Jump to content

Близнаци и грижите за тях. Недоносени деца и грижите за тях


Recommended Posts

Близнаци и грижите за тях

Близнаците са едновременно родени две и повече деца. Най-често се раждат двама близнаци. Случаите с три, четири и пет близнаци са твърде редки. Установено е, че съществува известна наследствена предразположеност към близненето. Тя се предава не само от майка на дъщеря, но и от майка чрез сина на внучката, т. е. може да се предаде и по мъжка линия.

Обикновено близнаците, повече от два, са по-слаби и за тях трябва да се полагат особени грижи. Ако близначетата са две, и при това нормално развити, тогава всичко казано за отглеждането и кърменето на новороденото се отнася и за тях. Във всички останали случаи и когато близнаците са две или повече, но са недоносени, трябва да се отглеждат по начина, изложен по-долу за недоносени деца.

Недоносени деца и грижите за тях

За недоносено се смята това дете, което се е родило, преди да е изтекъл нормалният период на бременност, което е с тегло под 2500 г и дължина под 45 см, с недостатъчно развита подкожна мастна тъкан, с червена за дълго време кожа. Цялото тяло на детето е покрито с мъх, недостатъчно са развити ушните раковини и ноздрите, ноктите не покриват краищата на пръстите. Недоносеното дете е сънливо и мъчно засуква.

Най-малкото първоначално тегло на едно жизнеспособно недоносено дете се смята приблизително 1000 г и то може да се отгледа само в болница. Изобщо отглеждането на недоносените деца е най-добре да стане в родилните отделения, където са осигурени специални условия и грижи. Общо казано недоносеното дете с първоначално тегло 1500 г при грижливо гледане може да израсне и да стане напълно годен за живота човек.

Температура на тялото. Недоносеното дете не е в състояние да запази необходимата температура на тялото (37°С) дори и тогава, когато с топла завивка се ограничи загубата на топлина. Затова то трябва не само да се пази от изстиване, както всяко новородено дете, но е необходимо да се сгрява постоянно. Пеленките му трябва изкуствено да се затоплят. Върху тях е добре да се разстеле тънък пласт чиста вълна или памук за повече топлина. Одеялото, леглото и дрехите на детето да се поддържат топли, като около бебето се поставят бутилки с топла вода. Шишето с налятата вода трябва да бъде толкова горещо, че да може да се държи с ръце. Едва тогава то се увива в кърпа и се поставя не непосредствено до тялото на бебето, а да загрява леглото му. Като поизстине, водата се заменя с нова, по-топла.

Леглото на недоносеното дете трябва да бъде меко, покривката да бъде топла и лека, пеленките, както и дрехите преди всяко сменяне непременно да се затоплят. Вместо да се къпе, най-добре е детето в първите два месеца по веднъж дневно леко да се изтрива с кърпа, натопена в затоплен зехтин, а от третия месец нататък да се измива с топла вода (38°С) от кръста надолу. В детските болници недоносчетата се отглеждат в кувьози - малък палатъчен бокс.

Хранене. Колкото по-рано се роди детето, толкова по-слабо е развита у него способността да суче, понеже мускулите му са слаби. Недоносено дете, което тежи 1500 г, обикновено не може да изсмуква цяла порция мляко от гърдите на майката. Ето защо е добре тя да изцежда или да изсмуква със специална помпичка мляко и да го дава на детето. Ако то не може да приеме млякото от лъжичка, тогава става нужда да се храни през носа с помощта на обикновен капкомер, с който млякото се пуска през носа внимателно капка по капка, като предварително детето се поставя в хоризонтално положение. Трябва добре да се запомни, че през носа млякото се дава капка по капка, а не изведнъж, защото бебето може лесно да се задави.

Ако в първите дни след раждането ви се удаде да дадете на детето по две-три лъжички мляко в промеждутъци от половин до 1-2 часа, то трябва да сте доволни. Не само при храненето на детето през носа и с лъжичка, но и при сученето от майчината гръд броят на храненията се определя изключително от количеството на млякото, което детето приема при всяко отделно хранене. Понеже недоносеното дете е много сънливо, то трябва да се буди колкото може по-често, за да му се дава да яде (в първите дни до около 20 пъти и повече на денонощие). Към края на първата неделя относителното количество на храната, която детето получава, трябва да бъде толкова, колкото на здравото износено дете. Когато недоносчето закрепне така, че започне самостоятелно и достатъчно да суче от майчината гръд, то трябва да се храни изключително с майчино мляко. Тогава е възможно кърменето да става 5-6 пъти на денонощие.

При кърмене на недоносено дете е много важно майката да изцежда гърдите си след всяко кърмене. Ако не прави това, тя е застрашена от застой на млякото в гърдите или от намаляване на млякото, отделяно от млечните жлези. За да се предпази от това, майката може да дава на някое здраво износено дете да суче, докато недоносчето заякне.

Изкуственото хранене на недоносеното дете създава големи трудности. Ако то се налага, количеството и съставът на храната трябва да се определят от лекар. Според народната медицина на недонос-чето може да се дава краве мляко, наполовина разредено с овесена отварка.

Дишане. Нормалното дишане на здравото износено дете невинаги се среща у недоносчето, тъй като дихателните му органи не са достатъчно развити. Вследствие на това у някои недоносчета понякога дишането спира, детето посинява и може да умре. Това настъпва обикновено когато детето суче или когато се храни изкуствено. Щом се забележи, че дишането на бебето започва да става трудно, трябва незабавно да се предизвика изкуствено дишане по начина, както това се прави при раждането на детето.

Общото недостатъчно развитие на недоносчето се проявява в слабо съпротивление по отношение на заразните болести. Ето защо много внимателно то трябва да се предпазва от хрема, кашлица и пр. Такава лека болест може да причини смърт на недоносеното дете. Затова по никой начин да не се допускат при него чужди хора, особено хрема-ви, кашлящи или съмнително болни. Самата майка, когато влиза при него, да облича цяла бяла престилка и да си превързва носа и устата с кърпа. Ако първите тежки седмици от живота на детето преминат благополучно, тогава вероятността да остане живо е много по-голяма. Ако детето е от здрави родители, обикновено през втората година от живота си то настига по физическо и умствено развитие здравото износено дете и по-нататък се развива напълно нормално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...