Jump to content

Болести на сърцето и някои кръвни болести. Вроден порок на сърцето (синевица)


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА СЪРЦЕТО И НЯКОИ КРЪВНИ БОЛЕСТИ

Вроден порок на сърцето (синееща)

Това е много рядко заболяване, при което се създава неправилна работа на сърцето вследствие дефекта на клапите му или в отвърстията между сърдечните стомахчета, предсърдията или между предсърдията и стомахчетата. При това голяма част от кръвта не отива в дробовете, за да се насити с кислород, и затова остава в т. нар. венозно състояние. Тази пречка в кръвообращението разваля правилното отношение в съдържанието на кръвта, защото до дробовете достига по-малко кръв и се развива посиняване в различна степен, което прави организма склонен към разни заболявания.

Признаци. Синевицата може да се познае по това, че детето след раждането е бледо, а на устните, ушите и краищата на пръстите му се появяват посинявания. Особено при плач първо посиняват ушите, а после и цялото лице. Дишането е бавно и тежко. Кожата е студена и на много места изглежда подута. Храненето на организма също е неправилно. Най-малкото раздразнение предизвиква задушаване, а понякога даже задушливи припадъци, при което кожата става тъмносиня и се покрива със студена пот.

В по-леки случаи на деформиране на клапите, ако детето до 3-годишна възраст походи повечко, силно отмалява и ако не се подържи, сяда, пада или ляга на земята. След 3 години, когато почва да играе, към тези признаци се добавя посиняване на устните, ноктите и ушите.

Лечение. Провежда се от лекар. Може да бъде радикално - чрез оперативно отстраняване на вродения дефект на сърцето, и непълно - подобрява се състоянието на болното понякога само временно. Как да се постъпи при всеки отделен болен, е много сложна и отговорна задача и често пъти се налага продължително наблюдение. Народната медицина препоръчва следното лечение, което може да се провежда само при наблюдение на лекар.

Преди всичко трябва да се премахне от децата всичко, което пречи на правилното дишане и движение - тясно облекло, връзки и пр.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене на болното да се дава по 1 чаена лъжичка смес от 200 г чист зехтин и 200 г лимонов сок. В тази смес се поставя 5 г обикновена валерианова тинктура, 5 г тинктура от глогов цвят и 1 г камфор на прах (от аптеката).

Забележка. Камфорът, преди да се изсипе в сместа, трябва да се разтвори с няколко капки ракия.

II. Десет минути след сместа да изпива по 1/2-1 кафена чашка (според възрастта на болното) отварка от исландски лишей 100 г, бял глог (цвят) 60 г, босилек, бъзов цвят, жълт кантарион, буков мъх, мащерка, балканска чубрица и хмел (шишарки) - по 50 грама. Две пълни супени лъжици от тази смес с прибавка и на 1 супена лъжица гликоза или мед се запарват с 500 г вряща вода и се варят на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна, с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). Също да се отбягва сух фасул, шоколад и какао. Преди обяд и вечеря като аперитив на болното е добре да се дават по 1-2 глави печен кромид лук без захар и хляб. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от кромид лук с листа от магданоз, домати и други любими зеленчуци с винен оцет или лимон и зехтин по вкус, може да изяжда и 50-100 г младо месо (агнешко, телешко, пиле и прясна риба - речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко, засилено с 1-2 чаени лъжички сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компота (ошави) с малко препечен хляб. След ядене да взема 1 чаена лъжичка крем за усилване на сърцето, приготвен от прясно краве масло, чист пчелен мед, сурово тиквено семе, обелено и счукано на кашица, и ориз, опечен до бежов цвят и смлян на кафе, от всяко по 50 г и добре разбъркани. След него да изпива 1/2-1 кафена чашка смесен сок от моркови с ябълки или друг плод по равни части.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) детето да пие чай от овес (2 супени лъжици очистен овес с прибавка на 20 шипки, разрязани на две части, в 600 г вода се варят 20 минута и се прецеждат). Пие се подсладен с гликоза или мед и малко лимонов сок по вкус.

III. Два часа след ядене да взема 1 чаена лъжичка смес от 500 г течна гликоза или чист пчелен мед, 5 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 1-2 месести лимона, смлени на машина за месо заедно с корите, но без семките, и 1 изравнена чаена лъжичка канела на прах.

IV. Десет минути след втората смес да изпива 1/2-1 кафена чашка (според възрастта на детето) отварка от агримония, борови връхчета, орехови листа, подбел, спирея, синя тинтява и росопас - по 100 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 15 минути; като изстине, се прецежда. При желание се пие подсладена с гликоза или мед и малко лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) клизма с 250 г топла вода, последвана от лека разтривка на сърдечната област (отпред и отзад) с памуче, натопено в камфоров спирт, 5-10 секунди и налагане на сърцето (отпред и отзад) с две мушами от хаваджива (15 на 15 см) с тропосани отгоре им 2 парчета тънък найлон, добре набодени с дебела игла, за да диша кожата. Мушамите да се тропосват върху елечето, с което спи болното. Вместо хаваджива може да се поставят две торбички от тънко хасе (15 на 15 см), напълнени с пресен селски хлебен квасец (гъсто замесен преди 4 часа) за всяко място, засилен с 1-2 супени лъжици (според възрастта на детето) диви кестени, настъргани с кората. На коремчето му (отпред) се поставя торбичка, напълнена с топла лапа или с попарени листа от дървесния бъз (свирчовина), добре изстискай, или пък със зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко, за да омекне, и след това свит на руло и изстискай. Отгоре се навита вълнен пояс, а на главата „шапка“ или от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, и отгоре има шапка от чорап. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Фрикция на подмишниците и коремчето с хладка вода и сухо изтриване, последвано от лека разтривка на сърдечната област с памуче, натопено в камфоров спирт. През деня мушамите от хаваджива не се поставят.

Неделя - пълна почивка от всичко.

VII. Лятно време към 11-12 часа на обяд да се полива цялото тяло на детето, включително и главата, с хладка слънчева вода, в която от вечерта са киснали една шепа орехови листа, последвано от сухо изтриване.

Важни добавки:

1. Мушамите от хаваджива да се употребяват 15 дни от едната и 15 дни от другата страна, след което да се сменят с нови.

2. Лятно време от 10 до 16 часа, а също и в студено, дъждовно и снеговито време болното да не ходи без шапка - влошава се състоянието му.

3. При възпалени, уголемени и гнойни сливици вечер преди лягане и сутрин преди ставане да му се прави сух масаж в областта на сливиците отвън и на шията с помощта на двата палеца, които се прекарват от под ушите до под брадата 15 пъти и обратно.

4. При схващане на ръцете и краката всяка вечер гръбнакът да се разтрива с камфоров спирт и налага с мушама от хаваджива (40 на 10 см).

5. При острици - 10 вечери подред клизма с 250 г топла вода, засилена с по 1 чаена лъжичка сол, оцет и счукан чесън.

6. При лечението да се помни, че болното винаги трябва да се пази от простуда и особено от грип, защото влошават положението му. Има случаи, когато природата сама намалява до минимум следите на този дефект и болното дете, особено като мине пубертета, не може да се отличи от здравите деца. Само при голяма умора слабо посиняват ушите му, което след преминаване на умората също изчезва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...