Jump to content

Туберкулоза на лимфните възли на корема и туберкулоза на червата


Recommended Posts

Туберкулоза на лимфните възли на корема и

туберкулоза на червата

При днешните условия у нас това са две крайно редни форми на туберкулозата.

Причини. В повечето случаи тези заболявания са вторични на туберкулозата на вътрегръдните (хилусните) лимфни възли.

Туберкулозно възпаление на вътрекоремните лимфни възли се развива или чрез проникване на туберкулозни бацили при туберкулоза на вътрегръдните (хилусните) лимфни възли, или по-рядко чрез заразяване от мляко и месо от туберкулозни животни. В този случай белите дробове може да не бъдат засегнати. Туберкулоза се развива също в тънките и в дебелите черва, където се образуват язви при тежка туберкулоза, когато болният не може да отхрачва храчките.

Признаци. Туберкулозата на коремните лимфни възли започва незабелязано; детето отслабва, пребледнява, изсъхва, често се изхожда по нужда, но има апетит и не повръща. Коремът му се уголемява, което може да стане и при други болести, но в случая по корема се забелязват отеклите жлези и ако той се натисне, детето рядко усеща болка; болното има повишена температура и болестта продължава дълго време.

При туберкулоза на червата обикновено болните от дълго време имат разпространена белодробна туберкулоза с каверни. Те слабеят, имат диарии и болки в корема.

Предсказание. Заболяването е сериозно. Налага се продължително лечение. При съвременните противотуберкулозни лекарства предсказанието е много по-благоприятно.

Лечение. Болните трябва да се изпратят в противотуберкулозен диспансер, където лечението им ще се поеме от лекар-специалист Народната медицина препоръчва общо лечение по същия начин, както за „Туберкулозен хроничен перитонит“, точка I, с добавка, ако болното има добър апетит, да му се дава рибено масло по 1-2 супени лъжици на ден; ако ли не го понася, то да се замени със сок от моркови, като на 1 чаша сок се прибавят по 1 чаена лъжичка тахан, мед и лимон по вкус. Пие се 1/2 час преди ядене (сутрин, обед и вечер) по 1 чашка от 30-50 г (според възрастта).

При силни диарии да се прави клизма с белтък или отварка от ленено семе.

За спиране на кръвотечението, което може да се появи от язвите на червата, да се сложат на корема студени компреси и да се пие или отварката от червено подъбиче (1 супена лъжица от билката се попарва с 400 г вряла вода и ври 5 минути, пият се по 3-4 винени чаши на ден преди ядене), или пък сутрин, обед и вечер преди ядене да се изпива по 1 сурово яйце, разбъркано с 1/4 чаена лъжичка печени и счукани на прах черупки от яйца.

При силни болки без кръвотечение да се сложат топли компреси на корема, натопени в топла отварка от трина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...