Jump to content

Recommended Posts

Кашлица

Причини. Простуда, стоене на влага, дишане на много прах, хрема или заразна болест (грип, шарка и др.).

Признаци. Появява се слаба суха кашлица, по-сетне се отделят бели прозрачни храчки, които могат да изменят цвета си в сиви и жълти. Изобщо признаците зависят от това, коя е основната причина за кашлицата. Ако кашлицата е без температура или със слаба температура (до 37,2°), тогава имаме обикновена кашлица.

Предпазване. Едно от най-важните условия за предотвратяване на възпаленията на дихателните органи е чистият въздух. Децата трябва да се изнасят колкото може по-често и продължително на открито. Да се проветряват стаите много често, па макар и само за няколко минути. Само при силен студен вятър и прах децата не бива да се изнасят навън. Обикновено бебето се изнася в количка, която го пази от вятъра и му дава възможност да диша чист въздух. И при студ добре облеченото дете с шише с топла вода в количката е гарантирано срещу простуди. По-големите деца, които се извеждат не с количка, трябва да бъдат топло облечени, но не претрупани с дрехи. Свободното движение трябва да е възможно, защото играенето, тичането на открито не само стоплят детето, но са полезни за здравето. При студено време непременно да се поставят и вълнени ръкавици на ръчичките. Обущата трябва да са свободни, за да става движението на кръвта в краката свободно. В тесните обувки краката изстиват, а оттук идва заболяването на дихателните органи. Трябва всеки да знае, че краката са в тясна връзка с целия организъм и тяхното изстудяване води лесно до простуди и кашлици.

Лечение. Общо и според болестта, която е предизвикала кашлицата. Обикновената кашлица се лекува така:

I. Ако е кърмаче:

а) Да се прави 1-3 вечери подред топла клизма (37°С).

б) През ден една-две вечери подред да се прави цяла топла синапова баня (38°С за 10 минути), последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване. След препотяването да се поставят едновременно на гърдите и врата топли маслени компреси, които да стоят до сутринта. На другата вечер да се намажат гърдите с топъл мед, като отгоре се посоли леко готварска сол, след това върху меда да се залепи топла хартия (вестник), предварително набоцкан на гъсто с дебела игла, и най-подир да се облече фланелката. Добре е това намазване да бъде съчетано и с коремен компрес, натопен в топла отварка от лайка. Компресите да останат на болното до сутринта или докато може да ги търпи.

в) Ако болното кашля и през деня, тогава да му се поставят сутрин и обед по един гръден млечен компрес, натопен в топло сурово мляко, съчетан с коремен компрес, натопен в топла (37°С) отварка от трина. Да се държат по 2 часа.

II. Ако детето е по-голямо:

а) Да се направи две вечери подред топла клизма (38°С).

б) Една вечер или синапова баня (39°С за 10-20 минути), последвана от сухо увиване и маслени компреси както по-горе, или вместо нея - парна баня на краката, също последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, съчетана с коремен компрес, натопен в топла отварка от лайка, и с млечен компрес на гърдите както по-горе. Другата вечер да се направи същото намазване с мед, сол и пр., съчетано с коремния и гръдния компрес, както е описано.

в) Ако болното кашля и през деня, да му се поставят сутрин и обед коремният и гръдният компрес, упоменати по-горе.

Вътрешно:

1. При слаба или средна кашлица сутрин, обед и вечер 5-10 минути преди ядене и 2 часа след ядене да се изпива по половин-една кафена чашка от някоя от следните отварки:

а) отварка от борови връхчета, бъзов цвят и подбел (листа) - от всяко по 50 г се смесват, от тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица чист пчелен мед се запарват с 500 г вряща вода и захлупено ври 10 минути; като изстине, се прецежда;

б) отварка от орехови черупки - 4 супени лъжици орехови черупки и 1 чаена лъжичка анасон се запарват с 1 литър вряща вода; захлупено ври на тих огън 30 минути; като изстине, се прецежда и се пие подсладено с мед (предварително врял на водна баня 10 минути, за да не дразни кашлицата);

в) отварка от семето на дюля - 1 супена лъжица семе в 500 г вода ври 15 минути (течността добива вид на салеп), прецежда се и се пие топличко, подсладено с мед или небетшекер; много е полезна при храчки в гърлото;

г) сокът на 1 лимон се разбърква добре с 4 чаени лъжички небетшекер или мед, предварително врял на водна баня 10 минути, докато стане пенест като крем.

2. При силна и мъчителна кашлица или:

а) сироп от кромид лук - в 500 г вода се разтопява 1 кг захар, в друг съд се слага 250 г кромид лук, нарязан на колелца, и се оставя да ври до омекване, след това се прецежда през тънка кърпа чрез леко изстискване; в получения сок изливаме сиропа и отново ври 5 минути; като изстине, се взема по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден след ядене; или:

б) сироп от бира - взема се 500 г слаба бира, прибавя й се 250 г небетшекер, 2 лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, 2 супени лъжици корени от сладко коренче и 1 чаена лъжичка анасон и на водна баня ври 1 час; като изстине, се прецежда, взема се 3 пъти на ден по 1 чаена лъжичка след ядене, добре е 5-10 минути след сиропа да се пие и по 1 чашка отварка или от семето на драка (1 супена лъжица в 1 литър вода ври 20 минути и като изстине, се прецежда), или една от гореизброените отварки по желание.

Силната и мъчителна кашлица се лекува по начина, изложен за бронхит.

Диета. Както при хрема.

Вместо вода добре е болното да пие следната отварка: 30 г лайка се сваряват с 500 г вода или прясно мляко, докато остане 300 г отварка. Прецежда се и като изстине, се смесва с 1-2 цели яйца и 2 лъжици мед, разбива се да стане като мляко и може да се пие цял ден. Да се сварява всяка сутрин до 15 дни, а ако има нужда, може и повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...