Jump to content

Общи заболявания. Обикновена треска


Recommended Posts

ОБЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Обикновена треска

Причините и признаците са същите, както при възрастните.

Лечение. Детето трябва да се прегледа от лекар. Народната медицина препоръчва да се прави следното:

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене:

а) ако детето е на кърма, майката да взема 1 чаена лъжичка от следната смес: 250 г чист пчелен мед, 1 изравнена супена лъжица ленено брашно, 1 изравнена чаена лъжичка индийско орехче, настъргано на ситно, 1 чаена лъжичка нишадър на прах и 1/2 изравнена чаена лъжичка чиста винена киселина на прах — лимонтозу (от аптеката);

б) за деца над 2 години: да вземат или 1/4 изравнена чаена лъжичка от даденото в точка I (според възрастта на детето и ако го понася), или 1 чаена лъжичка чай от лайка, подсилен с 1/3-1/4 чаена лъжичка (според възрастта) настъргано на ситно индийско орехче.

II. Пет минути след вземане на едно от горните средства:

а) ако бебето е на кърма, майката да пие или 1 чашка от 75 г отварка от обелена кисела ябълка с прибавка на запарка от 3 супени лъжици листа от къпини и листа от дива ягода, които се запарват с 1 лъжица вряща вода, след това се прибавя 500 г вода, оставя се на тих огън да ври 10 минути и като изстине, се прецежда; или 1 чаша домашна шумяща сода (в празна чаша се сипват на върха на ножа винена киселина на прах и 1-2 чаени лъжички пудра захар, налива се водата и се бърка, докато се разтворят, след това се сипва 1 изравнена чаена лъжичка сода бикарбонат, бързо се разбърква и се изпива веднага;

б) за деца над 2 години: или 1 чашка от 15-20 г от казаните средства, или, и то най-добре сутрин 30 минути преди ядене, да се дава 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин и на всеки 1/3 час - по 1 чаена лъжичка преварена вода.

Диета. Ако болното е кърмаче, броят на кърменията да се намали, докато се нормализира температурата му. Ако не е кърмаче, храната му да се намали, при това да е вегетарианска. Да се дават 2-3 чашки липов чай дневно с мед и малко лимонов сок и парченце леко препечен хляб.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) болното да пие липов чай или преварана топла вода с малко мед и лимонов сок на вкус.

III. Два часа след закуска, обед и вечеря да се повтори казаното в точка I и II.

IV. Вечер преди лягане 2-3 пъти подред да се прави топла клизма (37°С) със 150-300 г вода (според възрастта на болното) или с топла мътеница или айран (разбито кисело мляко), прецедени през тънка кърпа - отлично средство за смъкване на температурата. Това да се последва от следното:

1. За бебета и малки деца до 5 години или:

а) разтривка на тялото с хладка смес от 1 супена лъжица оцет, 1 белтък от прясно кокоше яйце, 1 изравнена чаена лъжичка сода бикарбонат и 1/2 таблетка хинин, стрит на прах; разтривките стават с дланта и винаги в топла стая и при затворени врата, за да не настине бебето, и то така: топва се дланта на дясната ръка в сместа и внимателно се намазват лицето, шията, гърдичките, коремът и краката отпред, след това вратът, гърбът и краката отзад, чака се 1 минута да поизсъхне сместа и болното се увива в чаршаф и одеяло — температурата бързо спада до нормалната; или:

б) разтривка на цялото тяло със смес от чист маслинен зехтин и терпентин (от аптеката) - по равни части, или със смес от оцет и олио — по равни части; или:

в) със смес от газ и олио по равни части, с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка готварска сол; или:

г) със смес от 1 изравнена супена лъжица несолена свинска мас и 1 таблетка детски хинин или 1/2 таблетка аспирин; или:

д) смес от 1 супена лъжица сок от суров кромид лук, 1 супена лъжица оцет и 1 супена лъжица сол, последвани, както е казано по-горе, от сухо увиване, лежи се в него 1/2-1 час, докато болното се изпоти хубаво, след което температурата спада.

При главоболие да се поставят или студени компреси, натопени във вода и оцет наполовина, или на цялата глава — „шапка“ от тънко хасе, напълнена със сурови картофи, настъргани на ситно и залети с 1 кафена чашка оцет, в който киснат 20 минути, после се изстискват добре; отгоре се слага шапка от чорап.

2. За деца над 5 години или:

а) едно от казаните по-горе средства; или:

б) парна баня на краката до под коленете с продължителност 5-10 минута, последвана от сухо увиване, лежи се в него 1 час; или:

в) фрикция на цялото тяло с разтвор от 100 г оцет и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, съчетани с коремен компрес от 2 бархетни парчета, натопени или в същия разтвор, или в сурово прясно мляко, и на главата — „шапка“ от хасена торбичка, напълнена със сурови картофи, настъргани на ситно ренде, и полета с 30 г оцет, киснат в него 20 минути, изцеждат се, отгоре - друга шапка от чорап; или:

г) облича се „мокра риза“, натопена в разтвор от оцет и сода бикарбонат, и в нея се лежи 1 час.

V. Сутрин да се прави фрикция на тялото на детето с хладка вода, и то на части, за да не настине. При температура да се повтори казаното за вечерта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...