Jump to content

Туберкулоза. Белодробна (хронична) туберкулоза


Recommended Posts

ТУБЕРКУЛОЗА

Белодробна (хронична) туберкулоза

Туберкулозата у нас през последните години намаля много и в детската възраст днес се среща само в единични случаи.

Причини. Тя е заразна болест. Причинява се от познат микроб, имащ форма на пръчица и наречен на името на откривателя му бацил на Кох. Освен това настинката, преумората, недоспиването, преждевременното отбиване на кърмачето, мизерията и въобще нехигиеничният живот предразполагат към туберкулозно заболяване.

Между острите заразни болести, излагащи устойчивостта на детския организъм на критично изпитание, стоят брусницата (морбили), магарешката кашлица, ангината и др. Другите заразни болести, като скарлатина, тиф и пр., могат да предизвикат възпламеняването (активизирането) на стари туберкулозни огнища.

Незаразителни, но изтощителни хронични страдания, като захарна болест, бъбречни, стомашни и други болести, смущения в храненето, отслабват организма и създават условия за развитие на туберкулозата. Дори и без други болести само слабото хранене, както и усиленият растеж и половото развитие понижават съпротивата срещу туберкулозата.

От времето преди истинското опознаване на туберкулозата като заразна болест, т. е. преди откриването на бацила, който я предизвиква (от Роберт Кох през 1882 г.), и до днес е разпространено погрешното схващане за наследствеността на тази болест. Вярно е, че са познати случаи, когато цели семейства измират от туберкулоза, но това се обяснява с факта, че при тясното съжителство в кръга на семейството отделните членове се излагат на зараза един от друг. Ако детето наскоро след раждането заболее от туберкулоза, това може да се обясни със заразата, предадена му от болна майка в първите дни и часове след раждането му, дори и да е било после отделено от нея. Деца, отстранени навреме от болните си родители, остават здрави.

Признаци. Проявите на туберкулозата у децата са много по-общи, отколкото у възрастните. Те рядко се ограничават само в един орган.

Туберкулозата в белите дробове (охтиката) започва с нехарактерни общи признаци - отслабване, бледост, умора, намаляване до загуба на апетита, безсъние, повишена температура. Тези признаци могат да бъдат взети от домашните за неразположеност, настинка, грип и пр. Понякога обаче може да има и признаци, насочващи вниманието ни пряко към дробовете, като бодежи, суха и честа кашлица, храчки, кръвохрачене, болки в гърдите, късо и бързо дишане. Силите на болното дете отпадат, привечер има тръпки, повишена температура, има нощни изпотявания, обаче съзнанието му е бистро.

Предсказание. Ако болестта се открие навреме и се вземат мерки, болното дете може да се поправи и излекува напълно.

Предпазване. Не трябва да се позволява на болна от туберкулоза майка да кърми детето си. Дете, родено от туберкулозен баща и здрава майка, може да бъде кърмено от майката, ако тя е и добра кърмачка, защото е необходимо кърменето да става при най-добри условия и да продължи дълго време.

Децата, на които учението създава трудности, не бива да бъдат натоварвани с допълнителни уроци по музика, езици и пр., за да не им се отнема възможността за игра и правилно физическо развитие. Предпазването от простуда не означава прекомерен страх при промяна на времето и изнежване на организма с излишно облекло. Игрите и спортът са полезни за развитието и каляването на децата, но с мярка и надзор.

Детето трябва да бъде отглеждано в благоприятни условия за развитие. Слънцето и чистият въздух, добрата храна и редовното хранене са необходима основа за правилния му растеж. Децата да прекарват свободното си време на открито в игри и разходки всеки ден и през всяко годишно време. В лошо време поне 2 часа да бъдат на чист въздух, и то добре облечени.

За редовния сън и достатъчната почивка на детето трябва също да се следи внимателно.

Родителите трябва да спазват следното:

1. На децата да се дава мляко само от крави, които са обявени за здрави от ветеринарните органи.

2. Изваряването на млякото не е сигурен начин за убиване на туберкулозните бацили, ако в него има такива.

3. Децата не бива да са в близост с хора, болни от туберкулоза или които имат хроническа кашлица.

4. Дете, което е било в близост с някой туберкулозен, трябва да се преглежда от лекар от време на време.

5. Трябва да се създадат най-благоприятни условия (лични и обществени) за развитието на детето. За това трябва да съдействуват семейството и държавата.

