Jump to content

Скрофулоза (лимфатизъм)


Recommended Posts

Скрофулеза (лимфатизъм)

Скрофулозата е особена проява на туберкулозна инфекция у децата, предразположени към катари на лигавите ципи (хреми, бронхити, очни възпаления) и екземи с възпалителни подувания на кожата на устните и бузите.

Причини. Лека туберкулозна инфекция у свръхчувствителни към различни катарални инфекции.

Признаци. Тази болест започва най-често напролет. Болните под-пухват, имат бледа, синкава, нечиста кожа и издаден корем. Подутият нос и дебелата горна устна придават на лицето своеобразен израз. Скрофулозните почти винаги страдат от хрема с кръвногнойни течения и са склонни към бронхиални катари. Сливиците се подуват, затова децата не могат да поемат въздух през носа и когато спят, държат устата си полуотворена. По носа, устата, очите и ушите се появяват изриви. Често имат ушни течения, зачервяване на клепачите, сълзене и дразнене от светлината.

Предсказание. Колкото и отчайващ да е видът на болните деца, особено когато са занемарени, болестта има благоприятен развой и с излизане от детската възраст настъпва оздравяване.

Лечение. По общото правило, както и при другите форми на туберкулозата лечението трябва да се провежда от лекар-специалист от противотуберкулозния диспансер. От народната медицина се прилага:

1. Общо лечение, което обхваща не отделни телесни части, а цялото тяло и е насочено към повишаване на жизнените сили на организма.

2. Слънцето и чистият въздух са важни лечебни средства против скрофулозата. Децата трябва да престояват на открито колкото се може повече. Всеки ден в продължение на 2-3 месеца да правят слънчеви бани, особено на морския бряг или в планината (най-доброто място за тях). Добре им действуват и въздушните бани, като при това ходят с леки сламени шапки, с боси крака и спят при отворен прозорец.

Отпадналите и нервни деца обаче трябва да почиват не на слънчево място, а на шарена сянка, иначе сънят им се разстройва.

Понеже скрофулозните дишат слабо, необходимо е да се приучат методично към правилно дишане.

Пълните деца да се движат и играят или да правят специална гимнастика (дадена от специалист по лечебна гимнастика).

3. За да се усили кожното кръвообращение, на болните да се прави сух четков масаж на цялото тяло, който ще подпомогне и сърцето в неговата дейност. Също да се правят бани - или цели топли солени, или с овесена слама, трина, орехова шума и морска сол (37°С за 10 минути), последвани от сухо увиване за по-добро изпотяване.

4. Изринатите места да се намазват с памук, натопен в чисто дървено масло.

5. Против кожните изриви по лицето добро средство са компреси със студена отварка от лайка.

6. Носът и очите сутрин и вечер да се измиват с хладък чай от лайка.

7. При възпаление на костите и ставите най-добре е да се лекуват или с налагане с торбички от тънко хасе, напълнени или с топла (36°С) прясна несолена извара, леко поръсена с малко смлян синап. или с пресен селски квасец, поръсен с малко нишадър на прах, и върху него - фланелен бинт.

Вътрешно. Да се взема или:

а) отварка от плодовете на червена хвойна - 10 г зърна на 200 г вода врят 10 минути; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 кафена чашка с малко мед; или:

б) орехови зелени кори на плода се изсушават на сянка, счукват се на дребно и по 1 чаена лъжичка от праха се вари 5 минути с 300 г вода и 15 г захар и се пие преди обяд в продължение на 50-60 дни подред и повече (ореховите кори съдържат йодова настойка); или:

в) отварка от мехуресто водорасло, бял бор (връхчета), блатен аир, смил и мъртва коприва. От общата смес, която се прави по равни части от всяка билка, се вземат 2 супени лъжици за 1 литър вода, вари се 15 минути и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка; или:

г) отварка от 150 г спирея (цялата билка с грудките) и 50 г агримония (цялата билка без корена), предварително нарязани на ситно - 1 супена лъжица от тази смес ври в 400 г вода, докато остане 200 г течност; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка, подсладена с мед и лимон; или:

д) отварка от агримония, исландски лишей и лайка - по 50 г от всяко; 1 пълна супена лъжица от тази смес се запарва с 250 г вряща вода и захлупена, ври 10 минути; като изстине, се прецежда и пие по 1 кафена чашка 1-2 часа след ядене.

За усилване е полезно да се дават смокини със зехтин и бял равнец, приготвени по следния начин: 50-60 смокини се измиват грижливо, слагат се в стъклен буркан, заливат се с 1 литър чист маслинен зехтин и се добавят 2-3 супени лъжици бял равнец (само цвят); бурканът се затваря добре и се оставя на слънце 40 дни, след което всяка сутрин преди ядене се вземат по 1-2 смокини и се изпива по 1 ракиена чашка от зехтина.

Диета. Върху храненето на скрофулозните деца да се обърне особено внимание. Не трябва да им се дава много мляко - не повече от 1/2 литър дневно. Най-добре е да го приемат като кисело мляко и прясно несолено сирене. Плодове, зеленчуци (моркови, домати, репички и краставички), салати (приготвени не с оцет, а с лимон), сухар, мед, ориз, овес, каши (от просо, булгур, грис), орехи, лешници и бадеми трябва да са главната част от храната им. След обед и вечер да им се дава и по 1 чаена лъжичка брашно от синя тинтява, разбъркано с мед.

За предобедна и следобедна закуска трябва да се дава или кафе от жълъди с мляко, или ечемичено кафе, или чай от дъбови кори, три-четири пъти всеки ден по 1 чаена лъжичка мед или небетшекер. Също тъй е нужно храната да съдържа мазнини (масло). В случая е полезно да се дава 1/2 час преди сутрешната закуска по 1 чаена лъжичка несолено краве масло, разбъркано с равна част мед или чист зехтин. Важно е солта да се ограничи до минимум.

Яйцата (не и жълтъците), алкохолните питиета, кафето, китайският чай да се избягват.

Да се запомни добре, че докато скрофулозното дете не се приучи да дъвче добре храната си, няма да оздравее. Това може да се постигне, като му се дават твърди храни, сурови моркови (по 2-3 на ден), ябълки и други плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали).

Вместо вода е добре да се дава или отварка от мъртва коприва - 50 г корени се варят половин час в 2 литра вода, след което водата се прецежда, или отварка от лешникови листа - 2 супени лъжици в 500 г вода врят 5 минути.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...