Jump to content

Намалено количество на тромбоцитите в кръвта


Recommended Posts

Намалено количество на тромбоцитите в кръвта

Представлява понижаване броя на т. нар. кръвни пластинки (тромбоцитите) в периферната кръв. Проявява се с трудно спиращи кръвотечения в кожата или вътрешните органи вследствие на трудна съсирваемост на кръвта.

Лечение. Провежда се от специалисти по кръвни заболявания. Народната медицина предлага същото лечение, както за хемофилията, с добавка: сутрин на първа закуска болното да изпива една чашка от 50-100 г боза, в която от вечерта е сложена 5-10 г прясна хлебна (козуначена) мая. Кисне захлупена цяла нощ. Сутринта се разбърква добре и се засилва с по 1/2 чаена лъжичка суха или течна бирена мая, копривено брашно и шипково брашно (от аптеката).

На втора закуска детето може да изпива чаша мляко с 1 жълтък от прясно кокоше яйце, подсладено с мед или захар, и малко парче леко препечен хляб. На обяд и вечеря същото, което е казано за хемофилията. След обяд и вечеря да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад или мед, засилен с 1/2 чаена лъжичка прах от картоф, изгорен до черно, и 1/4 изравнена чаена лъжичка прах от яйчени черупки.

Вечер преди лягане при невъзможност да се облече „мократа риза“ да се постави на корема на болното компрес от 2 бархетни парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (3 супени лъжици листа и цвят в 600 г вода врят 5 минути). Под него върху далака - торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с кората, и 7 сини сливи, смачкани без кокичките.

Сутрин болното да изпълнява казаните приложения при хемофилия. През деня да носи на далака мушама от хаваджива (24 на 12 см) с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набодено с дебела игла, за да диша кожата. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна, след което се заменя с нова.

Важни добавки:

1. За нормализиране на хемоглобина сутрин, 1 час преди да стане от леглото, болното дете да взема 1 чаена лъжичка настойка от 500 г малага или чисто домашно червено вино, 500 г пудра захар, 2 карамфилчета и 1 чаена лъжичка канела на прах. Всичко се вари 30 минути на тих огън във водна баня. Употребява се на следния ден от приготовлението.

2. За нормализиране скоростта на утайката на червените кръвни телца сутрин, обед и вечер 10 минути след настойката, дадена при хемофилия (точка I), болното да изпива по 1 чашка от 25-50 г отварка от 5 ореха, счукани заедно с черупките на каша и вързани в марличка, с прибавка на 2 супени лъжици овес (зърна) и по 1 супена лъжица корени от магданоз, обикновена коприва, къпина и цикория. Всичко се вари 20 минути в 2 л вода на тих огън. След това се прибавят още по 1 супена лъжица борови връхчета, исландски лишей, полски хвощ, троскот, хмел (шишарки) и 1 лимон, разрязан на 4 части. Всичко се вари още 15 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус. След нормализирането на хемоглобина и утаяването на кръвта лечението продължава по плана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...