Jump to content

Хигиена на момичетата през пубертетната възраст


Recommended Posts

Хигиена на момичетата през пубертетната възраст

Хигиената на девойката в тази възраст има голямо значение особено по отношение на храненето и храносмилането. Няма по-лошо нещо от прекалената пълнота през пубертета. Излишното затлъстяване оказва лошо влияние върху правилната дейност на яйчниците и върху менструацията. От друга страна момичето в тази възраст трябва добре да се храни, защото през този период най-силно расте. От храната, която трябва да бъде същата, както при момчетата, трябва и тук да се изключат алкохолът, кафето и силният чай, които оказват лошо влияние върху нервната и кръвоносната система.

Трябва да се избягват еротичните книги, пиеси, филми и др., които действуват силно на въображението. Животът на момичето в периода на пубертета трябва да бъде най-редовен. Необходим е достатъчен сън, а също повече движение на чист въздух. Спортът не само е полезен, но е абсолютно необходим - най-добре туризъм, плуване, свободни гимнастически упражнения, каране на колело, тенис, а зимно време — ски и кънки. Има противници на карането на колело, които твърдят, че то оказва вредно влияние върху половите органи. Това схващане не е оправдано. Чрез този спорт заякват голяма част от мускулите, без да се влияе лошо на половите органи. Разбира се, момичето в тази възраст не трябва да прекалява със спорта и танците, изобщо да не се преуморява физически.

Колкото по-късно едно момиче започне да се предава на страстите си, толкова по-добро здраве ще има.

Първата менструация не трябва да бъде изненада за момичето. За да го предпази от психическо сътресение, майката трябва да му обясни предварително, че това е нормално явление за всяко здраво момиче.

Във връзка с менструацията при момичетата през време на пубертета трябва да се обърне особено внимание на тяхната хигиена. При менструация не е нужно момичето да лежи, първо, защото това предразполага към запек, който от своя страна действува лошо на правилната циркулация на кръвта в малкия таз, и второ, момичето схваща менструацията като постоянно периодично заболяване. Не трябва да се забравя обаче, че известно внимание е необходимо и за най-здравите момичета. Спорт, танци, дълги изморителни разходки, вдигане на тежести през това време се изключват.

Чистотата е от първа необходимост през време на менструацията. Изисква се външните полови органи всекидневно да се измиват най-малко един-два пъти с хладка (32-35°С) вода. Къпането в студена или топла вода през това време не се препоръчва, защото може да предизвика неочаквани усложнения. Що се отнася до топлите коремни бани (36°С за 10 минути) с трина, те са полезни.

Относно облеклото на момичетата трябва да се отбележи следното: то трябва да бъде такова, че да не пречи на движенията на тялото. Тясното облекло има често за последица изкривяване на части от тялото, което не може да не окаже влияние и върху правилното функциониране на някои органи.

Обувките с високи токове в никакъв случай не се препоръчват. Такива обувки принуждават жената да ходи като на пръсти, а това предизвиква по-силно навеждане на таза напред, който дърпа след себе си и гръбначния стълб и причинява изкривяването му. При тези условия тежестта на цялата коремна кухина се премества в малкия таз, което често има като последица известни гинекологични заболявания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...