Jump to content

Язва на стомаха или на дванадесетопръстника


Recommended Posts

Язва на стомаха или на дванадесетопръстника

Причини. Наследствено предразположение. Дразнещи пикантни храни. Наблюдава се при по-големи деца.

Признаци. Повръщане и силни болки в областта под лъжичката след приемане на храна или при празен стомах. При спукване на язвата кръвоизливът е или от устата, през която се изхвърлят маси от кафява кръв, или през ануса - катраненочерни изпражнения.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва следното:

Сутрин и вечер преди лягане да се поставя коремен компрес от две хасени парчета, натопени в топъл (36°С) чай от лайка, като сутрин компресът се държи 2 часа, а вечер - цяла нощ или докато досади.

Вътрешно. По 1-2 чаени лъжички чай от лайка с мед.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се вземат по 1-2 чаени лъжички от следната настойка: 500 г чист маслинен зехтин (не олио), 2 пълни супени лъжици цвят от жълт и червен кантарион, 1 пълна супена лъжица мента пиперита - всичко се вари 1 час на водна баня на тих огън. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Десет минути след настойката да се изпива по 1 кафена чашка от 50 г отварка от босилек (листа и цвят), бял равнец, жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), мента пиперита, пипериче, полски хвощ и салвия - по 50 г от всяко. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено) и 1 изравнена чаена лъжичка анасон (семе - от аптеката) се запарват с 500 г вряща вода; захлупено, на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Или вегетарианска, млечно-растителна храна, слабо солена и подкиселена, или обикновена храна, но без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Да се избягват пържени и пикантни (солени, кисели, лютиви) храни. Желателно е храната да бъде повече кашеста и да се сдъвква много добре. Преди обяд и вечеря като аперитив да се изяжда по 1 глава печен кромид лук, без захар и хляб. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 50-100-150 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба, речна или океанска), винаги сварено или печено, но не и пържено. Люто, алкохол, тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). Добре е като десерт да се изяжда и по 1 печена ябълка със захар без кората и без семките. На вечеря - безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб.

Вместо вода (ако дадените отварки не са достатъчни) да се пие хладка отварка от лайка (цвят) - 1 пълна супена лъжица и по 1 чаена лъжичка листа от смрадлика и ленено семе (предварително леко запечено) се запарва в 500 г вряща вода и се вари 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед.

III. Два часа след ядене да се вземат по 1-2 чаени лъжички мармалад, приготвен от 1 кг чист пчелен мед, 300 г джоджен (листа и цвят), 10 г канела, 5 г карамфил (зърна), 5 г исиот, 3 г галега и 3 г бяла дъвка - всичко стрито на прах и добре разбъркано като мармалад.

IV. Десет минути след мармалада да се изпива по 1 чашка от 50 г отварка по точка II.

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) да се направи клизма с 250 г топла вода, последвана от налагане на корема със зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко, след това свит на руло и изстискай добре. Поставя се топъл като компрес, над него - сухо хасено парче и вълнен пояс. При по-тежките случаи се поставя торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба и напълнена с топла лапа или от прясно зеле, нарязано на ситно, или от праз лук (бялата му част), също нарязан на ситно, засилени с 15 сини сливи без костилките, смачкани на каша, с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено) и 100 г прясно мляко. Вари се, докато стане гъста лапа, подобна на тесто. Като изстине до 37°С, се поставя на корема, над нея - сухо хасено парче и вълнен пояс. При главоболие - „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан отпреди 4 часа), върху нея - вълнена шапка. При липса на квасец - „шапка“ със зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, и над нея - вълнена шапка. Така детето спи цяла нощ или докато много му досадят.

VI. Сутрин - 5 минути сух четков масаж на цялото тяло, най-добре с кадифена или хавлиена ръкавица.

Неделя - ако болното се чувствува добре, се оставя на пълна почивка, ако ли не, лечението продължава по плана.

Важни добавки:

1. През време на лечението при настинка или повишена температура да не се дава аспирин, защото може да раздразни язвата. Също да не се дават сурови плодове и зеленчуци, а само сокове от тях. След оздравяването плодовете да се дават винаги обелени.

2. При чести повръщания вместо дадените в точки I и II настойка и отварка да се пие:

а) 20 минути преди ядене - по 1-2 чаени лъжички (според възрастта) от следната смес: суров белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан или с 2-3 капки лимонов сок, или с лимонтозу на върха на ножа;

б) десет минути след белтъка - 1 кафена чашка от 50 г отварка от точка II.

3. На по-малките и капризни деца отварките да се дават в малки детски стомнички, за да не виждат цвета на отварката и да я пият като лимонада, подсладена с мед и малко лимон по вкус.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...