Jump to content

Туберкулоза на кожата. Костна и ставна туберкулоза


Recommended Posts

Туберкулоза на кожата

Признаци. Болестта е предимно по кожата на лицето и ръцете. Проявява се бавно и обикновено във вид на малки, твърди, червеникаво-кафяви възелчета, развиващи се по няколко заедно, разрастващи се и образуващи малки язвички.

Предсказание. Заболяването е сериозно. При неправилно лечение кожата се обезобразява.

Лечение. Провежда се от противотуберкулозния диспансер в консултация с лекар-специалист по кожни болести. Народната медицина препоръчва общо лечение, както при „Туберкулоза на външните лимфни възли“. Дадените там вътрешни и външни средства да се употребяват съобразно с възрастта на болното дете.

Костна и ставна туберкулоза

Костно-ставната туберкулоза подобно на другите форми туберкулоза през последните години намаля извънредно много. Костната туберкулоза е предимно младежка болест. Това е така поради усиления растеж на костите през младата възраст. Тогава костите са най-богато кръвоснабдени и в тях много по-лесно може да попадне туберкулозният бацил.

Признаци. Увреждането на костта обикновено става през време на половото съзряване. Първите прояви се състоят в болезненост на засегнатото място при движение и натиск. Ако детето е малко и не може да изкаже още правилно усещанията си, наблюдателните родители забелязват, че то почва постепенно да щади (поради болки при движение и игра) заболелия крайник. След това се появява и оток на болното място. Образува се студен абсцес, който по-късно може да пробие навън и да остане постоянно отворче (фистула), през което непрекъснато изтича гной. Туберкулозни огнища могат да се появят в различни кости и стави на скелета, като прешлени, ребра, колянна, бедрена, раменна, лакътна става, китка на ръката, глезени, пръсти и пр. Развоят на болестта е обикновено хроничен - огнището бавно обхваща околната тъкан и причинява големи разрушения, които водят към осакатяване. На туберкулоза на прешлените се дължат понякога гърбиците. От пречупването на прешлените гръбначният мозък бива притиснат и става причина за тежки парализи на долните крайници. Повечето куци крака, неподвижни стави, схванати ръце са последици от туберкулозата.

Този вид туберкулоза се появява по-рядко при възрастните.

Предсказание. Тази форма на детската туберкулоза се поддава на лечение и при специални грижи може да се избегне осакатяване.

Предпазване. Предпазването от костна туберкулоза е същото, както от белодробната туберкулоза (вж. „Белодробна туберкулоза“), но при наличие на туберкулозно огнище обикновено не може да предотврати заболяването на някоя кост.

Лечение. Провежда се от специалист по костно-ставна туберкулоза от противотуберкулозен диспансер. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 чаена лъжичка или сироп от алое арборесценс, или сироп от борови шишарки (вж. „Белодробна туберкулоза“).

II. Десет минути след вземане на един от сиропите да се взема по 1 чашка от 30-50 г отварка от двадесет и двете билки: агримония, борови връхчета, бяла ружа (корени), бъзов цвят, бял слез, волски език, великденче, гръцка коприва, тесен живовляк, исландски лишей, лайка (цвят), лопен, меча пита, подбел, птиче жито, полски хвощ, салвия, сладък корен и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1/2 чаена лъжичка хвойна (зърна) и по 1/4 чаена лъжичка анасон и резене врят 15 минути в 500 г хладка вода на тих огън; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). Преди обяд и вечеря като аперитив да се изяждат или по 1-2 глави печен кромид лук (без хляб), или по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук, магданоз (листа) и настъргана целина - по равни части, с малко маруля, домати, чушки, чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус. Може обикновена храна, но без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. На обяд може да изяжда и по 50-100-150 г (според възрастта) прясно младо месо - агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска). На вечеря - безмесна храна: кисело мляко с 1 супена лъжица сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компота с хляб, а след ядене - по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и след това 1-2 чаени лъжички пресен селски квас (забъркан отпреди 4 часа), засилен с по 1/2 чаена лъжичка копривено и шипково брашно, малко плодов сок или вода и чист пчелен мед да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие или цвик, или мътеница, или пък айран (разбито кисело мляко).

III. Два часа след ядене да се взема по 1 чаена лъжичка смес от мед, орехови ядки, чесън и семе от копър (вж. „Белодробна туберкулоза“, точка III).

IV. Десет минути след сместа да се изпива по 1 чашка от 30-50 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева - по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и врят 10 минута; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) - клизма със 150-250 г топла вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета 1 път с памуче, натопено в камфоров спирт.

Важна добавка. Ако болното дете е склонно към затлъстяване, всяка вечер да се слага на гушата в областта на щитовидната жлеза торбичка с чист селски хлебен квас, поръсен с нишадър на върха на ножа. Държи се цяла нощ.

VI. Сутрин да се прави около 1 минута фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, последвана от сухо изтриване и обличане. Децата от 7 години нагоре да правят по 10 дълбоки вдишвания през носа и издишвания през устата. След това - тоалет и закуска.

Неделя - ако няма криза, се пият само билките, спазва се диетата и се носи мушамата.

VII. Лятно време от 10 до 11,30 часа преди обед да се прави или слънчева баня на цялото тяло, като на болната става се поставят зелени листа (от репей, слънчоглед, тиква и т. н.), или слънчево-пясъчна баня, като на главата се слага бяла кърпа или сламена шапка против слънчасване. Продължителността е, докато баните са приятни на болното и сърцето му е спокойно. И след двете бани цялото тяло се полива с хладка слънчева вода, изтрива се и се облича.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...