Jump to content

Преяждане и лошите последствия от него. Колики в корема


Recommended Posts

Преяждане и лошите последствия от него

Причини. На децата често се дава повече храна, отколкото трябва. В такъв случай тя не може да се смели скоро и остава продължително време в стомаха. Особено мъчно се смилат от детския стомах брашнените каши и зърнените храни от рода на булгура. Те подуват корема и детето изпитва болки.

Признаци. Подуване на корема, болки, понякога повръщане.

Лечение. Ако детето е преяло, най-добре е или да му се даде очистително - чай от майчин лист (вж. по-долу „Стомашни разстройства“), или да му се направи топла клизма (37°С) с чай от лайка или само с вода. След тях да се постави компрес на корема от 2 бархетни парчета, натопени в хладка (30°С) вода, смесена наполовина с оцет. По този начин газовете ще бъдат изхвърлени, коремът ще се облекчи.

Вътрешно. Да се пие отварка от копърово семе - 1 супена лъжица семе от копър, ситно смляно (в мелничка за кафе), се залива с 500 г вряща вода или се възвира за малко с прясно мляко; след това се прецежда през ситно сито. Така полученият чай, респективно мляко, е отлично средство против болки в корема особено при кърмачета и малки деца (също и при възрастни). Пие се по 1-3 кафени чашки преди ядене.

Диета. В продължение на 24 часа да не се дава храна, а само плодови и зеленчукови сокове.

Колики в корема

Причини. Обикновено новороденото има колики още първите дни след раждането и те се дължат на това, че стомахчето му не е свикнало с коластрата, а след като самата коластра започне да се замества от мляко, стомахчето дава още няколко дни колики, докато организмът му се приспособи към тази нова за него храна. При по-големи деца коликите обикновено са резултат на разстроено храносмилане (поради поети мъчно смилаеми храни, а така също на горещи или много студени храни), на недобре сдъвкана храна или може да са начало на заболяване. Понякога децата получават колики при други заболявания - на средното ухо, гърлото, при нервни състояния и други.

Признаци. Коремът силно се подува, децата стават неспокойни, плачат понякога ден и нощ, дишат тежко.

Предсказание. При пеленачета коликите не са опасни, но при по-големи деца или възрастни хора те могат да станат хронични. Винаги се консултирайте с лекар, защото може да се касае за сериозно заболяване, налагащо спешно лечение.

Лечение. Народната медицина препоръчва следното. При кърмачетата между кърменията да се дават по 1-2 чаени лъжички чай от лайка или от джоджен. Ако детето плаче след сучене и дава признаци на колики, това най-често се дължи на поглъщането на въздух при сученето, а понякога и на стомашни или чревни заболявания. Ако майката страда от запек, добре е, преди да даде на детето да суче, да направи 10-15 гимнастически упражнения: навеждане на тялото напред и назад. След сученето детето внимателно да се изправи.

Вътрешно. На болното дете да се дава или:

а) 4-5 пъти на ден по 1 чаена лъжичка вода, подсладена с чист мед; или:

б) сироп от мед с копърово семе (200 г вода и 100 г мед се кипват заедно с 1 чаена лъжичка семе от копър); или:

в) чай от джоджен - запарва се като обикновен чай, дава се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1/2-1 кафена чашка, подсладена с малко мед; или:

г) отварка от резене - 1 чаена лъжичка семе се вари в 300 г вода 5 минути, пие се топло, както чаят от джоджен.

Диета. Ако детето не суче, да му се дава природосъобразна храна, предимно сокове от плодове и зеленчуци и малко мляко със сухар.

Внушение. Да се прилага по указания в том I начин.

При лечението да се имат предвид и общите указания за болестите на стомаха.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...