Jump to content

Режим на хранене на кърмачето


Recommended Posts

Режим на хранене на кърмачето

През 1-ия, 2-ия и 3-ия месец естественото хранене на новороденото е кърменето. През този период майката трябва да кърми 6 пъти дневно бебето си, и то през 1-ия месец на всеки 2 часа, а през 2-ия и 3-ия - на 3 часа, като се води от естествения инстинкт за ситост и глад на кърмачето. Следвайки това правило, тя може да бъде сигурна, че кърменето ще преминава без сътресения за детето и за нея.

При недостиг на мляко майката може да прибегне още в самото начало към дохранване на бебето с овесен чай - добър заместител на майчиното мляко, който се приготвя по следния начин: две супени лъжици овесени зърна се изчистват, измиват се с една-две студени води и в 400 г вода врят 20 минути, като веднага се прецеждат през тънка кърпа. Този чай, подсладен с чист пчелен мед, се дава с чаена лъжичка през сучене. Той регулира стомахчето на бебето, премахва газовете и бързо укрепва мускулите му.

През 4-ия и 5-ия месец храненето е много важно, защото в това време започват прибавяне на допълнителна храна (захранване) и приучване на детето към изкуствена храна. Ето една изпитана схема за захранване. В 6 и в 9 часа сутринта детето получава кърма. В 12 часа получава първата порция домашно подквасено кисело мляко, което му се дава с лъжичка. В 15 часа се дава кърма, в 18 часа - или порция кисело мляко, или кашичка от грис - тя добре регулира изпражненията на детето и увеличава теглото му. В 21 часа може да му се даде или кърма, или овесено мляко, приготвено от 2 супени лъжици овесени ядки, които врят 10 минути в 400 г вода, прецеждат се през тънка кърпа и се засилва преди даването му с 1 супена лъжица сок от плодове (според сезона) - ябълки, череши, кайсии, праскови и др., или от зеленчуци - моркови, целина и др., и се подслажда с малко мед или захар.

През 6-ия и 7-ия месец храненето е същото, както през 4-ия и 5-ия месец, с прибавка на пюрета от моркови, картофи, спанак, овесени ядки и др., а също и гъста супичка, приготвена от всякакви корени, добре пасирани и сгъстени с грис.

През 8-ия и 9-ия месец е същото, както през 6-ия и 7-ия, с прибавка по малко от обикновената храна на възрастните, сготвена без месо и олио, умерено солена и не лютива, с малки трошички среда от хляб.

През 10-ия, 11-ия и 12-ия месец се добавя обикновена храна, и то повече млечна или плодово-зеленчукова, като плодовете се измиват и се обелват добре, защото се пръскат с отровни химикали.

Количеството на изсуканото мляко от кърмачето в едно денонощие приблизително е равно в първата седмица от живота му на 250 г, за втората - 500 г, третата - 550 г, четвъртата - 600 г, петата - 650 г, шестата - 700 г, седмата - 750 г, осмата - 800 г, дванадесетата - 850 г, шестнадесетата - 900 г, двадесетата - 950 г и през двадесет и четвъртата - 1000 грама.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...