Jump to content

Възпаление на сливиците (ангина) и на гърлото (фарингит)


Recommended Posts

Възпаление на сливиците (ангина) и

на гърлото (фарингит)

Причини. Ангината се причинява обикновено от простуда, дишане с отворена уста на студен въздух и попадане в гърлото на болестотворни микроби. С ангина протичат и някои остри инфекциозни болести - скарлатина, дифтерия и др. Има два вида ангина - катарална и гнойна.

Признаци. При катаралната ангина се наблюдава равномерна червенина на гърлото и се отделят секрети, понякога изобилни, които могат да предизвикат кашлица и да безпокоят детето в съня. Тя дава болки при гълтане, немного висока температура и се лекува сравнително лесно.

Гнойната ангина у кърмачетата и по-големите деца протича с висока температура и отпадналост. По сливиците се появяват малки гнойни точки, които скоро се увеличават и често пъти се сливат една с друга. Гълтането е затруднено. При гнойна ангина кърмачето напалва жадно гърдата, после скоро се отдръпва, кашля и повръща млякото из носа и устата.

Предпазване. В загорещено и затоплено състояние да не се пие студена вода, мляко и пр. и да не се яде сладолед. Да се приучват децата да дишат през носа.

Лечение на катаралната ангина. Тя най-често преминава чрез мерки за предпазване от простуда, поставяне вечерно време на коремен компрес и компрес на шията, натопени или в топла отварка от трина (36°С), или във вода (28-26°С). Компресът на шията с голям успех може да се замени с дамски чорап, увит около шията като сух компрес.

При запек да се правят редовно топли клизми (37°С) с чай от лайка или вода.

Външно. Сутрин, обед и вечер да се намазва гърлото на болното с лимонов сок с помощта на памук, навит на клечка.

При опасност да се развие гнойна ангина вместо компрес по-добре е на шията да се поставя сутрин и вечер или топла лапа от нарязани смокини, сварени с мляко, или торбичка топъл селски хлебен квас (държат се по 8-10 часа). Гаргара - прави се с отварка от листа на малина - 15 г листа се варят в 300 г вода, прибавят се мед и оцет и гърлото се плакне 3-5 пъти на ден. При липса на листа от малина гаргарата може да се прави със солена вода (в 1 чаша вода 1 чаена лъжичка готварска сол) или с гореща лимонова вода.

Вътрешно. Да се дава или:

а) отварка от градински чай с мляко - 1 супена лъжица градински чай се сварява с 500 г мляко и се пие сутрин и вечер преди лягане по 1 чаша, или:

б) чай от лайка, подсладен с мед и лимон, или:

в) чай от бял равнец и подбел (листа) по 1 супена лъжица от двете се попарва с 300 г вряла вода, подслажда се с мед;

г) да се смуче небетшекер - продължителното му смучене успокоява болките и затруднението при гълтането почти съвсем изчезва; то е просто, евтино и приятно средство, което дава не по-лоши резултати от другите по-неприятни и по-скъпи средства;

д) пет минути след намазването на сливиците с лимонов сок при висока температура да се изпива 1 чашка от 50 г (за юноши и възрастни - от 75 г) отварка от 1 кисела ябълка (обелена и нарязана на парчета), 3 супени лъжици къпинови листа и 3 супени лъжици листа от дива ягода - всичко ври в 1 литър вода на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда; при липса на температура да се изпива 1 чашка от 30-50 г (според възрастта на детето) отварка от жълт и червен кантарион, бял равнец и синя тинтява - по 50 г от всяко; от тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и ври на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда; може да се пие подсладено с мед и лимон по вкус.

Два часа след ядене при висока температура да се изпива 1 чашка отварка от бял равнец (листа и цвят) 2 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят 5 минути; като изстине, се прецежда.

При по-големи деца се дават на всеки 2 часа по 1 чаена лъжичка ситна лята захар (небетшекер), а ако няма такава - 1 лъжичка гроздова захар, бучка обикновена захар или бонбон за смучене.

Диета. Ако детето се храни изкуствено, при явно проявен апетит да му се дават предимно сокове от плодове и зеленчуци и по-малко мляко.

Лечение на гнойната ангина. Тя е опасна, често дава усложнения, затова трябва да се лекува сериозно, и то на легло. Да се търси лекарска помощ. От народната медицина се прилага следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се дава по 1 чаена лъжичка от следната смес: 1 белтък от прясно кокоше яйце, добре разбъркан с 6 изравнени чаени лъжички пудра захар и сока на 1 лимон.

