Jump to content

Всякога ли майката може да кърми детето си


Recommended Posts

Всякога ли майката може да кърми детето си

Всяка здрава майка е длъжна сама да кърми детето си. Това е закон, даден от самата природа. При майчино кърмене децата се развиват правилно и по-малко боледуват, докато ония деца, които се хранят с краве мляко и други изкуствени храни, боледуват много повече. Върху това трябва да се замислят майките, които могат, но отказват да кърмят сами децата си. Лишеното от майчино мляко дете е изложено на повече заболявания.

Ако след 40 или повече дни родилката има менструация, в това няма нищо опасно и затова спокойно може да продължи да кърми детето си. Ако обаче майката много слабее и се измъчва през време на менструацията, тогава да се прегледа основно да не е болна и ако не е, то през тези дни да лежи и да се храни добре, а на кърмачето да се дава по малко подсладен чай от лайка.

Безспорно има такива обстоятелства, при които въпреки всичкото си желание майката не може да кърми детето си. Това са тежки заболявания на майката - активна туберкулоза, тежки сърдечни и бъбречни страдания, епилепсия, сифилис и др., негодни зърна - твърди, малки и хлътнали навътре, тъй че детето не може да ги хване и да изтегли достатъчно мляко, за да се нахрани; дълбоки напуквания на зърната (които силно болят при кърменето); възпаление на цицките (гръдница) и др.

Във всички тези случаи майката трябва да се посъветва с лекар върху това, кое е по-добре за детето - да продължи ли да го кърми, или да го отбие. В тоя случай в интерес на здравето на детето е майката да прекъсне кърменето му.

Когато по една или друга причина майката не може да кърми детето си, а женското мляко е за новороденото особено потребно през първите 3-4 месеца от раждането му, в такъв случай се налага или да се намери дойка за детето, или да се премине към изкуствено хранене. За дойка е важно да се избере жена, която скоро е раждала и която е здрава и морално запазена. При избора трябва да се иска мнението на лекар.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...