Jump to content

Стеснение на аортата с предразположение към порок на сърцето


Recommended Posts

Стеснение на аортата с предразположение

към порок на сърцето

Причини. Вроден дефект, стеснение, последица от някоя заразна болест или удар в сърдечната област.

Признаци. Болки в сърдечната област, които се разпростират към лявата ръка. Често има спазми в глътката и кашлица.

Лечение. Извършва се от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма (вж. вътрешно, диета, вместо вода и 2 часа след ядене, както за порок на сърцето у деца).

Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) клизма с 250 г топла вода. Следва разтривка на сърдечната област отпред и отзад с памуче, натопено в камфоров спирт, по 2-3 пъти от всяка страна. След нея се налага сърцето (отпред и отзад) с две торбички (20 на 20 см), напълнени с топла лапа (36°С) от печен кромид лук, нарязан (полуизстискан) и засилен с по 1 изравнена супена лъжица пудра захар и по 3-5 сливи (от тези за компот, киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без кокичките) за всяка страна. Накрая лапата се поръсва с малко леко препечено царевично брашно за отнемане излишната влага. Отгоре се поставя вестник и фланелка. Едновременно се прави и компрес на корема от 2 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (3 супени лъжици цвят се запарват с 600 г вряща вода, захлупено се вари 5 минути и като изстине, се прецежда), а на главата „шапка“ от пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа) и засилен с 1/2 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката). Отгоре се поставя вестник и вълнена мека шапка. Държат се цяла нощ или докато досадят на болното.

Сутрин. Разтривка на сърцето отпред и отзад с памуче, натопено в камфоров спирт. През целия ден в областта на сърцето (отпред и отзад) детето да носи 2 парчета мушама от хаваджива, върху които се тропосват тънки парчета от найлон, добре набодени с дебела игла, за да диша кожата. Носят се 10 дни от едната и 10 дни от другата страна и се сменят с нови.

Неделя и при менструация (у момичетата) пълна почивка.

Важни добавки:

1. Лапата от печения кромид лук може да се използува две вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечер се затопли.

2. Болното през време на лечението да се пази от груби гимнастически упражнения, особено от скачане от високо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...