Jump to content

Изкуствено хранене на кърмачето


Recommended Posts

Изкуствено хранене на кърмачето

При много случаи се налага частично или пълно изкуствено хранене на кърмачето, например при заболяване на майката, смърт, липса на мляко и пр.

Изкуственото хранене винаги е съпроводено с мъчнотии, опасно е за здравето на децата и затова иска много голяма предпазливост и познание, защото при него винаги съществува опасност от прехранване. Прехранваните деца имат издути коремчета. Колкото по-рано се започва изкуственото хранене и колкото по-къс период кърмачето е сукало майчино мляко, толкова по-предразположено е то към всевъзможни заразни и други болести.

Основа на изкуственото хранене е кравето мляко. Кравите трябва да са гарантирано здрави. В миналото млякото от болни от туберкулоза крави е било сериозна опасност за децата. Днес заболяването на кравите от туберкулоза е изключително рядко. Все пак при доенето и запазването на млякото трябва да се спазва идеална чистота (чисти ръце, съдове и пр.), защото много заболявания се дължат на попаднали чрез млякото микроби, които лесно разстройват храносмилателната система на кърмачето.

След издояването, ако няма да се вари веднага, млякото трябва да се сложи на студено, най-добре в хладилник.

Млякото трябва да има нормално съдържание на масло (3 %), да не му се взема каймакът и да не е разредено с вода и други примеси. То не бива да се вари на силен огън повече от 5 минути, защото остава без витамини. След това бързо се охлажда на течаща вода, като се бърка, за да не се отдели каймакът. Пази се на студено.

Температурата на млякото при храненето трябва да бъде 37°С, колкото е температурата на детето. Старо мляко по никакъв начин да не се дава на кърмачето. Нека никога не забравяме, че на децата трябва да се дава най-прясна и най-лека храна, за да се запазят храносмилателните им органи здрави.

В началото млякото не се дава чисто, а се разрежда с овесена или оризова отварка. Към това разредено мляко се прибавя чист мед, който спомага за доброто храносмилане.

В първите два месеца разреждането става също със слизеста отварка от 3 г ориз, овес, овесени ядки, жито или здрав картоф, варени в 100 г вода.

През 3-ия и 4-ия месец разреждането се прави с брашнена вода (но не по-често от два пъти седмично, защото брашното, ако не е овесено, предразполага към кожни изривания и запек), която се приготвя от 3 до 5 г брашно (житно, оризово, овесено или друго), варено в 100 г вода. Може да се употреби и печено брашно. До 3-ия месец разреждането обикновено се прави в отношение 1:1, т. е. по равни части мляко и отварка или брашнена вода.

След 3-ия месец постепенно млякото се увеличава, така че след 6-ия месец кърмачето да получава вече неразредено мляко.

Към общата смес на 100 г храна се прибавя 5-8 г мед, а при липса на мед - гроздова захар.

Изкуствената храна на кърмачето се дава обикновено с биберон, и то през 4 часа - всичко 5 пъти на денонощие. Нощната пауза е 8 часа. Млякото трябва да бъде 100 г на 1 кг тегло на детето за целия ден, т. е. ако бебето тежи 4 кг, трябва да приема всичко 400 г мляко. Чистото мляко не бива обаче да надмине 600 г за денонощие.

Храненето с биберон изисква голямо внимание и грижи от страна на майката, която трябва да спазва строго правилата за приготвянето на храната, както и за самото хранене. Най-голямо внимание да се обръща на чистотата на биберона (от него зависи здравето на детето), който след всяко хранене старателно да се измива с четчица и след това да се попарва с кипяща вода. Така измит, той се поставя в чист съд, като се покрива с чиста кърпа до следващото хранене. Лошата страна на храненето с биберон е, че децата, които се хранят с него, понякога получават изпъкнали предни зъби и на двете челюсти.

Захранването на кърмачето с друга храна става по същия начин, изложен подробно в „Режим на хранене на кърмачето“. Обедното хранене се замества със супа от овесени ядки, грис, саго (специално приготвен грис), ориз и др., а също и със зеленчукова супа. Наскоро след това един биберон се замества с млечна каша или компот или пък с прясна пшеничена или от овесени ядки рядка каша, неподсладена със захар. Може да се прави смес от двете каши. Овесената каша спомага за здрави кости и зъби. Да се дава на децата и по малко ориз, приготвен по същия начин, както овесената каша, а също и белени настъргани ябълки. Шоколадът и сладките храни, употребени в по-голямо количество, оказват вредно въздействие на незакрепналите храносмилателни органи на децата, възбуждат организма им и причиняват болести.

