Jump to content

Recommended Posts

Кърмене

Докато детето се намира в утробата на майката, то получава хранителни вещества и кислород чрез майчината кръв, която посредством кръвоносните съдове на плацентата (бабиното дете) и пъпната връв се внася в организма му. След раждането първият акт на новороденото е да отвори устата си и да вдъхне въздух, след което да изплаче. Оттук нататък то започва самостоятелно да диша и да поема храна - майчината кърма.

Кърмата е най-добрата и пълноценна храна за новороденото. По естествен начин тя предпазва децата от зараза. При изкуственото хранене винаги съществува опасност от непонасяне на животинското мляко и от прехранване и затова не е чудно, че много от децата на изкуствено хранене често боледуват.

Кърменето е необходимо и за здравето на майката, защото отделянето на мляко от млечните жлези след раждането е естествен процес, спирането на който по изкуствен начин е вреден за майката. Ако жените съзнаваха опасността, която се крие в отказа от кърмене, те биха пренебрегнали спокойствието си в полза на собственото си здраве и здравето на своите деца.

През първото денонощие след раждането около 12-20 часа и майката, и бебето трябва да почиват. През това време новороденото не получава храна и през повечето време спи. То не трябва да се кърми веднага още и затова, защото във време на утробния му живот в червата му се набира черно, лепливо вещество, наричано мекониум, което трябва да се прочисти, преди да почне стомахчето му да работи. Ако детето почне да плаче и е неспокойно, може да му се даде с лъжичка малко възтопъл чай от лайка или липов цвят, подсладен с чист мед.

Преди да се даде на кърмачето за първи път да суче, непременно гърдите на майката трябва да се измият с преварена вода и сапун, а след това с борова вода.

Първото поднасяне на детето към гръдта е съпроводено често с трудности. Повечето бебета изведнъж енергично започват да сучат, но има и такива, които не умеят да заловят с устните си цицката. В такива случаи детето не трябва да се насилва, а по-добре да се остави да лежи известно време (дори и един час) и отново майката да се опита да му подаде гръдта. При настойчивост и търпение се постига целта.

Първите несполучливи опити не трябва да отчайват майката. Ако от страх, че детето гладува, тя започне да го храни с биберон, то привиква към биберона и после е много трудно да се научи да суче от майчината гръд.

Има случаи, когато детето привиква да суче, след като майката сполучи да капне в устата му няколко капки мляко, изстискало от гърдата й.

В първите дни след раждането, докато майката още лежи, детето се слага в нейното легло. Майката се обръща с лице към него и му дава гръдта си. По-късно, когато вече може да сяда, тя го взема на ръце, слага го на коленете си и му дава да суче. През време на кърменето е най-удобно майката да сяда на ниско столче. За да приближи по-лесно до гърдите си главичката на детето, тя поставя краката си на ниско столче. Когато суче, детето трябва да захваща не само цицката, но по възможност и голяма част от гърдата.

Във време на кърменето гърдата трябва да се държи тъй, че да не натиска само на долната челюст и да не закрива носа на детето. Ако детето обхване само зърното, а не цялата площ, която го обкръжава, вследствие на силното теглене могат да се образуват пукнатини по цицката, за които по-рано вече споменахме. Кърменето при плоски и хлътнали зърна е съпроводено често с трудности.

Продължителността на всяко кърмене се определя от самото дете. Здравото бебе изсмуква всичкото мляко, насъбрано в гърдите на майката, и заспива. То не бива да се оставя да суче повече от 15-20 минути, понеже много продължителното сучене размеква кожата на цицката и тя може да се напука.

Ако зърната са хлътнали, трябва да се изтеглят след раждането с помощта на бутилка по следния начин: бутилка от 1 или 2 литра с широка уста се напълва с вряла вода и така се държи (през кърпа) 2-3 минути. След това водата бърже се излива и веднага устата на бутилката се полага върху зърното на гърдата. Ако бутилката е добре прилепена, зърното излиза навън и млякото почва да църка в бутилката. Държим така бутилката няколко минути и след това слагаме детето върху изпъкналото зърно. Това се повтаря при всяко кърмене дни наред.

При всяко сучене на бебето да се дава само едната гърда, като двете гърди се редуват. По този начин майката се предпазва от възпаление на гърдите. Първите 5-7 дни от раждането да се дава на кърмачето да суче, когато иска, за да може по-скоро да се изсмуче коластрата, която, ако се заседи по-дълго в гърдите, може да пресече млякото (защото е гъста и мазна и действува върху чистото мляко като подкваса) и да предизвика възпаление. Понеже от първото мляко (коластрата) кърмачето получава колики и плаче, то между кърменията да му се дават по 1-2 чаени лъжички чай от лайка, подсладен с чист мед.

Съвети към кърмещата майка:

1. Да избягва лекуването с противопоказни за кърмачето инжекции и лекарства, за да не отрови с тях млякото си, а чрез него и детето си.

2. Ако детето не може да суче въпреки всички опити и старания, да се заведе на лекар. Възможно е подезичната му връзка да достига до предните му венци, който дефект лесно се отстранява от лекаря чрез срязване на подезичната връзка до там, докъдето трябва да бъде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...