Jump to content

Пубертет (полово съзряване)


Recommended Posts

Пубертет (полово съзряване)

Пубертетът е най-опасната възраст за подрастващите - тъй наречената възраст на лудините, възраст на нови трепети и копнежи, на надежди и съмнения. Целият организъм е обладан от неспокойство и раздвижване. Усилена е дейността на жлезите с вътрешна секреция (ендокринните жлези), предимно на половите. Това е стадий на кипеж, на вътрешни борби, на преустройство на целия организъм, който се отличава не само с усиления растеж, но и с дълбоките биологични промени на половото съзряване, в резултат на които досегашното дете се развива в полово зрял мъж или полово зряла жена.

Характерни за този период са появата и развитието на вторичните полови белези: окосмяване на срамните части, окосмяване над горната устна и на брадата у момчетата, окосмяване под мишниците, порастване на млечните жлези у момичетата, закръгляване на техните телесни форми, промяна на гласа. Тъкмо в тази възраст на съзряване - между 12 и 15 години за момчетата и 10 и 12 години за момичетата - подрастващият е изложен на телесни и психологични сътресения. Това е възраст, в която юношата може да тръгне по крив, опасен път. Защото внезапно той влиза в допир със загадките на живота, гори от нетърпение да узнае всичко, да изпита всичко. Пол, история, литература, политика, религия - всичко събужда у него интерес и любознателност. Той иска да узнае дълбокото значение на тези неща, иска да знае какво ще прави или какво е направил.

Когато това време дойде, на младежите трябва по-обширно да се разясни що е полов живот, за да не научават за него в най-мръсна форма от свои връстници. Приказката за щъркела би трябвало да се казва на децата в предучилищна възраст. След това трябва да последва разумно обяснение, съобразено с възрастта на детето, защото от година на година то започва да разбира някои обстоятелства. Най-добре е да започнем с разяснението на известните актове при растенията и животните, като същевременно внимаваме какви впечатления се създават у детето. Трябва по сериозен начин да му се каже каква голяма опасност го грози, ако се поддаде на някои изкушения (вж. „Онанизъм“) или ненормалности, които изчерпват нервната му сила, и как ще се отрази това на поколението му. Трябва да се забрани всякаква игра с половия орган.

Особено опасни в тази възраст са тютюнът и най-вече алкохолът, под влияние на които понякога младежите имат опасни извънбрачни полови сношения.

Възрастта на половото съзряване, която трае докъм 21 години, протича с обща нервна възбуда, разсеяност, буйност, непослушание и т. н. Порасналото дете иска да се отнасят с него като с възрастен човек и обществото да му отдава нужното внимание. Иска да бъде признато, оценено, насърчено и самостоятелно.

През тази възраст в семейството и училището към младежа трябва да се отнасяме предпазливо и с разбиране и да не го претоварваме прекалено.

Умората и при възрастните парализира силата и способностите им. Още по-опасна е тя за детето. Често то бива претоварвано с учебните предмети, специални уроци по музика, чужд език, разни развлечения и пр. То се насилва да погълне повече, отколкото може, преуморява се и почва да не върши нищо. За да се успокои, никъде не ходи, търси усамотение, става бездейно и просто не мисли за нищо. Други деца пък стават необуздани и не търпят никакви съвети.

За да бъде здраво, всяко дете трябва да си почива, да се отморява, и то в определено време. Умората е особено опасна за малокръвните момичета, които през пубертета страдат още и от схващания и припадъци, подобни на епилептичните (с преминаване на пубертета преминават и те). Учителите най-добре могат да наблюдават различните аномалии в характера на децата през пубертета. Тъкмо в тази възраст се усвояват опасните пороци, като тютюнопушене, пиене на алкохол, онанизъм, лъжа и пр., за които споменахме по-горе. При правилно отношение същата тази възраст е твърде подходяща за насаждане у младежа и девойката на идеали за живота, за четене на сериозна книжнина, за нравствено възпитание.

Понякога продължителното седене на училищните скамейки предизвиква раздразнение на половите органи и докарва до преждевременно удовлетворяване на половото влечение. Затова мръсното четиво трябва да се избягва и на младежа трябва да се внушава да гледа на половия живот като на нещо свято, което, ако се извърши по недостоен начин, осквернява душата. Идеалът на младия човек трябва да бъде бракът и той трябва да бъде така възпитан, че сам да пази целомъдрието си до сключването му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...