Jump to content

Постоянна (неспадаща) температура


Recommended Posts

Постоянна (неспадаща) температура

На такава температура да се обърне особено внимание, защото е признак на сериозно заболяване, и болното дете незабавно да се прегледа от лекар. От народната медицина се препоръчва следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене да се дават по 1-2 супени лъжици (според възрастта на детето) топла отварка от 3 ореха, счукани с ядките и черупките на ситно, 2 супени лъжици корени от бяла ружа в 1 литър вода врят на тих огън 20 минути, след това се прибавят 3 супени лъжици от следната билкова смес: ружа (цвят), босилек (листа и цвят), жълт кантарион (листа и цвят), лешникови листа, подбел (листа) и тополови листа (от конусообразната топола) - по 50 г от всяко, 2 супени лъжици чист пчелен мед и 1/2 лимон заедно с кората, разрязан на 4 части; всичко ври още 10 минута; като изстине, се прецежда.

Забележка. Отварката да се пази в хладилник, за да не вкисва.

Диета. Обикновена детска храна, като до спадането на температурата не се дава месо или бульон от месо, а също и прясно мляко, което се понася по-тежко от киселото.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пият плодови сокове според сезона или домашна лимонада, подсладена с мед или сироп.

II. Два часа след ядене да се дава същата отварка, както в точка I.

III. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) да се прави клизма със 150-250 г топла (37°C) вода, последвана от цяла баня (37°С за 10 минути) с отварка от 1 снопче борови клони с иглите, по 1-2 шепи бял равнец, орехови листа и 1 тебешир, счукан на ситно, всичко ври в 1-2 кофи вода (според възрастта) 20 минути и преди снемането от огъня се прибавя 1 стиска морска сол, след което се прецежда. Същата отварка може да се използува за къпане 3 вечери подред, като след последната баня цялото тяло се натрива с добре разбито цяло кокоше яйце, накрая се изплаква с чиста топла вода и се увива с хавлията и с 1-2 одеяла за по-добро изпотяване, а като се препоти (което се познава по изсъхналото му чело), внимателно се изтрива до сухо и се облича за спане.

Важна добавка. През време на банята детето винаги да е до шията във водата, а след банята да се пази от течение, за да не се простуди.

IV. Сутрин и през деня, ако болното има температура по-висока от 3 8°С, внимателно да се намаже цялото му тяло (от шията до стъпалата, и то под завивката, без да се разголва) с ръка, натопена в следната смес: 1 белтък от яйце, 1/2 супена лъжица ракия, 1 супена лъжица оцет и 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат; след това хубаво да се завие и така да лежи около 1 час, докато температурата спадне, след което да се преоблече в чисти дрехи. Ако през деня температурата отново се повиши, да се постави коремен компрес от две бархетни парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, отгоре - сухо хасено парче и фланелен пояс, и така да лежи 1-2 часа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...