Jump to content

Легло и детска количка. Играчки


Recommended Posts

Легло и детска количка

Леглото на детето се нагласява така: върху дюшечето се поставя нагънато на няколко пъти одеяло, след това - мушама, а над нея - чаршаф. Възглавничката трябва да е ниска, почти хоризонтална. Ако леглото е много меко, кръстчето на бебето потъва в него и има опасност от изкривяване на гръбначния стълб.

Най-хигиенично е детското креватче да бъде желязно или дървено, боядисано с бяла боя. Добре е да се разглобява лесно, за да се чисти по-често. Страничната преграда да бъде висока, а дъното да е дървено или от плоски стоманени ленти (да не е пружина). Дюшечето да бъде равномерно натъпкано със слама или морска трева. За завиване да се употребява обикновено вълнено одеялце или юрганче.

В първата година бебето може да спи в детска количка или в плетено кошче, като, разбира се, се приготви подходящо дюшече, както е описано по-горе. Кошчето или количката се заместват с креватче, когато детето започне да се изправя самостоятелно и когато поясът за предпазването му от падане не може да го удържа. Тогава е необходимо креватче, изработено във вид на кошарка.

През деня след обеда детето да се оставя за малко време да лежи по корем, понеже в това положение газовете се освобождават по-лесно, а с това се избягва и повръщането, което се причинява от натрупване на газове в стомаха - нещо обикновено, когато детето лежи постоянно по гръб.

За да предпазим детето от стичане, поглъщане и задавяне от секрети, добре е да го слагаме да спи не на гръб, а на едната страна, като сменяме страните.

За да се избегне нощното отвиване, последиците на които са простуда, диария и пр., прибягва се към удобното и полезно нощно чувалче, направено от старо одеяло с размери 80 на 80 см и прикрепено с презрамки. В него детето има място да рита, но не може да се отвие.

Някога, преди години, беше много разпространен обичаят да приспиват децата в люлка. Сънят, постигнат чрез люлеене, е принудителен, а не естествен. От него се явява раздразнителност, главоболие и безсъние през нощта. Здравият сън у децата се постига не чрез люлеене, а с други средства: хранене навреме, и то с подходяща храна, чист въздух преди съня и т. н. При това люлеенето е само една лоша привичка, от която кърмачето мъчно отвиква.

Детската количка трябва да бъде широка и удобна, за да може пресният въздух свободно да достига до детето. Дълбоките и плътни колички отнемат въздуха на детето и не се препоръчват. Особено вредно е да се закриват с мушами или да се затваря прозорчето от целулоид. Мушамите са нужни само при дъжд, иначе пречат на изпаренията, овлажняват количката и предразполагат кърмачето към простуда, бронхит или други заболявания. Материята, с която е тапицирана количката, трябва да може да се мие. Количката да не се оставя в прашни коридори или на течение, за да не се замърсява и изстудява. Ако количката е оставена на студено място, преди да се постави в нея детето, тя трябва да се вкара в топла стая, за да се стопли, иначе детето може да се простуди.

Играчки

При избора на играчките за детето винаги трябва да се има предвид, че то слага всичко в устата. Играчките трябва да са такива, че да могат да се мият. Най-добри са гумените и целулоидните. Освен това те не трябва да бъдат боядисвани с вредни бои. Детските играчки не би трябвало да имат украшения от метал, който може да даде отровни съединения. Формата на играчката трябва да бъде такава, че да не може в никакъв случай да нарани кърмачето, особено очите му. Най-подходяща играчка първоначално е сферичната целулоидна дрънкалка, а по-късно гумена кукличка във вид на дете, птица, животно и др.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...