Jump to content

Възпалена и увеличена трета сливица. Гнойник (абсцес) на гърлото


Recommended Posts

Възпалена и увеличена трета сливица

Това е страдание предимно на детската възраст, по-рядко на юношеската, среща се и при кърмачетата и в редки случаи при възрастни хора.

Третата сливица се намира в гърлото зад задния отвор на носа в носоглътката и нерядко пречи на правилното дишане на детето, като го принуждава да спи с отворена уста и прави говора му особен, носов. Често при сън болното дете хърка.

Признаци. Обща слабост, бледа кожа, слаб апетит, понякога нощни напикавания, лесна податливост към простудни и заразни заболявания, отвлечено и несъсредоточено внимание, понякога изостаналост в умственото развитие. Много от болните деца имат или гнойно течение от ушите, или намален слух - това ги прави несъсредоточе-ни, намалява успеха им в училище и те изостават или закъсняват в своето умствено развитие. Страдат или от постоянна хрема, или от чести кръвотечения от носа, или най-после носната слизеста ципа нараства или намалява ненормално. Хъркането нощем (подобно на задушаване) е едно от много неприятните явления както за околните, така и за самите болни.

Предсказание. Заболяването е сериозно. Най-добре е третата сливица да се оперира своевременно.

Усложнения. Дишането през устата довежда до засъхване на слизестата ципа на гърлото и катарално възпаление на трахеята и бронхите. Освен това и обонянието се нарушава. Болното дете не може да усети приятната миризма и вкус на храната. От това следва неправилно хранене и отслабване. Също така нервната система е непрестанно обременявана и дразнена.

Лечение. От народната медицина се препоръчва общо лечение и засилване на организма, както при ангините, със следните добавки:

а) Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене да се пие по 1 чашка от 30-50 г отварка от лайка (цвят), ленено семе и мед (2 супени лъжици лайка и по 1 супена лъжица ленено семе и чист пчелен мед се вари 10 минути в 500 г вода; като изстине, се прецежда), 2 часа след ядене - по 1 чашка отварка от 2 супени лъжици орехови черупки, 1 супена лъжица исландски лишей - вари се в 600 г вода 20 минути; като изстине, се прецежда и се пие подсладено с мед и лимон по вкус.

б) Вечер преди лягане във всяка ноздра да се капват по 1-2 капки от следната смес: 5 г чист маслинен зехтин с 1 капка лимонов сок; на носа се залепва питка от топъл селски хлебен квасец, а над него се слага хартия; същевременно на тила до раменете - торбичка от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен или с 2-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или с 5-9 сини сливи, смачкани без костилките; прикрепва се с вълнена шапка.

Гнойник (абсцес) на гърлото

Това е гнойно възпаление на гърлото, при което се образува гнойник в задната стена на гърлото или мекото небце.

Причини. Заболяването е последица от други болести - скарлатина, дифтерия, едра шарка и най-вече ангина.

Признаци. Първият признак е затруднено дишане и болезнено гълтане. Ако детето суче, то хваща цицката с охота, но веднага я оставя, извръща главата си назад, закашля се и изкарва млякото през носа или устата си. Диша с отворена уста, от болка не може да си помръдне главата, държи я назад и настрани. Лицето му бива или бледо, или синьо-червено според задушаването. Шията му отича, явява се треска, повръщане и бълнуване. По-после детето, освен че не може да гълта храната, започва хрипливо и пискливо да диша (но не безгласно, както при дифтерията), което може да премине в задушаване.

Предсказание. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-рано може да се пробие гнойникът и детето да оздравее. Налага се бързо оперативно отваряне на абсцеса от лекар-специалист.

Лечение. Колкото по-голямо е детето, толкова по-лесно може да се лекува. Народната медицина препоръчва:

а) Ако болното е кърмаче, за по-бързо узряване на гнойника, а понякога и за разнасянето му да се поставят дневно 3-6 пъти млечни компреси на шията с топло сурово мляко, а през нощта с по-голям успех може да се постави компрес с топъл селски хлебен квасец, обхващащ целия врат. Добре е преди поставянето му шията леко да се намаже с чист зехтин (не олио). При липса на квас да се постави лапа от смокини, съчетана с компрес на корема, натопен в топла отвара от трина.

б) Ако детето е по-голямо, или да се приложи същото лечение от точка а), или то да прави гаргара с хладка вода, или още по-добре с хладък чай от жълт кантарион.

Предсказание. Тази болест е опасна, затова трябва да се търси лекар още отначало.

След пробиването на гнойника лечението е общо, за засилване на организма на детето. В продължение на 8-10 дни сутрин и вечер да му се поставят на корема и шията компреси, натопени в топла отвара от трина (36°С). При запек - всяка вечер топли (37°С) клизми.

Диета и вътрешно, както при ангината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...