II. Десет минути след горната смес да се изпива 1 чашка от 30-50 г отварка от 1 кисела ябълка (обелена и нарязана на парчета), 2 супени лъжици листа от дива ягода, 600 г вода, 1-2 супени лъжици чист пчелен мед - всичко ври 10 минути на тих огън; при пиенето отварката се засилва с лимон по вкус.

III. Два часа преди ядене се повтаря казаното в точка I и II.

IV. Вечер преди лягане - топла клизма, както при катаралната ангина, последвана от парен компрес на шията с торбичка тънко хасе, напълнена с търпимо гореща готварска сол и се държи около 10 минути. Следва гореща солена баня на краката до под коленете (40°С за 10 минути), сухо изтриване и коремен компрес от две бархетни парчета, натопени в равни части хладка вода и оцет, върху тях се слага вестник и вълнен пояс. После се прави еднократно изтриване на сливиците и гърлото с памук, натопен или в лимонов сок, или в сок от кромид лук, поръсен с малко нишадър на прах, или се вдухва с помощта на цевичка нишадър на прах на върха на ножа, последвано от гаргарата, дадена при катарална ангина. Заедно с това се слага ракиен компрес на шията от 4 хасени парчета или торбичка от същото хасе, напълнена или с 10 маслини, счукани на каша с костилките и поръсени с камфор на прах на върха на ножа, или с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7-9 сини сливи, смачкани без костилките; покриват се с вестник и вълнен бинт. На главата - „шапка“ от същото хасе, напълнена със сурови настъргани картофи, киснати 20 минути в 50 г оцет, после изстискани добре; отгоре - вестник и вълнена шапка. След компреса се прави изтриване на сливиците (през устата) от бузата към гръкляна, с добре измит пръст, увит в чиста марля, натопена или в сок от суров кромид лук, или в нишадър на прах, и след това по-големите деца да направят гаргара - или с разтвор от сода бикарбонат (200 г преварена вода, 1/4 чаена лъжичка сода бикарбонат), или със солен разтвор (200 г преварена вода, 1 чаена лъжичка сол), или с 200 г чай от лайка, засилен с 1/4 чаена лъжичка нишадър, или пък със содов разтвор и нишадър (1 пълна чаена лъжичка сода бикарбонат, 200 г хладка вода и 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах).

а) При температура шията да се налага с торбичка от марля, напълнена с топъл и твърдо сварен белтък от яйце, поръсен с 1 изравнена чаена лъжичка пудра захар; или с 10 маслини, счукани с костилките и поръсени с малко камфор на прах; или с топла лапа от праз лук (бялата му част), сварен със 7 сини сливи и 1/2 кафена чашка мляко; или с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа, засилен със 7-9 сини сливи, смачкани без костилките).

б) При липса на температура се прави едно от приложенията, дадени по-горе, като при силно главоболие на главата се слага цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 3-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени - с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, нарязани на ситно и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се до сутринта или докато досадят.

V. Сутрин - при висока температура цялото тяло да се разтрие със смес от 1 пресен белтък от яйце, 1 супена лъжица ракия, 2 супени лъжици оцет, 1 изравнена чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 чаена лъжица счукан чесън, последвано от сухо увиване за по-добро изпотяване.

При липса на температура да се прави 5 минути сух четков масаж на цялото тяло, последван от обличане и сух масаж на сливиците отвън - в посока от под ушите към брадата и обратно, по 15 пъти във всяко направление, а след него - гаргара с едно от средствата, изброени за вечер преди лягане.

VI. Преди обяд да се прави също гаргара както сутринта, освен това по-големите деца е добре сутрин, обед и вечер преди ядене да правят и по 10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата

Диета. Същата, както при катаралната ангина.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие отварка от бял равнец и салвия - по 1 супена лъжица от двете се запарват с 500 г вряща вода, вари се 5 минути. Като изстине, се прецежда и се пие подсладено с мед и лимон.

Неделя - почивка от всичко, пият се само билките.

Важни добавки:

1. От голяма полза за децата е до навършване на 17-годишна възраст всяка сутрин и вечер да си правят сами масаж на сливиците, за да се избегне операцията им и да не страдат от ангина.

2. При хронично възпаление на сливиците е добре всяка сутрин и вечер преди лягане да се капват с капкомер във всяка ноздра или по 2-3 капки сок от суров кромид лук - при юноши и възрастни, а за малки деца до 7 години - разредени наполовина, или топло мляко, или пък настойка от зехтин, сварен с червен или жълт кантарион.

3. На момичета с менструация да не се правят топла и меняваща се баня на краката.

4. На сливиците трябва да се обръща много голямо внимание, защото те дават опасни усложнения - остър ревматизъм, ревмокардит, полиартрит, бъбречни заболявания, хорея (св. Витово хоро).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...