Jump to content

Липса на пепсин и други киселини в стомаха. Неврозна болка в стомаха (гастралгия)


Recommended Posts

Липса на пепсин и други киселини в стомаха

Пепсинът е фермент, който се съдържа в стомашния сок и в присъствието на стомашна солна киселина действува върху белтъчните вещества и ги превръща в разтворими съединения.

Признаци. Обща отпадналост, понякога температура, чести болки в корема, липса на апетит и изпражненията са редки (не диарични), зловонни и със сивкав цвят. Тези признаци се повтарят периодично. Урината е тъмнооранжева.

Лечение. То трябва да се провежда от лекар по детски болести. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма - очистително, клизми, цели топли бани, коремни компреси, вътрешно и диета, както при остро стомашно-чревно възпаление с добавка: след всяко ядене или по време на самото ядене да се дава по 1/4 чаена лъжичка бяла пръст (от аптеката). Освен това в храната да се поставя повече лимонов сок, а при липса на лимони - чист винен оцет. Да се обърне особено внимание на детето да дъвче добре храната. Ако е малко, да му се дава кашеста храна, която да може по-лесно да ослюнчва.

Неврозна болка в стомаха (гастралгия)

Признаци. Понякога по-големите деца се превиват от силни болки в слабините.

Лечение. При по-големи деца - над 10 години, то е общо за засилване на организма:

I. Първите 2-3 вечери подред да се правят топли клизми (38°С) с чай от лайка или вода, а след това - винаги при запек.

II. Всяка сутрин - сух четков масаж, последван от коремна баня с топла отварка от трина (36°С за 10-15 минути). Вечер преди лягане - коремен компрес, натопен в топла отварка (36°С) от овесена слама и трина или в хладка вода (30°С).

III. Седмично едно потене - с парна баня на краката, последвана след препотяването от коремен компрес, както по-горе в точка II, който се държи цяла нощ.

Вътрешно. Отварка от орлови нокти и канела (плода) - 10 г орлови нокти и 5 г канела се варят в 800 г вода. Ври на тих огън, докато остане 500 г. Изпива се за две сутрини подред на гладен стомах като чай. Пиенето да продължи 30 дни. Отваркага да се приготовлява през ден.

Диета. Лека вегетарианска, млечнорастителна храна с повече плодове и зеленчуци.

Внушение. Да се прилага по указания начин в том I. При лечението да се обърне особено внимание и на правилното дишане (вж. том I, „Дишане и чист въздух“).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...