всичкото мляко, отделено в гърдата.

При по-силни болки сутрин и вечер жената да си прави лек масаж на гърдите с чист маслинен зехтин или с топла вода и сапун или пък още по-добре да ги налага с чиста кърпа, намазана със смес от прясна несолена свинска мас 100 г и камфор на прах 30 г, или с топла лапа от магданоз (вж. том I).

Възпаление на гърдите (мастит)

Маститът е сравнително често заболяване, което се среща предимно при родилки, които кърмят. Засяга повече жените, които кърмят за първи път.

Причинява се от бактерии, които проникват и през най-малките, невидими ранички, а и чрез млечните каналчета при здрави гърди. Заразата може да дойде от нечистите ръце на родилката, от устата на детето или от грижещите се за родилката.

Признаци. Родилката чувствува болки в гърдата, особено при кърмене, има втрисане, температурата й се повишава. Гърдата е подута и болезнена, зачервена. Болката става все по-силна и мъчителна и не дава на жената спокойствие денем и нощем, понякога се простира и до мишницата. Кожата се зачервява. След няколко дни състоянието се подобрява. Ако се образува гнойник (абсцес), температурата се повишава, общото състояние се влошава, засегнатото място омеква и може да се пробие от само себе си на едно или няколко места, откъдето изтича гной.

Предсказание. Благоприятно при навременно и правилно лечение.

Предпазване. То трябва да започне още преди раждането. През втората половина на бременността жената трябва един-два пъти дневно да измива гърдите си с топла вода и сапун и да ги изтрива с по-груб плат или хавлиена кърпа.

Ако зърната са плоски или хлътнали, след масажа да ги изтегля внимателно навън няколко пъти дневно. След раждането преди всяко кърмене жената трябва да измива ръцете си със сапун и вода, а зърната с борова вода. Кърменето не трябва да продължава повече от 15-20 минути, като при всяко кърмене двете гърди се сменят последователно. След нахранването останалото мляко се изцежда много внимателно с чисти ръце.

Щом кърмачката почувствува, че гърдата й се втвърдява и възпалява, веднага да си слага парни компреси от 6-8 хасени парчета, натопени в търпимо горещ чай от лайка, или пък торбичка от хасе, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използува няколко пъти подред), с продължителност 20-30 минути. След това застоялото мляко се изтегля със специално за целта звънче или помпа (продават се в аптеките).

Ако се образува много мляко, жената да намали храната си, като премине към лека вегетарианска храна.

Лечение. То трябва да започне още при първите признаци на възпалението.

Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене кърмачката да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед, 300 г ядки от орехи, смлени на каша, 100 г обелени чесънчета, сварени на пара и смачкани на кашица, и 50 г семе от копър, смляно на ситно. Преди всяко вземане се разбърква добре, защото се утаява на дъното.

II. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и по 2 супени лъжици корени от цикория и овес (зърна), предварително очистени и измити със студена вода - в 2 л вода на тих огън се вари 20 минути, след това се добавят 5 супени лъжици от следната смес: агримония, борови връхчета, исландски лишей, листа от бяла черница, орехови листа, спирея и росопас - по 50 г от всяка; вари се още 15 минути и веднага се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон на вкус.

Диета. Същата, както при отсъствие на менструация, с добавка след ядене родилката да взема по 1 изравнена чаена лъжичка бъзов мармалад и чист пчелен мед и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, а след това да изпива 1-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и чист пчелен мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец и широколистен живовляк (листа) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене при възпалени гръдни жлези да изпива пак 1 чашка от 75 г от отварката, дадена в точка II.

При възпалени гръдни жлези от много мляко родилката да изпива 1 чашка от 100 г отварка от елха (по 1 супена лъжица зелени игли и кора от елхата се запарва с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда) или отварка от градински чай - салвия (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 20 минути и като изстине, се прецежда).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода или с чай от лайка (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода; кисне захлупено 1/2 час и се прецежда).