Прибавката на повече захар към храната кара децата да пият много вода, защото в червата им от захарта се предизвиква млечнокисела ферментация, а това е много опасно при изкуственото хранене, затова е по-добре да се дава чист мед, който има голяма енергийна стойност, а освен това децата го приемат с удоволствие. При кърмачетата той се употребява и като лекарство при остри стомашни разстройства. Медът се препоръчва при хронични смущения на храненето и при стомашни разстройства.

Прехранването се отразява вредно на всички деца. То е несравнимо по-вредно, отколкото ако те остават недохранени от време на време.

При изкуственото хранене от голяма полза е и редовно да се дава пресен плодов сок от лимони, портокали, мандарини. Без страх от каквото и да е разстройство можем да даваме на 4-5-месечни кърмачета дневно (на 3-4 пъти) до 100 г сок от ябълки, череши, грозде, малини, мандарини или портокали. Сокът трябва да се дава не едновременно с млякото, защото го пресича в стомаха на детето, а 1 час след млякото. С други храни сокът може да се дава едновременно. Даването на сока трябва да протече така: първия ден - по 1 чаена лъжичка на биберон, втория ден - по две чаени лъжички на биберон ит.н., докато се разходва определената порция.

След навършване на 3 месеца на нормално развитото дете да се дава дневно сок от 1/2 до 1 портокал. При липса на портокали може да се дава със същата полза 3 пъти на ден сок от моркови (до 100 г) или сок от спанак, които предпазват от скорбут, рахит и други болести и спомагат за правилното развитие на кърмачето.

И така правилото „Яж повече плодове, за да бъдеш здрав“, което важи и за възрастните, е от най-голямо значение за кърмачето, както и за всички деца.

Теглото на бебето трябва редовно да се контролира. Ако детето не наддава, трябва храната му да се засили с повече мляко, жълтък от яйце, прясно масло.

Обилната употреба на мляко довежда до белтъчно прехранване с печалните му последици, а яйцата причиняват зловонна диария и предразполагат към кожни изривалия. Децата могат да получат цяло яйце, разбито в супа, едва в началото на втората година.

Твърди плодове детето е в състояние да приема едва когато му израстат зъби. До третата година детето да се храни по пет пъти на ден, обаче да не се тъпче, а да му се дава толкова, колкото му се яде, защото всяка лъжичка силом е отрова за него и то инстинктивно повръща. Тези майки, които силом тъпчат децата си, вършат грешка.

Храненето на кърмачето със сдъвкана храна е крайно неправилно. Нездравословно е майка да дава на детето си храна, която тя предварително е дъвкала. Понякога това се прави от роднини и приятели, които по този начин искат да засвидетелствуват своята глупава любов към кърмачето. Те дъвчат орехи, лешници, гевреци и други подобни неща и образуваната в устата им кашица пъхат в устата на детето. Това е много вреден и неприличен обичай, останал в наследство от невежите ни прадеди.

Щом детето може да дъвче и ослюнчва храната си (първите условия за укрепване на храносмилането), трябва да му се дава предимно природосъобразна, млечно-растителна храна с повече картофи, доброкачествен черен пшеничен хляб и плодове. Голяма грешка е да се дава предимно течна храна от рода на супите и млякото, а по-малко черен пшеничен хляб и плодове. Течната храна е трудно смилаема, тя разширява храносмилателните органи, лишава детето от необходимостта да дъвче и ослюнчва храната си и води до запичане. Последицата от това е, че храносмилането става по-лениво и зъбите на детето се повреждат и загниват. Сладкиши, шоколади и бонбони да се дават по възможност по-малко, защото повреждат стомаха.

Най-естественото и здраво питие за децата е прясната вода с 2-3 капки лимон, която никога не трябва да е много студена (до 20°С). Както растенията страдат, когато ги полеем със студена вода, така и храносмилането се разстройва, когато дадем на стомаха студена вода.

Даването на лъжлива изкуствена цицка не е за препоръчване - тя предизвиква у детето неспокойствие, образуване на много слюнки, с които в стомаха влиза въздух. Чрез нея се вкарват зарази, които предизвикват възпаление на устната кухина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...