Jump to content

Предпазване на кърмачето от болести


Recommended Posts

Предпазване на кърмачето от болести

Много кърмачета страдат често от запек или диария като последица от изкуствено и погрешно хранене или неправилно загряване. При такива случаи е неразумно често да се правят клизми или да им се дава очистително, което още повече разстройва храносмилането. Препоръчително е да се вземат необходимите мерки за сгряване и пра-вилно храносмилане и да се направи коремен компрес, натопен или в хладка вода (33-35°С), или в топла отвара от трина (36-38°С).

На децата не трябва да се дава шоколад преди ядене, защото той причинява запек, прави ги неспокойни (възбужда нервната им система) и убива апетита им.

Освен казаното майките трябва строго да спазват следните здравни правила:

1. През лятото не бива кърмачето да се храни повече от пет пъти в денонощие.

2. По никой начин кърмачето да не се отбива през лятото. Така ще бъде предпазено от стомашни разстройства и ще се развива правилно.

3. Ако детето е захранено, да му се дава само съвършено прясно краве мляко. Тъй ще се избегне диария у кърмачето.

4. Кърмачето да не се лишава от слънце и от свеж въздух. Да се изнася на чист въздух сутрин и привечер (не бива в най-горещото време). Да не се облича с много пелени и дрехи. През време на горещините детското легло да се постави на сенчесто, прохладно място, но не близко до кухнята, нито пък да го грее силно слънце. През горещините, за да се утолява жаждата на детето, която се усилва поради потенето, трябва освен храната да му се дава чай от лайка, подсладен с мед. Да се пази от опасните летни течения и резки промени на времето.

5. През време на летните горещини кърмачето да почива и спи, колкото е възможно повече. Не трябва всеки момент да бъде пробуждано и целувано, защото това създава нервност.

6. Да се внимава кърмачето да не бъде в съприкосновение с болни хора. Ако майката е болна, трябва да се откаже от милването и целуването на своето дете.

7. Ако на детето не е добре, да се повика лекар.

8. Кърмачето трябва да прекара цялата нощ в непрекъснат сън. Последното хранене трябва да стане поне един-два часа преди заспиването.

9. Да не се смята, че когато плаче и вика, детето е болно. Плачът у малките, ако не е продължителен, е полезен, защото помага за развиването на гърдичките им.

10. На кърмачето до 1 година без съвета на лекар да не се дават никакви лекарства. Единственото лекарство за него трябва да бъде майчиното мляко и чаят от лайка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...