Jump to content

Млечница (соор). Гангрена на устата (нома)


Recommended Posts

Млечница (coop)

Причини. Загнездване в устата на една гъбичка поради неспазване най-необходимата чистота на устата при хранене и гледане на децата (когато се избърсва устата на детето с пръст или парцалче), даване на детето на недобра или прокиснала и развалена храна. При възрастните тази болест може да се яви само след намаляване на защитните сили на организма.

Признаци. Най-напред лигавата ципа на устата засъхва, почервенява, слюнката в устата става кисела, след което се образува бяла материя на отделни точки. Тази материя, на големина колкото просено зърно, прилича на сирене (извара) и се явява по краищата на езика, отвътре по бузите, по устните и венците. От малко потъркване тя се отлепя, мястото се открива червено, но налепът скоро се подновява.

В тежки случаи цялата уста се покрива с дебел пласт бял изрив, който напомня гипсирана стена, и продължава към глътката, хранопровода и стомаха. Болното дете не може да гълта от болка, тресе го, дъхът му мирише, повръща и има диария. Ако е кърмаче, не може да суче и гълта, коремът се подува, изпражненията отначало са жълти, а после зелени; образува се червенина около изхода на задния проход.

Млечницата се явява повече през топлите месеци. Понякога тя има епидемичен характер, когато са събрани много деца, поставени при неблагоприятни хигиенни условия.

Предсказание. Когато детето се постави при добри хигиенни условия и болестта е лека, няма треска, то оздравява за 5-10 дни. Ако не се лекува, заболяването се развива така, че може да обхване дихателната тръба и да се яви задух.

Предпазване. Трябва да се обръща главно внимание върху чистотата на устата и храната. Майката кърмачка трябва да държи зърната на гърдите си чисти, като ги измива с преварена вода, и то преди всяко кърмене. Ако детето се храни с биберон, преди всяка употреба биберонът да се измива внимателно със специална за целта четка, така че при повторно хранене да не е останала никаква частица от предишното мляко, след което да се попарва с кипяща вода. След всяко кърмене, както и подир всяко повръщане да се измива нежно устата на детето не с пръст или парцалче, а само с чист памук или чиста кърпичка, натопени или в слаб хладен чай от лайка, или в слаб разтвор (2%) от боракс или от сода бикарбонат. По-големите деца да правят и гаргара с тях, след което езикът на детето да се намаже леко с чист мед от пита.

Лечение. От народната медицина се препоръчва общо лечение за засилване на организма:

а) да се направи веднага топла (37°С) клизма с чай от лайка, която следващите 1-2 вечери подред да се повтори;

б) след първата клизма детето да се изкъпе в топла вода (37°С за 10-15 минути);

в) да се правят седмично по 2 цели горещи бани (39°С за 10 минути), като накрая се полива с кана хладка вода (35°С); след това - сухо увиване за по-добро изпотяване;

г) ежедневно да се поставя по 1 час (примерно от 10 до 11 или от 16 до 17 часа) торбичка с топли трици на корема;

д) вечер преди лягане - коремен компрес с топла отварка от трина (36°С) за през цялата нощ.

Външно. Сутрин, обед и вечер устата на болното дете да се мие или с хладка вода (20°С) с боракс (на 250 г вода 1/4 чаена лъжичка), или още по-добре с хладен чай от жълт кантарион.

Вътрешно. Да се дава 3-4 пъти на ден по няколко лъжички отварка от градински чай (вж. том I, „Домашна аптека“), подсладен с мед (1 чаена лъжичка градински чай се попарва с 300 г вряла вода). Този чай подобрява качеството на приетата храна.

Копърът е полезен особено за стомаха и смилането на храната. Да се дава както при гърчове (на малки порции), по 1/2 чаена лъжичка 3-4 пъти на ден.

Диета. Трябва да се пази безукорна чистота и да се дава на детето, което не суче, само добра и прясна предимно растителна храна, сокове от сурови или варени плодове и зеленчуци - моркови, спанак и др. (вж. том I, „Лечение със сокове от плодове и зеленчуци“), а също каши от тях и прясно или кисело мляко. Храната да се дава винаги на малки порции.

Внушение да се прилага в по-тежки случаи (вж. том I, „Психолечение“).

Гангрена на устата (нома)

Номата е гангрена от вътрешната страна на бузата, която се появява предимно при деца, особено при изтощени от хронични или остри заразни болести - брусница, дизентерия, коклюш, скарлатина, тифус, пневмония и т. н. Много рядко болестта се среща и при възрастните.

Причини. Общо отслабване на организма с намаление на съпротивителните сили, неправилно, недоимъчно хранене, недостиг на белтъчини и витамини. При наличието на тези условия се прибавят и инфекциите от различни микроби.

Признаци. Гангрена на устата се наблюдава у деца между 2 и 5 до 8 години и започва най-често с едно мехурче на лигавицата на бузата, пълно с черникава течност, което като омекне (защото отначало е твърдо), се пуква. На мястото му остава черникава язвичка, която започва да се увеличава. Мехурчето може да се появи и върху долна-та устна и твърде рядко на горната. Дъхът на болното дете започва да мирише много лошо и от устата му се отделя черникаво гнойно течение, устните и бузите отичат, кожата им отначало е обтегната, лъскава, после почернява. Гангрената постепенно расте, появява се силна треска, отслабване, диария.

Лечение. Трябва да се потърси лекарска помощ. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма:

а) 3-5 вечери подред топла клизма със 150-250 г вода или чай от лайка, а след това - винаги при запек (даже еднодневен);

б) сутрин и преди обед парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 минути, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването - коремен компрес, натопен в топла отварка от трина и слез (по 3 супени лъжици от двете се запарват с 1 литър вряща вода, вари се 5 минути и като изстине, се прецежда), едновременно съчетан с компрес на лицето със същата отварка, който се сменя на всеки час;

в) вечер преди лягане парна баня на краката, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването - коремен компрес и компрес на лицето, както по-горе.

Въздухът в стаята да е винаги чист.

Външно. Всеки ден по 3-5 пъти да се прави гаргара с чай от жълт кантарион и лайка (по 1 супена лъжица от двете в 300 г вода се вари 5 минути).

Гангрената би могла да се ограничи, като се намазва ежедневно с лимонов сок с помощта на памук, навит на клечка.

Вътрешно. Да се пие или:

а) мляко с отварка от копър, или:

б) отварка за пречистване на кръвта - сутрин, обед и вечер преди ядене по 1-2 винени чашки дестилирана вода.

Диета. Болното дете да се храни със сурови, плодове и зеленчуци или сокове от тях. Особено се препоръчват ябълки, грозде, моркови, алабаш (гулия), спанак и други.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...