Jump to content

Стеснение на пилора (изхода на стомаха)


Recommended Posts

Стеснение на пилора (изхода на стомаха)

Причини. Язва на стомаха, хроничен катар на стомаха и др.

Признаци. Болки в областта на стомаха, под лъжичката и отдясно, съпроводени често с повръщане на храната. Видимо изтощение (измършавяване). Чести повръщания.

Лечение. Да се провежда от лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. На болното дете (по-голямо от 10 години) да се даде чай от майчин лист (вж. том I, „Слабителни (очистителни) средства“). След това

2-3 вечери подред да му се правят топли клизми (37°С) с чай от лайка или вода и след това при запек - обикновени клизми.

II. Всяка сутрин и вечер, а при болки и на обед - компрес на корема, натопен или в топъл чай от лайка, или в топла отварка от трина (36°С).

Вътрешно. Да се дава по 1/2 чаена лъжичка чисто бадемово масло (от аптеката) или чай от мента пиперита, или чай от мащерка (1 супена лъжица се запарва с 200 г вряща вода и кисне 30 минути). Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1/2-1 кафена чашка или по същото време - по 1 кафена чашка топъл чай от лайка.

Диета. Тя дава резултат само ако от самото начало се провежда целесъобразно. За децата, които не са кърмачета, важат следните правила: храната да се дава често на малки порции; да се дават повече течни храни; храната да се променя; още през втория месец течната храна може да се замени с овесена отварка или овесено мляко или с плодови и зеленчукови сокове.

Забележка. Общото лечение да се опита само ако детето не е в много тежко състояние. Във всеки случай то трябва да се види от лекар и при нужда да се оперира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...