Jump to content

Болести на езика


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА ЕЗИКА

Възпаление на езика

Причини. Най-честата причина е някой зъб, който расте навътре и с това наранява постоянно езика. Някои общи заболявания (малокръвие, липса на витамин В, разстройство на храненето) също дават възпаление на езика.

Признаци. Езикът почернява и става чувствителен при най-малкото допиране.

Лечение. Да се заведе детето при детски лекар. Полезна е гаргарата с хладък чай от слез.

Подуване на езика (жаба)

Причини. Ухапване от насекоми, изгаряне от гореща храна, шарка, скарлатина, тиф, възпаление на езика, силно разстройство на храносмилането, лоша обмяна на веществата и други.

Признаци. Понякога езикът се подува така, че заема цялата устна кухина. Силните болки правят движенията на езика трудни и предизвикват усилено слюнкоотделяне. Гълтането е затруднено.

Лечение. Детето трябва да се заведе на лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма:

а) да се пречистят в продължение на 2-3 вечери подред червата на детето с топла клизма (38°С) с чай от лайка или вода; клизма да се прави винаги при запек;

б) всекидневно да се поставят по 3 компреса на корема и шията, натопени или в хладка вода (32-26°С) и оцет - по равни части, или още по-добре с торбичка, напълнена с топъл селски хлебен квас;

в) всяка вечер да се прави парна баня на краката, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването - от компресите по-горе. Освен това сутрин, обед и вечер преди поставяне на компресите да се прави топла баня на долната челюст, след която да се масажират леко вратът - с чист зехтин, а отеклият език — със ситно смляно кафе от ръж или ечемик, и то така: предварително си измиваме много добре ръцете (със сапун и топла вода), след това натопяваме влажния показалец в кафето и внимателно масажираме няколко пъти под отеклия език. Внимаваме кафето да остане под езика по-продължително време. Това се прави 3-4 дни подред.

Външно. На всеки 2 часа да се прави гаргара с хладък чай от слез.

Вътрешно. Чай от лайка с ленено семе и мед.

Диета. Ако детето не суче, да се избягват млечно-брашнените каши, като се заменят с плодови и зеленчукови сокове или каши с овесена отварка.

Географски език

Среща се у някои деца, след като бъдат отбити от майчиното мляко. Причините не са известни, но по всяка вероятност е злоупотреба с изкуствената цицка и лоша обмяна на веществата.

Признаци. Особено лющене на езика на кръгове, които докато се разширят, в средата оздравяват. Понякога няколко такива огнища придават на езика особен вид на географска карта. Нерядко в продължение на 1-2 месеца бива обхванат целият език, разстройва се вкусът и храненето ла децата.

Предсказание. Ако не се лекува правилно, това смущение обикновено продължава до 5-6-годишна възраст, след което само изчезва.

Лечение. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 25-50 г (според възрастта на детето) отварка от агримония. червен и жълт кантарион, лайка (цвят), мента пиперита и слез (листа и цвят) - по 50 г от всяко. От тази смес 1 супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода, вари се още 5 минути на тих огън; като изстине, се прецежда и се пие подсладено с чист пчелен мед или захар и 1-2 капки лимонов сок.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна, за предпочитане е във вид на пюрета и каши или сокове от моркови, спанак, ябълки и грозде. Препоръчва се предимно кисело мляко, а прясното да се намали. Добре е да се дава овесено мляко - 2 супени лъжици очистен овес, който да не горчи и да не мирише на мухъл, се вари на тих огън, докато зърната се разпукат напълно, като изстине, се прецежда чрез изстискване. Пие се подсладено с чист пчелен мед, захар или сироп. При това храната да бъде слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пие и пуши в стаята на болното). Преди закуска, обед и вечеря като аперитив да се изяжда 1/2 глава печен кромид лук без захар, без хляб и смачкан на пюре. След ядене да се изпива по 1 чаена лъжичка пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), засилен с по 1/4 чаена лъжичка копривено и шипково брашно, малко мед и плодов сок, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода да се пие отварка от жълт кантарион, жълт равнец и тесен живовляк (листа) - по 50 г от всяко. От тази. смес 1 пълна супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода и ври още 5 минути ла тих огън; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед или захар.

II. Два часа след ядене да се изпива по 1 чашка от 25-50 г (според възрастта на детето) отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, орехови листа, спирея, росопас и смил - по 50 г от всяко. От тази смес 1 супена лъжица се запарва с 300 г вряща вода и се вари на тих огън още 15 минути; като изстине, се прецежда и се пие подсладено с мед или захар.

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред да се прави топла клизма с 250-500 г чай от лайка (1-2 супени лъжици цвят от лайка се запарва с казаното количество вода, кисне 20 минути и се прецежда), като при запек по-нататък винаги се прави клизма, последвана или:

а) от цяла топла баня (37°С за 10-15 минути) с отварка от борови клонки и полски бъзак (цялата билка с корена, стеблата и листата без плодовете, които цапат) - една стиска борови клонки и 1-2 коренища от полския бъзак се варят 20 минути в казан с вода, след това се добавя по 1 двойна шепа орехови листа и здравец (цялата билка с корена) и 2-3 двойни шепи трина, вари се още 10 минути, накрая се слага 1 стиска морска сол и когато солта се разтопи, казанът се снема от огъня; след като отварката поизстине до 38°С, се прецежда през гевгир (с една и съща отварка се правят 3 бани подред); след банята се прави сухо увиване с 2-3 одеяла за по-добро изпотяване; или:

б) при невъзможност да се направи цяла баня се слага коремен компрес от 2 хасени парчета, натопени в същата топла отварка. В двата случая на гушата в областта под сливиците и на щитовидната жлеза да се слагат торбички от тънко хасе, напълнени или с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре), засилен с 2-3 сини сливи (киснали в малко вода, за да омекнат), смачкани без костилките; или с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан, засилен с 2-3 сини сливи, смачкани без костилките. На главата се слага цяла „шапка“ от същия квасец, над нея - вестник и вълнена шапка. Държат се до сутринта или докато досадят.

Забележка. След третата баня, преди да се извади от водата, детето да се сапуниса и изплакне добре с чиста вода.

IV. Сутрин да се прави сух четков масаж на цялото тяло или с кадифена ръкавица, или с мека четка. Ако времето е студено, масажът да се прави на части и под одеялото с продължителност от 3 до 5 минута, последван от фрикция на корема с хладка вода.

Преди обед от 11 до 12 часа да се направи коремен компрес, натопен в топъл чай от лайка (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода, кисне 15 минути и се прецежда). След това да се постави на шията торбичка с пресен селски хлебен квас, поръсен с нишадър на върха на ножа, която да престои така 2-3 часа.

Неделя - почивка от всичко; пият се билките и се пази диета. Прави се топла баня за чистота.

Зарастват на мъжеца

Причини. Неизвестни.

Признаци. То бива проявено най-различно.

Лечение. Доста широката или доста издадена напред юздечка на мъжеца кара майките да се страхуват, че това може да пречи на детето да суче или да приказва. Тогава вземат решение да го оперират.

Това обаче е съвсем неправилно. Дългогодишният опит в големите клиники доказва, че юздечката на езичето не оказва никакво влияние при говоренето и сученето, а също така и формата, и мястото, където се сраства мъжецът, е съвършено безразлично за детето. Ето защо разсичането на юздечката на езичето в днешно време съвършено не се практикува.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...