След това при остър мастит, когато гърдата започва да бере, в дълбок супник се прави гореща местна баня (45°С за 20-30 минути) с търпимо гореща отварка от слез и лайка - 5 супени лъжици слез (листа и цвят) и толкова лайка в 2 л вода се варят 5 минути, като изстине отварката до 45 °С, се прави банята - или пък с търпимо гореща вода, в която е размито 1 калъпче бебешки или тоалетен сапун. По време на банята постоянно се долива топла вода, за да не спада температурата. След банята гърдата се изтрива до сухо и млякото се изтегля с помощта на празно шише от 1 л - напълва се с търпимо гореща вода, след това се излива и веднага се нахлузва върху болното зърно на гърдата.Така нахлузеното шише действува като вендуза и много добре изтегля млякото от гърдата. Подир това на същата гърда се слага торбичка от тънко хасе, напълнена с една от следните лапи:

1) топла лапа от ленено брашно, сварено с малко мляко, преди поставянето й поръсена с 1 супена лъжица ситна захар;

2) топла лапа от магданоз (листа, нарязани на ситно), 1 супена лъжица ленено брашно и 100 г прясно мляко - вари се, докато стане гъста лапа, и преди поставянето й се поръсва с 1-2 супени лъжици ситна захар;

3) топла лапа от прясно зеле, нарязано на ситно, 1 китка магданоз (листа, също на ситно нарязани), 1 супена лъжица ленено брашно и 100 г прясно мляко - вари се, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, и преди поставянето й се поръсва с 1-2 супени лъжици ситна захар;

4) топла лапа от праз лук (бялата му част, на ситно нарязана), прясно зеле, листа от магданоз, ленено брашно, 15 сини сливи и малко мляко - вари се, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, и накрая се поръсва с 1-2 лъжички захар; държат се до сутринта.

Важна добавка. Ако зърната на кърмачката са силно разранени, след банята се измиват с отварка от жълт кантарион (3 супени лъжици листа и цвят се запарват с 600 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда), след което разранените зърна се намазват с маслена настойка от жълт кантарион (вж. том I), отгоре се поставя сухо компресче от 4 парчета марля, покрива се с памук, леко се забинтова и така стои 6 часа. След това процедурата се повтаря отново. Вместо това върху зърното може да се постави лист от дебела мара, на който се обелва горната ципа и се намазва с домашен мехлем, приготвен от 1 пресен жълтък от кокоше яйце, 1 супена лъжица бяло брашно, 1 супена лъжица чист пчелен мед и 1 супена лъжица маслинен зехтин; на тих огън се бърка, докато се сгъсти като мехлем, без да завира, и стои върху зърното добре забинтован 4-6 часа, след което се сменя с друг лист, също намазан, и така се спи.

При хронично протичане с потънало навътре зърно се прави парна баня на главата и гърдите с чай от орехови листа и лайка (по 5 супени лъжици от двете в 3 л вода се варят 5 минути) с продължителност 10 минути, последвана от меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти) и кръстосан компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехови листа и лайка (останала от парната баня). На болната гърда първата вечер се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в гроздова ракия или в камфоров спирт (от аптеката), добре изстискани и прикрепени с триъгълна превръзка, или топла лапа (36°С) от слез (листа и цвят) и житни трици по равни части, сварени с малко мляко до гъстота на лапа от ленено семе, или топла лапа от сварени листа от полски бъзак (варят се 5 минути), или пък топла лапа от попарен цвят от лайка.

Втората вечер гърдата се налага с една от следните лапи:

а) Топла лапа от праз лук (бялата му част, на ситно нарязана), 1 китка магданоз (листа), 1 супена лъжица ленено брашно и 15 сини сливи (от тези за компот, смачкани без костилките), сварени със 100 г прясно мляко на лапа, както е казано по-горе, преди поставянето й поръсена с 1-2 лъжици пудра захар.

б) Лапа от пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка и на 15-20 сини сливи, смачкани без костилките, и 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах; преди поставянето й торбичката се намазва от вътрешната страна (към тялото) с малко мед.

в) Топла лапа от прясно зеле, сварено с магданоз (листа), сини сливи, ленено брашно и прясно мляко, както е казано по-горе, преди поставянето й поръсена със захар.

г) Топла лапа от печен кромид лук, обелен, на ситно нарязан и полуизстискан, засилен с 15 сини сливи, смачкани без костилките, поръсена с малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата). В тежки случаи с образуване на много гной болната гърда да се налага с торбичка от тензух, напълнена със салото на 1 тиква за ядене, сварено без семките с малко мляко да стане гъста лапа, преди поставянето й поръсена с 1 супена лъжица ситна захар. Тази лапа изтегля гнойта. Всички лапи се държат до сутринта.

