Jump to content

Болести на зъбите


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА ЗЪБИТЕ

Общи сведения за млечните зъби

Млечните зъби са общо 20 на брой - по 5 в двете страни на едната челюст, т. е. по 10 на всяка челюст.

Страдания с отрицателен ефект върху зъбите са рахит, туберкулоза, скрофулоза, спазмофилия и др. Закъсняването в никненето на млечните зъби често се приписва на някоя от гореспоменатите болести. Често те са с дефектен зъбен емайл (глеч), той е по-тънък и неравномерно напластен, особено в предната част във вид на трапчинки. Такива зъбчета често са изложени на разяждане от хранителните остатъци, които трудно се отстраняват без специално почистване, както това обикновено става у добре развитите и оформени зъби. Развалените зъби стават тъмнокафяви до черни. Добре е навреме да се вземат мерки за запазването им до поникване на постоянните зъби.

С развитието на постоянните зъби в челюстта млечните зъби се разклащат и се изблъскват от зародишите на постоянните зъби. Не са редки случаите, когато млечните зъби по редица причини не падат или не могат да се отстранят от самите деца. В такъв случай те трябва да бъдат прегледани от зъболекаря, който, ако намери за нужно, ще ги отстрани.

Поникване на млечните зъби

Мнението, че различните заболявания у детето в първата година от живота му са свързани с прорязване на зъбите, е част от предразсъдъците, предавани от поколение на поколение у много народи. Обикновено се мисли, че зъбите много трудно прорязват челюстта и че при това детето страда, даже може да има температура, сърбеж, диария и пр. Това мнение, което живее от столетия в широките кръгове от народа, днес благодарение на точните научни изследвания се смята за погрешно. Поникването на зъбите е нормално и естествено явление. Зъбите се показват без всякакви усилия и болки за здравото дете. Ако обаче детето е неразположено по време на никненето на зъбите, това се обяснява с обстоятелството, че първите зъби поникват тъкмо тогава, когато то е изложено на всевъзможни заболявания. Неоснователно се смята, че всяко заболяване през това време се дължи на поникването на зъбите, така че този предразсъдък трябва да се изкорени.

При изваждането на млечните зъби от голямо значение е последният млечен кътник да бъде запазен до поникването на първия постоянен кътник, за да може този да се развие на определеното му място и с правилна посока. Той се появява към 6-годишната възраст като съсед на последния млечен кътник. Познава се обикновено по това, че е по-голям от съседа си и има жълтеникав цвят (млечните зъби са сиво-бели). Трябва да се знае, че той е третият кътник. Мнозина от родителите не го забелязват или ако го забележат, го смятат за млечен и едва когато заболи, те завеждат детето при зъболекаря с намерение да го извади, мислейки, че друг ще никне на неговото място. Това е не само постоянен зъб и на негово място друг зъб не ще никне, но е и един от най-важните зъби, който играе голяма роля във връзка с правилното нареждане на по-късно никнещите постоянни зъби.

Грижите за млечните зъби у децата започват още от бременността. Ако бременната жена приема предимно млечно-растителна храна, която включва в изобилие мляко, и ако прекарва голяма част от деня на открито и на слънце, ако и бебето бива изнасяно на слънце и получава през първите три години повече сокове от плодове и зеленчуци, с увереност може да се мисли, че зъбите на детето ще израснат здрави и че няма да има рахит.

Специалистите са дошли до заключението, че храната на съвременния човек е бедна на витамините А и D, които имат значение за зъбите. Ето защо народната медицина препоръчва да се спазват някои основни правила:

1. Детето да се кърми, колкото е възможно до по-късно, но не повече от 12 месеца, защото майчиното мляко съдържа посочените витамини в голямо количество.

2. Да се намали количеството на нишестените храни (хляб и брашнени каши) и да се приема повече прясно мляко, което е богато на витамин D (противорахитичния), свързан с калций. Витамин D регулира движението на калция и другите минерални вещества в организма. Затова в храната на детето до 14-годишна възраст трябва да има прясно мляко. Прясносолото българско сирене също така е богато на витамин D. Него всяка майка може сама да приготовлява. Също да се дават риба - предимно речна, и овощия.

3. Да се дават на детето не само варени храни, но от 9-ия месец нататък и твърди храни (кори от хляб, сухари, бисквити и др.), както и плодови и зеленчукови сокове, които укрепват зъбите.

4. Още от 3-годишна възраст трябва да научим децата да си служат с четка и паста за зъби. Зъбите трябва да се мият с четка редовно сутрин и вечер в продължение най-малко на две минути.

След всяко ядене устата трябва да се изплаква с вода, защото заедно с храната, водата и въздуха, които поемаме, през устата минават и безброй микроби. В устата микробите намират благоприятни условия за съществуване и развитие - влага, постоянна топлина, остатъци от храни и пр.

Petar_Dimkow_BNM_004.jpg?fbclid=IwAR0JOY

Второто прорязване (на третите кътници) става към края на 5-ата или в началото на 6-ата година. На 7-ата година започва смяната на млечните зъби с постоянни.

