Jump to content

Recommended Posts

Запек

Причини. При кърмачетата - неправилна обмяна на веществата, поемане на малко количество мляко, т. е. гладуване. При по-големите деца- бързо хранене (недостатъчно дъвчене), еднообразна храна, нередовно хранене и нередовен сън, честа употреба на очистителни средства.

Признаци. Изхождане по нужда един път на ден, а в напреднали случаи и на 2-3 дни веднъж, твърди изпражнения (понякога във вид на топчета или ленти) и много газове. Болното е неспокойно, плачливо, няма апетит, езикът му е обложен, а понякога и дъхът му е лош.

Лечение. Трябва да се провежда от лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

А. За деца до 4 години

а) Ако е кърмаче до 6 месеца, да му се даде 1/2 чаена лъжичка бадемово масло (от аптеката), а след 6-ия месец - 1 чаена лъжичка; ако е по-голямо - до 4 години, да му се дадат за разхлабване 3 чаени лъжички чист мед или майчин лист, както при стомашно разстройство.

б) Известно време сутрин и вечер коремът да се разтрива нежно от дясно на ляво (по посока на часовниковата стрелка), а след това да се прави хладка (30°С) задръжна клизма (с 2-3 супени лъжици вода).

в) Коремни компреси и бани, както при стомашни разстройства.

г) Ако изпражненията са много твърди, изхождането по нужда може да се усили, като в задния проход на около 3-4 см се втикне много внимателно или тънко (като кибритена клечка) фитилче от мека, но по-дебела и чиста хартия, натопена в маслинен зехтин (което е за предпочитане от поставянето на сапунчета, защото те винаги лютят и увеличават запека); или дръжката на лист от мушкато, добре намазана с вазелин; или глицеринови свещички (от аптеката) - ако свещичките са дебели, да се разрежат по дължина; когато от първата свещичка детето не се изходи, поставя се втора. Ако се появи малко кръв, няма опасност.

Вътрешно. На кърмачетата сутрин да се дава (на празен стомах):

а) или 1/2 чаена лъжичка майчино мляко с по 1-2 капки бадемово масло (от аптеката), или 1/2 чаена лъжичка чист маслинен зехтин с на върха на ножа настъргано индийско орехче (ако детето не го понася, да не се дава); или 1/4 чаена лъжичка краве масло, разбъркано с 1/4 чаена лъжичка чист пчелен мед;

б) пет-десет минути след горното да се дава по 1/2-1 кафена чашка отварка от ечемик (1 супена лъжица ечемик в 150 г вода се вари 20 минути и веднага се прецежда, подслажда се с малко мед и се дава с биберон);

в) много полезно е на кърмачета, по-големи от 4 месеца, да се дава непосредствено преди сучене по 1-2 чаени лъжички сок от ошав от сини сливи (5 сухи сини сливи с 3 бучки захар се варят в 300 г вода, докато омекнат, след това се прецежда, без да се мачкат сливите); или между сученията да се дава 3-4 пъти на ден сок от моркови, подсладен с малко чист пчелен мед - това става така: два часа след сученето да се даде на кърмачето 1/2 биберон със сок от моркови и 1 час след изпиването му (ако прояви глад) да му се даде да суче, два часа след сученето - пак моркови и т. н. Морковите са ефикасни, обаче да се избягва даването едно след друго ту на моркови, ту на ечемичена отварка, защото се получават газове. Добре е на кърмачетата преди всяко сучене да се дава по 1 чаена лъжичка преварена вода.

За децата, които не сучат, освен казаното е много полезна и следната отварка: 250 г очистен овес с прибавка на 5-6 сини сливи и 1 чаена лъжичка ленено семе (предварително леко запечено) в 1 литър вода ври 20 минути на тих огън и веднага се прецежда; от нея 1 супена лъжица със 150 г прясно топло мляко, подсладено с мед, се дава сутрин на закуска.

На по-големите деца да се дава всеки час като лекарство и по 1 чаена лъжичка хладка преварена вода, която също отстранява запека.