Важни добавки:

1. За изтегляне на потъналото зърно на болната гърда сутрин и вечер да се поставя звънче - смукач (от аптеката), като предварително се натисне гумената му част, за да излезе въздухът от него и след това да действува като вакуум. Държи се само 5 минути, след което зърната се изтриват с памуче, натопено в чист спирт (от аптеката). Това се прави, докато зърната се изтеглят и оформят добре.

2. Ако жената има напукани зърна и кърми, преди кърменето зърната се измиват с отварка от жълт кантарион. След това внимателно се попива влагата с чиста марличка и се налагат с друга марличка, намазана с домашен мехлем, приготвен от жълтък от прясно кокоше яйце и чист пчелен мед по равни части - бърка се на тих огън, докато се сгъсти като мехлем, без да завира. Върху марличката се поставя торбичка, напълнена с топла лапа от праз лук, сварен с малко мляко и 1 чаена лъжичка захар. Държи се до следващото кърмене.

3. Ако от зърното изтича гной, върху отверстието му се слага малка марличка от 4 парчета, натопени в чай от лайка или намазани със сладък мехлем или с домашен мехлем, приготвен от жълтък от прясно кокоше яйце, бяло брашно и чист пчелен мед по равни части с 1/2 чаена лъжичка чист маслинен зехтин или прясно масло (рецептата е дадена по-горе). Върху марлята се слага една от дадените вече лапи или пък кърпичка, намазана със смес от 1 супена лъжица свинска мас и 1 чаена лъжичка камфор на прах. Кърменето от тази гърда трябва да се прекрати за няколко дни, като през това време млякото от гърдата се изсмуква със звънчето-смукач в часовете, когато детето следва да бозае от гърдата, за да не спре секрецията на мляко от тази гърда.

4. При невъзможност да се правят парните бани на главата може да се заменят с гореща баня на гърдата (40-45°С за 10-20 минути) с отварка от слез и лайка по равни части - варят се 5 минути. При това тази баня да се прави в дълбок супник или подходящ за целта съд.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Един-два часа след закуска да се повторят приложенията, дадени за вечерта. Ако възпалението е в хронична форма, на болната гърда се поставя марличка, намазана с малко от следната смес: 30 г прясна несолена свинска мас и 10 г камфор на прах, забъркани като мехлем; отгоре се поставя мушама от хаваджива (вж. том. I, „Домашна аптека“). Държат се до вечерта.

Преди обяд от 10 до 12 часа при остро възпаление на гърдата да се направи казаното за вечерта. При хронично възпаление добре е болната да си направи само коремна баня.

Неделя. При остро възпаление на гърдата лечението продължава, а при хронично - пълна почивка от всичко. Носи се само марличката, намазана със смес от свинска мас и камфор на прах.

Важни добавки:

1. При образуване на много гной да се предпочита топлата лапа от бамя, сварена с мляко и захар (вж. том I, „Лапи“); държи се цяла нощ.

2. Болната гърда да се приповдига нагоре с триъгълна превръзка.

3. При силни болки и висока температура болната да прекрати съвсем кърменето.

4. Когато се образува гной, абсцесът трябва да се отвори с разрез от хирург.

5. Ако зърната са напукани, да се пази голяма чистота, за да не се пренесе заразата навътре по каналите.

6. Когато раната се изчисти и от нея тече само чиста кръв, да се превързва със сладък мехлем.

7. През време на лечението облеклото на болната да е топло и удобно, болната гърда да е покрита с фланела. Бельото и ръцете трябва винаги да бъдат чисти.

Намаляване или спиране на млякото

Причини. Ако млечните жлези не се изпразват напълно, особено през първите дни след раждането на детето, млякото се застоява и това намалява секрецията му. Недостатъчно мляко се образува и при ненапълно развити млечни жлези, при хормонални смущения, при общи или трескави заболявания на родилката. Често пъти душевни вълнения, грижи, уплаха и други подобни могат да намалят отделянето на мляко. Ново забременяване също променя количеството и вида на млякото. То намалява и при неправилно и недостатъчно хранене, малокръвие, затлъстяване, алкохолизъм и др.

Признаци. Случва се понякога млякото да не се отделя до осмия ден след раждането. Много рядко се среща пълна липса на мляко - обикновено то е толкова малко, че детето, колкото и да суче, остава гладно, постоянно плаче и не наддава.

