Jump to content

Смущения поради прекомерна употреба на мляко и млечно-брашнени храни


Recommended Posts

Смущения поради прекомерна употреба на

мляко и млечно-брашнени храни

Причини. Неправилно изкуствено хранене с повече брашнени храни, вродена склонност към неправилни кожни реакции.

Признаци. Неправилно увеличаване на телесното тегло (подуто тяло или лице) и влошено общо състояние. Мускулатурата е отпусната - това се очертава особено добре по бедрата, лицето е бледо, пулсът „трепти“; у детето се наблюдава голяма склонност към загноявания. хрема, подуване на жлезите - главно на шията. По темето и вдлъбнатините на плешките се явяват мокри обриви, които започват от покритата с косми част на главата и постепенно се разпространяват по лицето и шията.

Когато увреждането е причинено от ядене само на брашнени храни, децата изглеждат подути, правят впечатление на игриви, обаче страдат от припадъци и главно от бронхит, белодробно възпаление и уши. Често внезапно се появява диария.

Лечение. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма, като на болното дете се правят:

а) две-три вечери подред - топла (37°С) клизма с чай от лайка;

б) преди лягане - коремен компрес, натопен или в топла отварка от трина (36°С), или във вода (32-30°С);

в) през деня - един коремен компрес с трина;

г) през лятото са полезни слънчевите бани (за 20-30 минути) със зелени листа, последвани или от хладка фрикция на цялото тяло (25°С), или от коремен компрес, както по-горе;

д) седмично по 2-3 топли бани от трина (37°С за 10 минути), последвани от сухо увиване (за по-силно изпотяване) и след препотяването - хладка фрикция.

Вътрешно. Десет минути преди ядене да се дава чай от лайка или дестилирана вода: на кърмачетата - по 1-2 чаени лъжички, а на по-големите деца - по 1 кафена чашка.

Диета. Преди всичко да се намали дневното количество мляко - до 1/2 литър, и то бито, а още по-добре част от млякото да се замести за кърмачетата с овесена вода, а за по-големите деца - с овесено мляко, като се избягва всякаква прибавка на брашно в храната. Като отделно хранене 1-2 часа след млечната храна да се дава сок, желателно от 1-3 портокала (мандарини) дневно или от други плодове (ябълки, грозде, кайсии, сливи и пр.), и зеленчуци (моркови, домати, алабаш, спанак, а също пюре от плодове, спанак, моркови, картофи и др.), обаче да се пази детето от преяждане.

Добре е обедната и вечерната храна да бъде поръсена с бял прах на върха на ножа (вж. том I, „Домашна аптека“).

Внушение, както при треска у децата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...