Jump to content

Стомашни разстройства. Повръщане (бълване)


Recommended Posts

Стомашни разстройства

Причини. У кърмачетата, които се хранят с биберон, стомашните разстройства са много по-чести, отколкото у тия, които сучат, защото при изкуственото хранене храносмилателните органи повече се пресилват, отколкото при естественото хранене. Освен това в животинското мляко липсват ония вещества, които има в майчиното мляко и които именно предпазват детето от заразни болести. Ето защо майките трябва сами да кърмят децата си.

У по-големите деца разстройствата често са резултат на неправилно хранене, главно преяждане, по-рядко на недояждане, на смяна на водата (при смяна на местожителство), на простуда, от люспите на разни плодове, които дразнят червата, а също и от пиене на студена вода след топло ядене.

Признаци. Детето е неспокойно, престава да се смее, сънят му след ядене е разстроен, а мускулатурата му е отпусната. Лицето е бледо, коремът е подут, изпражненията са сиво-жълти и трошливи (нещо като суха мазилка) и миришат на гнило. Ходенето по нужда е трудно.

Предпазване. Трябва да се избягват причините за разстройство. На малките деца в студено време да се обличат дебели гащички, за да не настиват. При смяна на местожителството известно време да се пие само преварена вода с малко лимон. Да се търси преглед от лекар.

Лечение. Народната медицина препоръчва следното:

а) Ако болното не е кърмаче, за прочистване на червата да му се даде сутрин чай от майчин лист, който се приготовлява така: в кафена чашка се запарват - за малки деца до 2 години - 3 листенца, а за по-големи деца 5 листенца. Вечер тази запарка да не се дава, защото коликите се засилват и пречат на съня.

б) Две-три вечери подред да се прави топла клизма (38°С) с чай от лайка или вода.

в) Всяка вечер да се прави или цяла топла баня от орехови листа и трина (37°С за 10 минути), или да се поставя коремен компрес, натопен в топла отварка от джоджен или вода (37-36°С), като подложката добре се изцеди и се увие с двойна фланелка. Нощем коремният компрес да се махне, ако детето се пробуди. След снемане на компреса на корема да се направи бърза фрикция с хладка вода (30°С) и леко да се изсуши с хавлиена кърпа. В по-тежки случаи да се поставя и през деня 1-2 пъти коремен компрес, който да се сменя, щом изсъхне.

г) На деца, които през деня не лежат, а ходят, вместо дневния коремен компрес може да се направи коремна баня (32°С за 5-10 минути).

Детето да се държи на чист въздух и в добре проветрена стая.

Вътрешно. На кърмачета, по-големи от 1 година, може да се дава всяка сутрин до оправяне на стомаха или:

а) по 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин (не олио) или бадемово масло; или:

б) по 1/2 чаена лъжичка прясно краве масло, смесено с 1/2 лъжичка чист центрофугиран мед.

На по-големите деца освен горното може да се дава още или чай от джоджен, или отварка от резене (както при колики), или отварка от копър (както при преяждане у децата). Дават се сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по 1/2-1 кафена чашка.

Диета. При стомашните разстройства на кърмачетата майчиното мляко е не само храна, но и истинско лечебно средство. Ако е невъзможно да се кърми болното дете, препоръчва се да се прибегне до квасено краве мляко, разредено наполовина с оризова или овесена вода; да се дават сокове от сурови плодове - портокали, мандарини, ябълки, грозде и пр., от зеленчуци - моркови, алабаш, домати и др. На трето място, да се дава овесената отварка, приготвена от доброкачествен, неолющен (но предварително почистен, измит и леко счукай в хаван подобно на булгур), негорчив и преди всичко неизсушен чрез печене овес (50 г овес сварен в 200 г вода), без да се слага сол и захар, а само малко чист мед. След като се свари, овесената отварка се прецежда през гъста и добре изварена цедилка и се дава на детето топла (около 37°С).

След като коремът спадне и изпражненията станат меки, тъмни и не миришат на гнило, препоръчва се вместо млечна храна да се дават на детето пюрета от плодове и зеленчуци (моркови, спанак, картофи и други).

При лечението да се имат предвид общите положения при болестите на стомаха.

Повръщане (бълваме)

Причини. Остро разстройство на стомаха възниква при поглъщане на некачествена или трудно смилаема храна, лекарство, някаква семка и др., при стесняване изхода на стомаха (пилора), при нервен стомах, отравяне от тютюнев пушек и други отрови.

Признаци. Повръщане, често придружено с диария, болки в корема, треска (огън) и жажда.

Лечение. Да се търси лекарска помощ. До идването на лекар болното дете да се постави в леглото по гръб.

I. След лекарско разрешение да се направи топла клизма (37°С) с чай от лайка или вода и след нея коремът да се наложи със сгъната на две кърпа, натопена в хладка оцетова вода (оцет, размесен наполовина с вода), и да се върже със сух плат, както при коремния компрес. Това просто средство облекчава повръщането и го спира, угасява силната и нетърпима жажда; при нужда да се повтори 2-3 пъти дневно.

II. При тежки случаи на продължително повръщане помага топлата лапа (39°С) от препечен хляб, натопен в оцет и посипан с чубрица, наложена на корема за 1-2 часа или докато дотегне на болното дете.

Вътрешно. Да се пие следното:

а) една лъжица чист пчелен мед се възвира в канче с вода и от него се взема по 1 супена лъжица на всеки 1/2 час; резултатът е много добър, особено ако детето е изяло или изпило нещо вредно;

б) чай от джоджен - пие се горещ и в по-голямо количество;

в) може да се дава и по 1/2 супена лъжица отварка от пелин - 2 супени лъжици пелин (листа) се запарват с 500 г кипяща вода, оставя се да ври на тих огън 5 минути и се прецежда;

г) анасоново масло (от аптеката) действува в случая особено добре - дават се по 4-5 капки на бучка захар (както пелинът, тъй и анасонът действува добре на стомаха).

Диета. Въздържане от храна или поемане 1-2 дни само на плодови и зеленчукови сокове. Млечната храна да се отбягва или да се замени с овесената отварка.

За пиене да се дава доста често (на всеки 1/2 час) по 1 лъжица хладка преварена вода - чиста или смесена с малко мед или захар.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...