Jump to content

Гърчове. Спазми (схващане на челюстите)


Recommended Posts

Гърчове

Причини. У децата гърчове се появяват най-често в първите години от раждането им при повишена температура вследствие на простудни заболявания, грип, различни инфекциозни болести и други.

Признаци. При висока температура се получават гърчове на мускулите на лицето и крайниците. При това децата изглеждат скръбни, имат болнав вид и са доста бледи, дишат тежко и пъшкат.

Предсказание. Състоянието е сериозно, ако гърчовете продължават по-дълго време. Във време на пристъпа трябва да се повика лекар.

Лечение. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма. За целта с голям успех при гърч може да се приложи следното:

а) да се проветри основно стаята, в която се намира детето;

б) да се разхлабят дрешките - ако е много облечено, да се съблекат част от дрехите. Да се осигури чист въздух денем и нощем.

Вътрешно. Да се дава 3-4 пъти на ден топло мляко с 1 чаена лъжичка отварка от копър - 1 супена лъжица семе от копър се вари в 1/2 кг вода около 20 минути.

Диета. Ако детето не суче, да му се дават предимно плодови и зеленчукови сокове. След преминаване на пристъпа да се дава лека природосъобразна (млечно-растителна) храна.

Спазми (схващане на челюстите)

Причини. Тази болест се явява или от простуда, или от много мъртви клетки в организма, или от възпаление на мозъка. В първия случай болестта винаги се придружава и с жълтеница.

Признаци. Случва се най-често у децата в първите 8-15 дни от раждането им. При болестта долната челюст никак не се движи и стои като прикована до горната, но все пак остава една малка празнина, цепка.

Понякога схванатите челюсти омекват и децата пак могат да сучат или да се хранят. Но това не продължава дълго и спазмите отново се подновяват. При това децата изглеждат боледуващи, бледи и тежко дишат и пропъшкват, а ходенето по нужда спира.

Предсказание. Сериозно. Ако спазмите продължават по-дълго от 2 дни, тогава повечето пъти завършват със смърт.

Лечение. Общо, за засилване и пречистване на организма. За целта с голям успех при тази болест може да се приложи следният начин на лекуване:

А. Ако е кърмаче

а) Да му се направи веднага една топла клизмичка с чай от лайка (38°С).

б) След нея веднага да му се направи цяла гореща баня или с отварка от трина, или с вода (39-40°С), в която непрекъснато се долива по малко гореща вода, за да се поддържа температурата на водата, и да се разтрива тялото му, докато кожата не стане грапава. Тези грапавини са мъртвите клетки, с чието излизане челюстите се отпускат.

След 2-3 такива бани (които се правят по една на ден) грапавините падат и детето напълно оздравява. Добре е всяка баня да се последва от сухо увиване за по-добро изпотяване. След препотяването, ако детето не е заспало, да му се направи фрикция с хладка вода и на цялата му глава (от веждите до тила) да се постави цяла „шапка“ с топъл селски квас (36°С) и да се държи, докато позасъхне.

в) Освен горното през деня може в съчетание с „шапката“ от квас да му се поставят и 1-2 коремни компреса, натопени в топла отварка от трина, като се държат през деня по 2 часа, а вечерният - цяла нощ.

Б. Ако е по-голямо дете

а) Да му се направи също и веднага топла клизмичка с чай от лайка.

б) След нея веднага да се направи горещата баня, описана по-горе, да му се поставят и по 1-2 коремни компреса, натопени или в топла отварка от трина, или във вода (32-30°С), съчетани с „шапка“ от топъл селски квас, както по-горе.

в) Клизмичките се повтарят две-три вечери подред.

г) Чист въздух денем и нощем.

Вътрешно. Както при гърчове, като млякото трябва да се пие колкото се може по-топло, защото също е добро средство срещу схващането на челюстите.

Диета, както при гърчове.

Внушение. Да се прилага в по-тежки случаи по начина, изложен във „Внушение“ (том I).

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...