6. Противотуберкулозната ваксинация е много ефикасна и намалява заболяването от туберкулоза между ваксинираните повече от 5 до 10 пъти в сравнение с неваксинираните на същата възраст.

Лечение. Съвременната медицина разполага с мощни противотуберкулозни - антибиотични и химични средства, които в ръцете на лекаря са огромна сила, ликвидираща всяка форма на туберкулоза. Лечението трябва да се провежда от лекар от противотуберкулозен диспансер, специалист по туберкулоза (фтизиатър). Народната медицина препоръчва преди всичко общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема или:

а) по 1 чаена лъжичка сироп от алое арборесценс - 15-20 листа с тегло 200 г се изчистват от бодлите и се смилат на каша, прибавят се по 200 г чист пчелен мед и чисто натурално червено вино, всичко ври 1 час на водна баня; като изстине, се прецежда и се държи на студено, или:

б) по 1 чаена лъжичка боров сироп - за него се вземат 70-80 зелени борови шишарки, всяка се разрязва на 4 части и се заливат с 2 килограма вряща вода; след това врят 40 минути, с решетеста лъжица се изваждат шишарките и се изхвърлят; в получената отварка се изсипва 1 кг захар и се вари още 15 минути; като изстине, се прибавя 1/4 чаена лъжичка лимонтозу, за да не се захароса.

Забележка. При желание може да се пие един месец едната отварка, а следващия месец - другата, до пълно оздравяване.

II. Десет минути след единия от сиропите да се изпива по 1 чашка от 50 г отварка от агримония, борови връхчета, бударица, исландски лишей, росопас и смил — по 50 г, полски хвощ - 75 г, пача трева и обикновена коприва (листа и цвят) - по 100 г. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и врят 10 минути на тих огън. Като изстине, се прецежда и се пие подсладено с мед, предварително врял 10 минути.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) или обикновена храна, но без говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши в стаята на болното). Преди обед като аперитив да се изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без хляб. На обяд заедно с другата храна може да се яде и по 100-150 г младо месо - агнешко, телешко, птица или прясна риба. На вечеря - безмесна храна: кисело мляко, ястия от пресни или сушени зеленчуци, а също и от консерви, туршии, тестени ястия и компоти с малко препечен хляб. След ядене да се взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и на върха на ножа яйчени черупки, стрити напрах.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие или цвик, или отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките, 3 супени лъжици корени от ружа и по 2 супени лъжици корени от цикория и овес (зърна), литър и половина вода, 1 лимон, разрязан на 4 части, и 2 супени лъжици мед - всичко ври 30 минути; като изстине, се прецежда и се пие подсладено с мед и лимон.

III. Два часа след ядене да се взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г чист пчелен мед (предварително врял 10 минути на водна баня, за да не дразни кашлицата), 150 г ядки от орехи, смлени на кашица, 50 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на кашица, и 25 г семе от копър, стрито на кашица.

IV. Десет минути след тази смес да се изпива 1 чашка от отварката от точка II.

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) да се прави топла клизма със 150-250 г топла вода или чай от лайка, последвана от обличане на голо на „жилетка“ от тънко хасе, ушита на 4 джоба с хоризонтални тегели на разстояние 1 см (започваща от ключицата надолу), напълнени със смес от ситна готварска сол и рафинирана сяра в пропорция на 6 супени лъжици сол - 1 супена лъжица сяра. Отгоре се слага фланелка, едновременно съчетана с компрес на корема от две бархетни парчета, натопени в топъл чай от бял равнец (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода, ври 5 минути и като изстине, се прецежда), отгоре - вестник и вълнен пояс. На главата - „шапка“ от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с оцет, а при главоболие - „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец и отгоре - друга шапка. Държат се, докато досадят.

VI. Сутрин да се прави кратка фрикция (за 1 минута) с хладка вода на подмишниците, гръдния кош и корема, сухо изтриване, а след обличането - по 10 вдишвания през носа, издишвания през устата, държейки под носа любимо цвете за равномерно дишане. Същите дишания да се повтарят по обед и вечеря.

Един час след закуска да се облече друга „жилетка“ от американ, подплатена с мушама от хаваджива 20 на 15 см, подплатена отгоре с парчета тънък найлон, набоцкан с дебела игла, за да може кожата да диша свободно. Носи се 10 дни от едната и 10 дни от другата страна. Вечер след снемането кожата се изтрива с камфоров спирт.

