Jump to content

Начин на живот на кърмещата жена


Recommended Posts

Начин на живот на кърмещата жена

Дрехите на кърмещата жена трябва да отговарят на много условия. Най-напред не бива да са тесни. Роклята трябва да бъде ушита така, че да не пречи на кърмачето при кърменето. С това трябва да се съобразява кърмещата жена при определяне на мястото за копчетата на роклята си.

Жената кърмачка не бива да се преуморява с физическа работа, а да работи като всички здрави жени. За нея това е полезно, защото работата оказва благоприятно въздействие върху общото й състояние. Храната трябва да бъде природосъобразна (млечно-растителна), с повече плодове. Всичко, което предизвиква запек или диария, трябва да се избягва. Храната да се приготвя по вкуса на кърмещата жена. Що се касае до подкиселените с лимон ястия, те не оказват никакво влияние на млякото и затова не вредят на кърмачето. Винаги да се има предвид, че кърмещата жена дава дневно около 1 л мляко на детето си и лесно разбираемо е, че то трябва да бъде заместено в организма й чрез твърда храна и течности.

Прехранването на кърмещата жена води към затлъстяване, но не и към засилено отделяне на мляко. Обратно, временното недостатъчно хранене не оказва в началото влияние на качеството и количеството на млякото. Само тогава, когато недостигът от храна се отразява на общото състояние на кърмещата жена, може да повлияе вредно на кърменето.

Не смятаме за излишно да споменем още един път, че количеството на млякото в гърдите се увеличава само под влияние на пълното и редовно (на всеки 2-4 часа) изпразване на гърдите, т. е. няколко пъти кърмене през деня.

Уплахата, силните душевни вълнения и т. н. временно причиняват изменение в състава на млякото. Ето защо в тези случаи е необходимо млякото, което е в гърдите, да се изстисква веднага, а на детето до събиране на ново мляко да се даде чай от лайка, подсилен с малко чист мед или овесена отварка (4 лъжички почистен овес и 100 г вода се вари 5-10 минути и се дава подсладен с мед).

Алкохолът и никотинът преминават в млякото и затова са забранени за кърмещата жена.

Лекото неразположение на майката или менструацията не трябва да прекъсват кърменето.

При разболяване кърменето трябва да се прекъсне само по съвета на лекар.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...