Jump to content

Лъжлив круп (гущер)


Recommended Posts

Лъжлив круп (гущер)

Причини. Настинка от мокри крака, грип, поникване на зъби.

Признаци. Среща се най-много у деца между 2-5 години. Различава се от истинския круп по това, че започва изведнъж много тежко - с охкане, груб прегракнал глас, суха кашлица, много затруднено дишане, придружено от свирещи звуци и голямо неспокойство, и то поради липсата на въздух. Понякога дишането е толкова трудно, че лицето и устните посиняват и болното може съвсем да се задуши.

Гущерът идва винаги през нощта, често трае час-два, след което започва да отслабва.

Предсказание. Заболяването е сериозно. Ако не се вземат мерки, болното може да се задуши.

Лечение. Веднага да се потърси лекар. Народната медицина препоръчва следното:

I. Да се направи топла клизма (37°С), а след нея - цяла гореща баня (40-45 °С за 10-20 минути) с добавен половин литър оцет, като през време на банята 2-3 пъти тялото откъм тила и раменете се облива със студена вода (20°С). Това предизвиква силни напъни от кашлица. На второ място може да се направи парна баня на краката. Както горещата, така и парната баня на краката да се последват от сухо увиване на цялото тяло и поставяне на шишета с топла вода или нагрети тухли на краката, за да се предизвика изпотяване, след което детето да се остави да спи.

II. През време на сухото увиване да се поставят отпред на шията парни компреси, натопени във вода (45-50°С), смесена наполовина с оцет (предварително поставящият да провери на собствените си бузи да не парят). Парният компрес да се остави да престои 45 минути, като отгоре му се слагат мушама и суха кърпа. След това време компресът пак се натопява в гореща вода и оцет. Това да се прави в продължение на 6 часа. Ако след тях кашлицата отново се появи и дишането стане мъчно, отново да се сложат парни компреси на гърлото, както преди, или първо да се разтрие гърлото с малко камфоров спирт и след това да се сложи търпимо гореща (40-45 °С) топла лапа от печен кромид лук (обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 1-2 чаени лъжички пудра захар и малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата). Отгоре се поставя мушама и вълнен бинт. Щом поизстине, се сменя с нова лапа, а на стъпалата се слага синапова лапа със сол и оцет (вж. том I, „Синапизми“).

III. В стаята на болното дете въздухът да е чист и топъл (20°С). До леглото му да се остави тенджера с вряла вода с 3% сол и 5-10 капки терпентин, за да се овлажнява въздухът и се успокоява дишането.

Ако въпреки всички мерки задушаването продължава, на детето да се прави на всеки 3 часа коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина.

Излекуване се постига даже с прилагането само на коремен компрес, натопен в хладка вода (20°С), наполовина размесена с оцет. В този случай компресът да се сменя на всеки 45 минути.

При температура едновременно с коремния компрес да се поставят компреси и на прасците („мокри чорапи“).

Ако болното дете заспи, да не се оставя само, за да не се повтори припадъкът и да се задуши.

IV. Освен горното всеки трети ден детето да се поти с парна баня на краката, последвана от коремен компрес, натопен във вода (25°С), след това - от сухо увиване за по-добро изпотяване и накрая - от фрикция на цялото тяло с хладка вода.

При по-тежки случаи болното да се лекува по начина, изложен за истинския круп (вж. том III). Хубаво е след преминаването на припадъка детето да се задържи още 1-2 седмици на легло, защото той може да се повтори.

Вътрешно. Да се пие или чай от лайка, подсладен с мед, или горещо мляко на големи глътки.

Диета. Няколко дни след оздравяването - лека вегетарианска храна с повече плодове и с по-малко мляко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...