Трудно никнене на млечните зъби

Обикновено първият зъб се появява към седмия месец. Понякога обаче това може да стане и по-късно, въпреки че кърмачето е съвършено здраво и няма никакви признаци за рахит.

Признаци. Преди появяването на зъбите децата са твърде капризни и с лошо настроение. Сънят им е неспокоен и много често плачат без всякаква причина. Те пъхат в уста всички твърди предмети, за да чешат с тях венците си. Слюнката у такива деца е обилна, те се лигавят, често бузичките им са зачервени, и то главно на страната, където ще се появи зъбът. Понякога появяването на зъбите се придружава и с леко повишение на температурата. У някои деца се появява диария, катари на дихателните органи и други.

Лечение. Общо засилване на организма. Да се направят 1-2 вечери подред топли клизми (37°С) със 150-200 г вода или чай от лайка. Освен това децата да прекарват повече на чист въздух и всекидневната им цяла баня (37°С) да се прави или с трина, орехова шума и морска сол, или само с морска сол. Вечер преди лягане да се поставя коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода, съчетан с компреси на прасците - „мокри чорапи“.

Тъй като венците сърбят, децата с охота хапят твърди предмети. Метални, стъклени и от слонова кост залъгалки, които се дават на децата с цел да им прорежат по-скоро зъбите, докарват резултат, съвсем противоположен на очаквания, тъй като допирането на тия залъгалки затвърдява венците и ги прави корави. По-добре е да се дава на децата да смучат меки смокини или къс от слезов корен, или сладко коренче (от аптеката), предварително изварени във вода. Те образуват в устата размекчителна слуз, която улеснява растежа на зъбите. За да се намали топлината в устата, от време на време да им се позволява да хапят и чисто изпрано парче от платно, нагънато на няколко пласта, потопено в студена вода, или нежно да им се масажират венците по 5-6 пъти на ден с грижливо измити пръсти, потопени в смес от чист мед 50 г и прясно краве масло 50 г. Това да продължава, докато поникнат зъбите.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 чаена лъжичка настойка от яйца и лимонов сок.

Диета. Ако детето суче, храната на майката да се подобри с храна, която съдържа витамини А и D. Ако не суче, храната на детето да бъде чиста и лека: овесена отварка или овесено мляко, плодов сок от портокали, ябълки и др. Също са полезни и сокове от сурови зеленчуци - домати, моркови, спанак, алабаш и пр., кашици (пюрета) от плодове и пресни зеленчуци - моркови, картофи, спанак и пр.

Да се имат предвид и общите сведения за млечните зъби у децата.

Зъбобол

Причини. Дължи се на раздразнения и възпаления на зъбния нерв от микробите, които са проникнали през отвора на разваления зъб. Понякога зъбобол се явява при простуда, изнеженост и неправилно хранене.

Признаци. Появяват се болки, шито пречат на храненето на детето, а понякога и на съня му. Може да се подуе и бузата.

Лечение. Да се потърси помощта на зъболекар. Ако болката в зъбите е придружена с оток на бузата, добре е да се направи топла клизма (38°С) с чай от лайка или с вода. След нея на стеклата страна да се поставят или млечни компреси с извара, които да се сменяват на всеки 2 часа, или студени компреси (20°С), които да се сменят всеки час. Отокът спада бързо от тия налагания.

Ако детето е по-голямо, добре е да му се направи или парна баня на главата, или баня на долната челюст. Детето трябва да се види от зъболекар.

При лечението трябва да се имат предвид и общите сведения за млечните зъби.

Пломбиране на млечните зъби

Пломбирането на млечните зъби не е много препоръчително, защото пломбите запушват газовете, които излизат от разваления зъб и ги карат да излизат през венеца на болния зъб, от което се образуват гнойни пъпки по венците.

Гнойни пъпки по венците

Причини. Гнойните образувания по венците около разрушени зъби са признак за поражения в околозъбната тъкан (челюстта). Загнил зъб, който не се лекува или отстрани навреме, става проводник на заразите, развиващи се в разлагащия се зъб и могат във всяко време да причинят загноявания в извънзъбните тъкани. Понякога дори заразата се пренася в твърде отдалечени от челюстта области и извиква заболявания в различните органи на човешкото тяло.

Признаци. Бели (гнойни) пъпки по венците.

Предпазване. Поддържането на детското съзъбие в изправност изисква по-често (поне на 6 месеца веднъж) зъболекарски надзор.

Криви зъби

Причини. Двете най-важни причини са наследственост и неправилно хранене, когато храната не съдържа достатъчно калций и витамин D. Значение има и несъразмерността между млечните и постоянните зъби. Понякога причина за поникване на криви зъби са недоразвитите челюсти, а също така отслабването на венците поради употреба изключително на мека или течна храна.

Признаци. Над непадналия още млечен зъб се подава постоянният и по липса на място расте накриво (навътре или настрана).

Предсказание. Добро, ако се вземат мерки в началото. Затова зъбите трябва да се прегледат от зъболекар.

