Jump to content

Болести на стомаха. Липса на апетит и злоядство


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА СТОМАХА

Липса на апетит и злоядство

Липсата на апетит у децата е твърде често явление. То се среща особено често при децата, които живеят в градовете.

Причини. Храносмилателни и други органически разстройства, пиене на много вода, увеличени сливици, ядене на сладкиши и бонбони между основните хранения, лишаване на детето от нужната свобода и игра, ядене скришом от родителите, даване на рибено масло, злоядство поради грешки във възпитанието, липса на други деца, лошо влияние на околната среда, задоволяване на капризите, лоши обноски, глисти.

Признаци. Детето поема малко храна и без желание. Има деца на 2 и 3 години, които без видима причина отказват да ядат два-три дни. След това наново почват да се хранят, без за това да сме правили каквото и да било. При това те не дават признаци за някакво заболяване, даже са весели и игриви.

Предпазване. Приучването на детето към ред в храненето трябва да започне от първите дни след раждането. Разнообразната храна действува много благоприятно на апетита. Прекалено голямото количество мляко действува зле на апетита дори и при по-големите деца.

Лечение. Погрешно е твърдението, че едно дете трябва да яде много, за да расте и се развива правилно. Децата ядат толкова, колкото изискват нуждите на организма им, които при всеки човек са различни. Затова не бива да се дава насила храна на детето, особено такава, каквато то в момента не иска, защото го привикваме към хронично безапетитие.

В тези случаи давайте на детето на всеки 4 часа по малко храна и при отказ го оставете. Така подканвано от време на време, то след ден-два ще прояде. Това правило е особено важно при злоядството. Принципът на лечението е детето да не се насилва. Ако не си изяде яденето, чинията се взема, като не му се дава и десерт. Да не се кани много, нито да се укорява. Често такова поведение дава добър резултат. Като крайно средство приложете следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене да се изпива по 1 чашка от 30-50 г отварка или:

а) от агримония, борови връхчета, червен и жълт кантарион, бял равнец, синя тинтява и пелин - по 30 г от всяко. От тази смес 1 супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода, вари се на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда; пие се подсладено с мед или захар и лимон по вкус; или от:

б) червен и жълт кантарион, джоджен, коприва (листа), мента пиперита и лимонова кора - по 30 грама. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 400 г вряща вода и се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда; пие се подсладено с мед или захар и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с химикали) и зеленчуци. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пие и пуши в стаята на болното). Също така обикновена храна - без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Преди обяд и вечеря като аперитив да се изяжда по една чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз - по равни части, с малко оцет и чист маслинен зехтин по вкус или по глава печен кромид лук без захар (пече се като ябълки) и без хляб. След ядене - по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки.

Вместо вода (ако дадените отварки не са достатъчни) да се пие домашна лимонада, подсладена с мед или захар.

II. Един-два часа след ядене - по 1 чашка от 30-50 г отварка според точка I.

III. Вечер преди лягане, една-две вечери подред да се прави топла клизма с 200 г чай от лайка, а и винаги при запек. След нея - компрес на корема (отпред), натопен в топла отварка от джоджен (3 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се вари още 5 минути; като изстине, се прецежда), засилен върху черния дроб с торбичка, напълнена или с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа, засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с кората), или с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, изстискай и поръсен с 1 чаена лъжичка захар. Едновременно в областта на сливиците, щитовидната жлеза (гушата) и тила да се поставят торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа). Държат се цяла нощ.

Забележка. При болки в корема на целия корем се слага топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и поръсен с 1 супена лъжица царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата) и 1 супена лъжица захар.

IV. Сутрин да се прави 2-3 минути сух четков масаж на цялото тяло, последван след обличането за по-големите деца от 5-10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата. Същите упражнения да се повтарят преди обяд и вечеря.

V. Лятно време преди обяд между 11-12 часа да се полива цялото тяло с хладка слънчева вода, в която от вечерта са киснали 1 двойна шепа орехови листа и 1 стиска морска сол. Добре е детето да прекара лятото на планина или море.

Забележки:

1. За постигане на нормален апетит е добре 1 час преди обяд и вечеря на децата да се дава по 1 обелена и възкисела ябълка.

2. При болки в далака вечер в лявата страна на корема да се слагат торбички, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, полуизстискан и поръсен със захар.

3. От голяма полза са както ежедневните игри и разходки да слънце и чист въздух в продължение най-малко на 2 часа, тъй и ходенето в топло време с боси крака, особено по роса или по кал след дъжд.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...