Jump to content

Остро възпаление на тънките черва. Хронично възпаление на тънките черва


Recommended Posts

Остро възпаление на тънките черва

Причини. Възниква от преяждане или от употреба на неподходяща храна, и то през горещините, когато храната (особено месната, млечната и брашнената) лесно се разваля.

Признаци. Внезапна силна диария. Изпражненията са придружени с газове и са редки, а в средата - жълто-зелени. Децата са неспокойни, плачливи, сгорещени, нямат апетит и усещат силна жажда. Коремът е подут.

Предсказание. Заболяването е сериозно. Ако се занемари, болестта може да стане много опасна.

Лечение. Незабавно да се повика лекар. От народната медицина се препоръчва общо лечение за засилване на организма: коремни клизми, компреси, диета и чист въздух, както при острото стомашно-чревно възпаление с добавка - вечер преди лягане коремът на болното да се налага с торбичка с попарена трина (за 20-30 минути), последвана от коремния компрес.

Вътрешно:

а) За уталожване на жаждата на болното да се дава с лъжичка не-подсладен чай от копър или джоджен (1 чаена лъжичка се запарва с 250 г вряща вода) с 2-3 капки лимон. Още по-добре действува отварка от меча стъпка (цялата билка) 30 г и планински очиболец (корени) 20 г. От тази смес 2 супени лъжици врят в 400 г вода 10 минути. Пие се по 1/2-1 супена лъжица сутрин, обед и вечер преди ядене.

б) При силна диария да се дава или отварка от чубрица - попарват се 10 г в 100 г вода, покрито кисне около 30 минути и се дава на 2-3 пъти през деня; или едно от средствата, указани при „Диария“.

Диета. В продължение на 12-14 часа на детето да не се дава никаква храна. Гладът в този случай е най-доброто лекарство. Който се страхува от глада, може да дава сок или каша от ябълки (вж. „Диария“). След спиране на диарията да се дава или овесена отварка (вж. „Кърмене“), или овесено мляко, както при спазми на ларинкса у децата, или отварка от ориз. Тя се приготвя, като в 1/2 литър студена вода се сипят 2 супени лъжици ориз. Щом като набъбне, допълваме до литър с кипяща вода и го варим 20 минути. След това прецеждаме и запазваме водата в някакъв съд; когато отделяме за пиене, можем да я постоплим. Да не се пази повече от 24 часа, защото ферментира.

Едва след пълното оздравяване може постепенно да се премине отново към плодове, зеленчукови кашици и млечна храна.

Хронично възпаление на тънките черва

Причини. Освен изложените причини при острото възпаление на червата у по-големите деца често във връзка с общи разстройства на храненето се развива хронично възпаление на червата. Понякога е последица и на прекарана кръвна диария или дизентерия.

Признаци. Детето е отпаднало, изпражненията му са много вонящи, редки, изобилни, запекът се сменя с лека диария (2-3 пъти на ден), апетитът често е запазен, общото състояние е удовлетворително. Ако болестта е предимно в дебелото черво, изпражненията се увеличават и са лигави (със слуз) или гнойни.

Предсказание. Заболяването е сериозно.

Лечение. Трябва да се провежда от лекар. От народната медицина се препоръчва общо лечение.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене да се взема по 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед, разбъркан с два месести лимона, разрязани, изстискани и смлени с машинка за месо заедно с корите, но без семките.

II. Десет минути след това да се изпива по 1 кафена чашка от 50 г отварка от жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), мента пиперита и салвия - по 100 г от всяко. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено) и 1 изравнена лъжичка семе от анасон се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари още 5 минути; като изстине, се прецежда. Пие се топличко, защото от лененото семе става лигаво. При желание може да се добави мед и лимонов сок по вкус.

Диета. Обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби. Също да се отбягват пържените храни и всеки залък да се дъвче, докато напълно се втечни. На вечеря е желателно безмесна храна, и то повече кашеста.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие софийска минерална вода.

III. Два часа след ядене да се взема по 1 чаена лъжичка от следната настойка: 2 цели пресни и сурови кокоши яйца се заливат със сока на 7 лимона, така че да се покрият на около 1/2 см, и захлупени, престояват 3-4 дни, за да се разтопят черупките им. След това с вилица се изваждат ципите и се прибавят 2 супени лъжици коняк и 150 г небетшекер, счукан на ситно. Държи се на студено да не вкисне.

IV. Десет минути след настойката да се изпива пак по 1 кафена чашка отварка от жълт кантарион и други по точка II.

V. Преди вечеря при запек (даже еднодневен) да се прави топла клизма с 200 г топла вода.

VI. Преди лягане - компрес на корема (отпред) от две бархетни парчета, натопени в топла отварка от джоджен (3 супени лъжици в 500 г вода врят 10 минути), отгоре - вестник и вълнен пояс; държи се до сутринта.

VII. Сутрин - фрикция с хладка вода на подмишниците и корема, последвана от сухо изтриване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...