Диета. Когато от четвъртия месец нататък кърмачето почне да получава плодов и зеленчуков сок, а след петия месец - зеленчукови и плодови каши, ходенето по нужда в повечето случаи става редовно. Ако майката кърми, тя сама трябва да яде много сливи, круши, грозде и други плодове и зеленчуци (тикви, моркови, спанак и пр.) и салати, приготвени с повече зехтин. Ако детето се храни с биберон, млякото да се подслажда с чист пчелен мед или с млечна захар (от аптеката). Два пъти на ден на детето да се дава извън ечемичената отварка и по 1 кафена чашка топла овесена отварка, приготвена по начина, даден при кърмене на бебето.

Б. За деца от 4 до 10 години

Да се приложи следното лечение:

I. При обикновен запек сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 бучка захар с 3-5 капки настойка (според възрастта) от босилек - 1/2 шише листенца се заливат догоре с чист маслинен зехтин (не олио) и стоят на слънце 20 дни.

Десет минути след горната настойка да се изпива или:

а) по 1 чашка от 30-50 г запарка от розов цвят (листа) - 1 супена лъжица се запарват с 200 г вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда; пие се подсладено с мед; или:

б) по 1 чашка от 30-50 г запарка от житни трици - 1 пълна супена лъжица се запарва с 200 г вряща вода, кисне захлупено 1 час и се прецежда; пие се подсладено с мед.

II. При хроничен запек сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1/2-1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин. Десет минути след зехтина да се изпива или по 1 чашка от 30-50 г чай от розови листенца, или запарка от житни трици (вж. по-горе).

Диета:

а) При обикновен запек - вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци (обелени, защото се пръскат с отровни химикали) или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби, при това слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното). Особено е полезно сутрин на закуска да се дава 1 чашка мляко от 100-150 г, в което е сварено парче праз лук, дълго около 10 см (бялата част), после то се изважда и изстисква върху млякото, а самият праз се изхвърля; подслажда се с мед и се изяжда с парче препечен хляб. На вечеря заедно с другата храна да се изяждат ядките на 2-3 ореха с компот от сини сливи или сушени круши, а през лятото - сурови плодове.

б) При хроничен запек - същата диета, като преди обяд и вечеря се изяжда като аперитив или по 1 чинийка салата от сурови настъргани земни ябълки (гулийка), или ряпа, или по 1 глава печен кромид лук без хляб. На обяд да се предпочитат студените храни и питиета - мляко, булгур, сварена коприва (листа), лапад, спанак, кисело зеле сготвено и др. На вечеря - безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени храни и компоти с черен тричав хляб.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие или мътеница, или цвик, или отварка от жълт кантарион - 1 супена лъжица се запарва с 300 г вряща вода и захлупено се вари 5 минути; като изстине, се прецежда и се пие подсладено с мед.

III. Два часа след ядене и в двата случая да се пият само отварките, дадени в точка I, буква а) и б).

IV. Вечер преди лягане при обикновен и хроничен запек да се прави топла клизма (37°С) със 150-500 г вода (според възрастта на болното), последвана от коремен компрес от 2 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка (цвят), над него - вестник и вълнен пояс. На главата - „шапка“ от суров зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, над него - вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Забележка. Децата, при които няма възможност да се прави клизма, вечер преди лягане да изяждат по 1-2 сухи смокини, киснати от сутринта в чашка със 100-150 г хладка вода, след това да изпият и самата вода.

V. Сутрин да се прави с длан лек масаж на цялото коремче от дясно на ляво 1 минута, последван от фрикция с хладка вода на подмишниците и корема и сухо изтриване.

Неделя - почивка от всичко.

Важни добавки:

1. За да не страда от запек, детето трябва да се научи редовно да спазва режима за ходене по нужда, и то най-добре сутрин, след като се облече и преди да се измие, защото режимът е от извънредно голямо значение за здравето на всяко дете и възрастен.

2. Ако това лечение не даде очаквания резултат, болното да се покаже на хирург с оглед наличието на стеснение на дебелото черво, което изисква хирургическо лечение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...