Лечение. Общо за засилване на организма. За целта всекидневно сутрин да се прави сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, последван след обличането от 7-10 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“), които се повтарят преди обяд и вечеря.

Преди обяд се прави топла баня на всяка гърда поотделно (39-4СГС за 5-10 минути) в по-дълбок съд.

Вечер преди лягане 1-2 вечери подред за пречистване на червата се прави топла клизма (38°С) най-добре с чай от лайка, а след това винаги при запек обикновена клизма, последвана от парна баня на гърдите с чай от лайка за 5-10 минути и коремен компрес, съчетан с гръден, натопен в топла отварка от трина; държат се най-малко 2 часа.

Гърдите трябва да се пазят винаги чисти, защото лесно могат да настъпят възпаления, нагнояване на зърното и на цялата гърда, което затруднява отглеждането на детето извънредно много.

Вътрешно. Препоръчва се отварка от морски (провадийски) пелин: 1 супена лъжица от него се попарва с 300 г вряща вода, кисне 1/2 час и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка - отваря апетита и предизвиква образуване на повече мляко. Или пък следната смес: семе от копър 150 г, семе от анасон 100 г, семе от коприва 100 г и семе от зеле 100 г - счукват се заедно, за да стане като брашно, което се смесва с 500 г чист мед, без да се вари - само се разбърква. От тази смес се взема преди обяд към 11 часа една супена лъжица, към 4 часа след обяд, към 6 часа на пладне и след вечеря пак по 1 супена лъжица.

Диета. Обща природосъобразна храна с повече мляко (прясно и кисело), млечни каши, кестени, орехи, тестени храни, овесена каша, сурови плодове и зеленчуци, особено чесън и суров кромид лук; да се избягват сух боб, грах, леща, гъби, чай, кафе и много препоръчваната бира. Полезно е храната да се поръсва със счукан на прах кимион, а след ядене като десерт да се взема следната смес за усилване на млякото: прясно краве масло 250 г, мед 250 г и 2 супени лъжици жълъдово кафе. Разбърква се добре и се взема след всяко ядене по 1 чаена лъжичка.

Вместо вода кърмачката да пие отварка от овес, царевица, ечемик и пр., дадена при малокръвие, или пък боза.

Млечна треска

Много често на третия-четвъртия ден след раждането у родилките се появява лека треска, която се нарича млечна. Тя се причинява от образуването на голямо количество мляко, което детето все още не може да изсмуче.

Признаци. Студени тръпки, температура, безпокойство, силна жажда, чувство на напрежение в препълнените млечни жлези.

Предсказание. Благоприятно.

Предпазване. След нахранването на детето останалото в гърдата мляко трябва да се изцежда.

Лечение. Първите 1-2 вечери подред да се направят хладки клизми (32°С) с по 1 л вода, а след това само при запек. При студени тръпки всекидневно се прави парна баня на краката или парен компрес на гърдите (в продължение на 1/2 час), последвани след препотяването от компрес на корема, натопен в хладка вода (25-20°С).

При температура да се поставят дневно по 3-4 коремни компреса, съчетани с компрес на прасците (20°С), или пък вместо тях да се правят по 2-3 коремни бани (28°С за 15-20 минути).

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“

Подуване на гърдите при отбиване на детето

Лечение. Трябва да се вземат мерки за редовно ходене по голяма нужда- при запек винаги се правят топли клизми (38°С). Освен това да се прави дневно по 1 коремна баня (28°С за 20 минути), а вечер коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или вода; държи се цяла нощ.

Външно. Гърдите да се налагат с топла лапа от сварен магданоз (ако магданозът не се свари до омекване, няма полза), лапата се налага много пъти, докато изчезне отокът. Гърдите може да се налагат с кърпа, напоена в чист маслинен зехтин, във вид на компрес.

Вътрешно. За намаляване на млякото у кърмачките при отбиване на детето се препоръчва чай от салвия (градински чай) - 1 супена лъжица се попарва с 500 г вряща вода, кисне половин-един час и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по една винена чашка; или отварка от корите и листата на черна елха - по една супена лъжица от двете в 1 л вода се вари, докато остане наполовина, и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 кафена чашка.

За спиране на млякото у кърмачката при отбиване се препоръчва пресен сок от еньовче. Взема се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 супена лъжица.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...