Диета. Природосъобразна, млечно-растителна храна, и то повече твърда (сурови плодове и зеленчуци), за да се развиват венците.

Да се имат предвид и общите сведения за млечните зъби.

Слаби зъби

Поникването на предните постоянни зъби у децата започва обикновено към 7-годишна възраст. Тяхното начално образуване обаче под млечните зъби започва много по-рано - обикновено още на две-две и половина години.

Причини. Някои деца имат слаби зъби вследствие на недоимъци в храната през периода на развитието на постоянните зъби. Това може да стане или поради някакво боледуване, или поради неприемане на достатъчно вещества, необходими за изхранването и укрепването на костната система на детето. Такова нарушение може да не се отрази тъй рязко върху цялата му костна структура. Но ако това съвпадне с времето, когато зъбната глеч се образува, а организмът е в оскъдност на калциеви и други соли, нормалното развитие на зъбите се нарушава.

Признаци. Жълтеникавите петна по зъбите са указание, че гаечният пласт у тях е тънък и през него прозира основната зъбна тъкан (дентинът), която е по-тъмна. Острите връхчета се дължат на същата причина, но не са голяма беда, защото с течение на времето се подхранват и изравняват.

Лечение. Общо засилване на организма.

Всяка сутрин да се прави сух четков масаж на цялото тяло и след него - баня на долната челюст.

Вечер преди лягане да се направи 1-2 вечери подред топла (38°С) клизма с чай от лайка, а после - винаги при запек. След клизмата да се направи баня на долната челюст, последвана от коремен компрес, натопен в топла (37°С) отварка от лайка. Държи се цяла нощ.

Вътрешно и диета също както при трудно никнене на млечните зъби.

Вадене на млечни зъби

Ваденето на зъби у деца трябва да става много внимателно, системно и с оглед развитието на зъбите.

Преждевременното изваждане на млечните зъби често нарушава правилното растене на постоянните зъби, тъй като никненето им се насочва към оная страна, където съпротивата е най-слаба. В такъв случай постоянните зъби могат да поникнат накриво, извън зъбната редица, много разредени или притиснати (при ранно поникване). Също така има опасност заедно с болния млечен зъб да се изтръгне и зародишът на постоянния, който лежи между корените на млечника.

Да не се вади млечен зъб, особено кътен, докато не се е разклатил добре коренът му, защото и най-малката повреда на ядката на новия зъб, който е под него, ще го разруши и няма да поникне постоянен зъб. Преценката за изваждане на млечен зъб и самото изваждане трябва да се прави от зъболекар.

Издадена напред долна или горна челюст

Причини. Издадената напред долна челюст е вроден недостатък, а издаването напред на горната челюст е от дълга употреба на биберон.

Признаци. Зъбите на долната челюст, вместо да влизат свободно под зъбите на горната челюст (което е нормално), излизат повече или по-малко пред тях, което изменя правилния вид на лицето и пречи на правилното дъвчене на храната. При издаване на горната челюст резците са повече от нормалното издадени (изпъкнали) напред, което също пречи на правилното дъвчене.

Предсказание. Ако се вземат мерки, и то още когато детето е малко, тези недостатъци в повечето случаи може да се премахнат сравнително леко.

Лечение. Да се избягва храненето с биберон. Лечението може да се извърши само от зъболекар.

Скърцане със зъби нощем

Причини. Понякога това се дължи на увеличение на гърлените лимфатични жлези, причина за което може да бъде преболедуване от скарлатина, дифтерия, шарка, скрофулоза, магарешка кашлица и др., както и възпаление на сливиците. Друга причина са глистите, а понякога и нервни разстройства, впечатлителност, студ (често отвиване нощно време), неспокоен сън поради изтръпване на крайниците или когато спящото дете има в съня си кошмари.

Признаци. Затруднено носно дишане (детето диша повече през устата си, която често държи полуотворена), хъркане нощно време, сънят е неспокоен и утринното настроение е „кисело“. В някои случаи това се отразява и върху слуха - детето чува по-тежко и е предразположено към катар на дихателните пътища и ангини. Тия смущения се отразяват върху правилното никнене на зъбите и устройството на челюстта. Типични са признаците при появата на първия постоянен кътник, който никне през 6-ата година. При по-силно изразена форма на болестта зъбните редици добиват неправилен вид - зъбите се изтеглят напред и разреждат. Горните резци се издават силно и при затваряне на устата не опират на долните. При тези деца трябва да се внимава с ранното изваждане на детските зъби.

Лечение. Според причината. Ако детето има възпалени сливици или глисти, да се лекува по начина, изложен за тях. Ако детето се отвива, да спи в чувал за спане. Ако е впечатлително, вечер, а и през деня, да не му се разправят страшни приказки и ако му се схваща ръка или крак, да се приучи да спи правилно - на гръб или на дясната страна, с изопнати крака и лява ръка над одеялото, а дясната - под възглавницата. Ако е нервно, да се лекува по начина, изложен при нервност у децата.

При лечението да се имат предвид и общите положения за млечните зъби.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...