Jump to content

Възпаление на лигавицата на устата (афти)


Recommended Posts

Възпаление на лигавицата на устата (афти)

Причини. Това е местно възпаление, което се развива при замърсяване с лека инфекция, при употреба на твърде топли или студени питиета, болни зъби и лоша хигиена на устата. Явява се още при лошо храносмилане, заразни болести - особено скарлатина, брусница, дифтерит и едра шарка, както и при катар на глътката и стомаха, а у малките деца - и когато им никнат зъби.

Признаци. Лигавата ципа в устата става червена, лъскава, покрива се с малки пъпчици (мехурчета), понякога гнойни, отича и боли. Често поради силната болка кърмачетата не могат да хванат цицката или биберона.

Това катарално възпаление често се повтаря. Понякога отичат и подчелюстните жлези. От тази болест най-често страдат децата, но понякога се появява и у възрастните, особено при жените през време на менструация, полово съзряване и кърмене.

Предпазване. За предпазване на кърмачето от афти подир всяко сучене устата му се избърсва с памук или чиста кърпичка, натопени в чай от лайка. На децата, които се хранят изкуствено, да не се дава развалено мляко или мляко, държано в нечисти съдове. Да се държи чиста устата. Да не се яде студено веднага подир топло. Ако детето има болен зъб, да се пломбира или извади, а зъбите да се мият.

Лечение:

А. При кърмачета, които сучат, и деца до 2 години

I. След всяко кърмене устата на кърмачето внимателно да се избърсва с чиста марличка, увита около показалеца (предварително измит с вода и сапун), натопена в хладък чай от жълт кантарион и лайка (цвят) - по 1 супена лъжица от двете се запарват с 250 г вряща вода, вари се още 5 минути на тих огън и като изстине, се прецежда. След това внимателно се изтрива устата на детето отвътре с показалеца, намазан с малко от следната смес: 10 г чист пчелен мед и 2 г нишадър на прах (от аптеката).

Забележка. Добре е отварката от точка II за деца над 2 години да се пие и от кърмачката, и то след като накърми детето, за да я предаде на детето си чрез кърмата.

II. Всяка вечер да се прави топла баня (37°С за 10 минути) с отварка от борови клони заедно с шишарките (една хватка в голяма тенджера ври с вода 20 минути). След банята - сухо увиване с 1-2 одеяла за по-добро изпотяване, след препотяването - внимателно изтриване до сухо и преобличане в чисти дрехи (ако спи, да не се събужда).

Забележка. С една и съща отварка детето може да се къпе 3 вечери подред, като при последната, преди да се извади от коритото, може да се насапуниса с цяло сурово кокоше яйце (добре разбито), подир това да се изплакне или със същата отварка, или с чиста топла вода и да се увие в суха хавлия.

Б. При деца над 2 години и юноши

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене да се прави жабуркане на устата или:

а) с отварка от смрадлика - 3 супени лъжици листа се запарват с 500 г вряща вода, варят се още 10 минути на тих огън, след това в същата отварка се прибавят 2 супени лъжици лайка (цвят); след като клокне 3 пъти, се снема от огъня; като изстине, се прецежда, или:

б) с отварка от жълт кантарион (листа и цвят), къпинови листа и полски хвощ (листа и цвят) - по 1 супена лъжица от трите се запарват с 500 г вряща вода, вари се още 10 минути на тих огън; като изстине, се прецежда.

II. Непосредствено след жабуркането да се изпива по 1 чашка от 30-50 г отварка от агримония, бял и жълт равнец, комунига, лайка, мента пиперита, червен и жълт кантарион - по 50 г от всяко. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, прибавят се

1-2 супени лъжици чист пчелен мед и се вари още 5 минути; като изстине, се прецежда. При пиенето във всяка чашка за засилване се слага на върха на ножа нишадър на прах (от аптеката).

Диета. Вегетарианска млечно-растителна храна, с повече плодове и зеленчуци, слабо солена. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). Преди закуска и вечеря като аперитив да се изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб. Храната да е предимно кашеста и всеки залък да се дъвче по 20 пъти.

Непосредствено след закуска, обяд и вечеря да се изяждат и по 1-2 чаени лъжички от следната смес: бъзов мармалад, наполовина размесен с чист пчелен мед. Подир това да се изпиват 1-2 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), засилен с по 1 чаена лъжичка копривено и шипково брашно, малко вода и мед, за да стане гъсто и сладко като боза. След това устата да се изплакне добре: или със слаб разтвор от стипца (на 1 чашка от 100 г хладък чай от лайка се прибавя на върха на ножа печена стипца - от аптеката); или с разтвор от нишадър (1 изравнена чаена лъжичка се разтваря в 100 г преварена вода); или с отварка от черна черница (плод) - 10 супени лъжици от плода се варят 10 минути на тих огън в 1 л вода заедно с 1 супена лъжица мед, като изстине, се прецежда и се добавя 1 чаена лъжичка нишадър. След изплакването на устата е добре афтите да се намажат с малко от следната смес: 30 г чист пчелен мед, разбъркан с 10 г нишадър на прах или сода бикарбонат.

Важна добавка. През време на лечението захарта непременно да се замени с чист пчелен мед.

Вместо вода (ако дадените отварки не са достатъчни) да се пие отварка от борина (4-5 здрави и смолисти тресчици от бор с тегло общо около 300 г се варят 30 минути в 2 л вода на тих огън и веднага се прецежда).

III. Два часа след ядене да се изпива и по 1 чашка от 30-50 г отварка от червен и жълт кантарион, мента пиперита, комунига (листа и цвят), пача трева, салвия и слез (листа и цвят) - по 50 г от всяко. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се още 5 минути на тих огън и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред да се прави топла клизма със 150-500 г вода според възрастта, след това при запек да следва:

а) за малки деца - цяла топла баня с отварка от борови клони;

б) за по-големи - парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 минути. След нея следват меняваща баня на краката до под коленете (40°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди, сменят се 5 пъти), коремен компрес с 2-3 парчета, натопени в топла отварка от трина - 3 супени лъжици, запарени с 500 г вряща вода, се варят още 5 минути на тих огън; като изстине, се прецежда.

На шията се поставя: една вечер - торбичка от марля, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), засилен с 3-9 сини сливи (киснати в малко вода, за да набъбнат), смачкани без костилките, поръсени с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката); от вътрешната страна торбичката да се намаже с малко мед. Втора вечер - торбичка, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан, засилен с 3-9 сини сливи и 1-2 чаени лъжички царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата), едновременно се поставя на тила торбичка, напълнена с чист селски хлебен квас (засилен за по-големите деца с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с 1-2 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, нарязани на ситно и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ или докато болното може да търпи.

Важна добавка. При тежко главоболие на главата да се слага цяла „шапка“ от същия квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пресни корени от полски бъзак, нарязани на ситно и счукани в дървен хаван на кашица. Държи се цяла нощ.

V. Сутрин да се прави 5 минути сух четков масаж на цялото тяло, следва обличане, след което по-големите деца да правят и по 10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.

При тежки случаи на афти 2 часа след закуска е добре да се повтори казаното за вечерта, като приложенията се държат 2-3 часа.

Важна добавка. От голяма полза е 2 пъти на ден 1-2 часа след ядене устата пак да се жабуркат, но с отварката от борина, посочена по-горе вместо вода, която след жабуркането да се пие. След това устата да се намазва със смес от чист пчелен мед 30 г и нишадър на прах 10 г, от която афтите изчезват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...