Jump to content

Спазми на гръкляна (захласване, захождане, затайване)


Recommended Posts

Спазми на гръкляна

(захласване, захождаме, затайване)

Спазмите на ларинкса са конвулсия на мускулите на гръкляна. Това е сериозна болест, но за щастие доста рядка. Такива спазми най-често се появяват у децата на възраст от 6 месеца до 2 години.

Причини. Рахит, простуда, продължителни кашляния при магарешка кашлица, силен вик, плач и запек. Захласването може да възникне и при мъчно поникване на зъбите, при изкуствено хранене, при трудно смилане на храната, при уплашване или силно душевно вълнение и при мозъчни болести. Особено често се среща у деца, които живеят в тесни и непроветрявани помещения и които са отслабнали от някоя болест. Среща се и при хроническото възпаление на гръкляна.

Признаци. Детето е здраво на вид, има розови бузки, развита под-кожна тлъстина. Припадъкът идва най-често ненадейно - обикновено при закашляне или разсърдване или във време на сън, като дишането спира, детето побледнява, изпъва ръце и крака като мъртво, посинява, жилите на врата му се издуват, кожата му се покрива със студена пот и никой не може да превие тялото му. Палците на ръцете също са свити навътре към дланта. Когато припадъкът свърши, въздухът силно влиза в гърлото със свирене. Такъв припадък не продължава повече от половин минута, но може да се повтори или да се придружи от конвулсии. В началото на болестта припадъците са по-рядко (един път на месеца), но после зачестяват, така че може да се случат няколко пъти на ден и болестта да продължи със седмици или месеци.

Тази болест много прилича на лъжливия круп (гущер). Разликата е в това, че при лъжливия круп припадъкът продължава няколко часа и се среща при по-големи деца - от 1 до 7 години, придружава се с кашлица и не е толкова опасен; а при спазмите на ларинкса припадъкът не продължава повече от една минута, обаче краят му може да бъде фатален.

Предсказание. Състоянието е сериозно, особено ако е в силна степен и настъпва често.

Първа помощ. Според народната медицина се прилага следното:

1) Веднага пеленките на детето да се разхлабят или дрехите да се разкопчаят, главата да се постави на мека и ниска възглавница, отгоре да се сложи студен компрес, а на врата - компрес, натопен в топъл оцет.

2) До краката (стъпалата) на болното да се поставят шишета с топла вода.

3) По-късно на болното да се направи малка хладка (30°С) клизма със 100-150 г вода и 1 чаена лъжичка оцет или сол.

4) Ако спазъмът продължава, да се направи цяла топла баня (38-40°С за 5-10 минути) с половин литър оцет. Преди да се сложи във ваната (коритото), главата на болното да се намокри с топла вода.

5) В банята кожата му енергично да се разтрива, като от време на време (2-3 пъти) върху тила и гърба му се излее и по едно канче хладка (26°С) вода.

6) След банята да се завие добре, за да се изпоти, а след препотяването да се направи фрикция на цялото тяло с хладка вода (27°С).

7) Ако детето не се свести и от тези приложения, тогава да се гъделичка в носа с меко перо от птица и да му се направи изкуствено дишане.

Лечение. Общо, за засилване на организма.

I. Две-три вечери подред да се правят топли клизми с чай от лайка, след това при запек - винаги обикновени клизми.

II. Всекидневната сутрешна топла баня (37°Сза15-20 минути) да бъде с борови клони - 1 хватка ври 15 минути, след това се прибавя 1 двойна шепа орехова шума и 1 стиска морска сол, ври още 15 минути и се прецежда. Тя да се последва от сухо увиване за по-добро изпотяване и накрая - от хладка фрикция. Вечер да се поставя коремен компрес, натопен в топла отварка от трина или само в топла вода, съчетан с торбичка топла лапа от печен кромид лук, поръсен със захар. След поставяне на компреса детето да се завие добре в предварително затопленото с шишета с топла вода легло.

Предпазване. Детето да не живее в тясна, тъмна и ниска стая, да се изнася на чист въздух при добро време и често да се къпе. Слабите деца да се пазят от настинка, особено ако страдат от възпаление на гръкляна. Когато детето е извънредно нервозно, да се пази от уплаха, от висок шум (кряскане, пеене) и от силна светлина. Преди лягане на тила да му се поставя торбичка с топъл селски хлебен квас. Ако има възможност, такова дете да се отдалечи от тесните и шумни улици на големите градове и да живее на село - в планинска местност до 1000 м височина.

Вътрешно. Да се приложат по желание средствата за ларингит и магарешка кашлица.

Диета. Ако детето е по-малко от 6 месеца и не суче, то към обикновената му храна (млякото) да се прибавя подред овесен чай с прибавка на 1-2 чаени лъжички прясно краве кисело мляко (подквасено вкъщи). Ако е по-голямо от 6 месеца - овесено мляко, което се приготвя така: 1 супена лъжица овесени ядки се вари в 400 г вода на тих огън 10 минути, а на силен огън - 5 минути. Прецежда се през тънко платно и се смесва с 1/3-1/2 мляко. Освен това към млякото да се прибавят и сокове от разни плодове (портокали, мандарини и пр.), а също и от зеленчуци (моркови, домати, и др.), обаче плодовите сокове да не се смесват със зеленчуковите.

Брашнените храни да се избягват, защото влошават положението и предразполагат към кожни болести.

Ако се появи у болното някаква неправилност в скелета, трябва да се измени храната му. В такъв случай е добре да се слага в млякото и варова вода (от аптеката), но не повече от 3 лъжици такава вода на 24 часа. Ако е по-голямо от 2 години, да му са дава яйце с лимон. Да му се дава и рибено масло сутрин и вечер по 1 чаена лъжичка или още по-добре вместо него (след обяд и вечеря) чаша сок от моркови с тахан, мед и лимон.

При лекуването да се помни, че тази болест се лекува бавно и затова се иска търпение и постоянство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...