Важни добавки:

1. При много горещо време „жилетката“ с мушамата може да се замени с „жилетка“, ушита от разтегателна хартия.

2. При кръвохрачене веднага да се легне в кревата, след това да се изпие следната смес: 1/2 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1/2 чаена лъжичка пепел от изгоряна вълна - чиста или серива.

3. При потене през нощта след снемане на гръдния и коремния компрес да се направи на цялото тяло фрикция с равни части хладка (28°С) вода и оцет и 1 супена лъжица морска сол. Вечер преди лягане - измиване на краката или с топла вода, ако краката са много студени, или с хладка (32°С) вода, ако са топли.

4. Лятно време да се правят слънчеви и въздушни бани. Слънцето убива всички бацили много бързо, често само за няколко минути. Затова е добре туберкулозните да прекарват на село, особено в планинските села, където слънчевите лъчи огряват всичко пряко, докато в градовете прахът, димът и саждите не позволяват това. Слънцето действува отлично на туберкулозно болните, но трябва да се използува особено внимателно, защото често се явява температура. Слънчевите бани при болни от активна туберкулоза са строго забранени. При хубаво време на тихо място могат да се правят само въздушни бани без пряко слънчево облъчване.

5. Дрехите да са леки, светли и проветриви, за да може въздухът и светлината по-лесно да проникнат до кожата.

6. Коремното дишане трябва да стане навик на туберкулозноболния, за да диша всякога правилно. Препоръчва се балкански въздух (защото по високите места въздухът е по-рядък), но за да се поема повече кислород, трябва да се диша по-често и по-дълбоко.

7. При липса на температура, при добро самочувствие и достатъчно сили е полезно да се правят два пъти седмично леки масажи на корема и краищата на ръцете и краката.

8. Да се ходи с боси крака. При много топло време едва ли има нещо да действува по-благотворно от ходенето с боси крака по росната трева. Това заякчава тялото, защото кръвообращението се ускорява.

9. Като общо усилващо средство се препоръчва следната смес: в стъклен буркан се слагат 3 цели пресни яйца с черупките, върху тях се изсипва сокът и месото от 9 лимона без семките. Сместа престоява 48 часа, покрита с хартия, след което яйцата се изваждат, ципата се разкъсва и се изсипват в порцеланова кана, сокът се прецежда и всичко се разбива, притурят се 250 г небетшекер (лята захар) и 50 г коняк против вкисване. Още веднъж се прецежда и се налива в бяло шише. Преди употреба шишето да се разбърква. Взема се сутрин и вечер след ядене по 1 чаена лъжичка. Да се държи на студено място, защото лесно прокисва.

10. На слаботелесни болни деца освен горните средства се препоръчва да изяждат всяка сутрин преди ядене по 1-2 смокини и да изпиват по половин-една ракиена чашка чист маслинен зехтин, в който са киснати смокините.

11. Към казаното за диетата препоръчвам следния ред на хранене:

Сутрешна закуска (7 или 8 часа): 1-2 филии препечен хляб, прясно масло (краве или биволско) 20-30 г; чист мед 2-3 лъжички, обаче не суров, защото усилва кашлицата, а предварително сварен 10 минути на водна баня; чаша прясно мляко или липов чай с мед; 20-30 г сирене.

Предобедна закуска (10 часа): или една чиния млечна каша от овесени ядки, или една чаша прясно мляко с разбито в него яйце и 1 филия препечен хляб.

Обяд (12 часа): черен тричав хляб, не пресен и по-добре препечен; готвено от картофи, домати, спанак, зелен фасул, зелен грах и т. н.; 100-150 г младо месо - агнешко, телешко, шилешко, прясна риба, варено или печено; сурова салата от маруля, ряпа, моркови, кромид лук с магданоз, цвекло, краставици и т.н.; десерт - сурови плодове (на първо място), компот, точено, ориз с мляко и т. н., най-после чаша сок от моркови с 1 чаена лъжичка тахан, 1 чаена лъжичка мед и лимон по вкус или чашка сок от домати с мед.

Следобедна закуска (16 часа): или една чиния млечна каша от овесени ядки, или една чаша прясно мляко с разбито яйце, или купичка кисело мляко с черен тричав хляб.

Вечеря (19 часа): предимно вегетарианска храна - кисело мляко, сурово яйце и т. н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...