Jump to content

Recommended Posts

Апендицит

Сред кърмачетата апендицитът не е рядкост, при малките деца се появява по-често, а в училищната възраст е много често явление.

Признаци. Болното дете усеща болки в дясната долна част на корема, понякога има повръщане и много често запек. Има слаба треска и подуване на корема. Често има слузни изпражнения, обаче се появяват и диарийни пристъпи, особено при по-малките деца. Заслужават внимание и следните признаци: енергичното дете чувствува нужда да лежи; повдига му се; има блед израз на лицето и притегляне на десния крак към корема.

Предсказание. Заболяването е сериозно. Незабавно да се търси помощта на хирург.

Лечение. От народната медицина се препоръчва общо лечение:

а) болното да се тури на легло по гръб;

б) през деня да му се поставят по 3-4 коремни компреса, натопени в хладка (30°С) отварка от трина или вода, съчетани с шише с топла вода на краката; дневните компреси да се държат по 2 часа или докато досадят на болното дете, а вечерният - или цяла нощ (за да не се събужда от сън), или докато досади, и тогава се поставя наново;

в) през ден да се поставя, и то на корема, студен компрес, който да се държи 1 час, а при болки да се сменява всеки 10 минути; след свалянето на студения компрес да се поставят казаните по-горе компреси.

Вътрешно. При болки да се дават или по 1-3 чаени лъжички чай от джоджен (запарва се като обикновен чай), или чай от кошличар (самодивски чемшир) - 1 супена лъжица листа и плодове се запарват със 100 г вряща вода, киснат 20-30 минути и се прецежда. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1/2-1 кафена чашка.

Диета. Щом се установи болестта, веднага да се прекъсне храненето (и то за 2-3 дни), като от време на време се дават по 1-3 чаени лъжички чай от джоджен или овесена отварка (вж. „Кърмене“). Гладът в случая е най-доброто лекарство.

При жажда на детето да се дава да смуче резен лимон или кисел бонбон.

След горното постене на болното дете 2-3 дни да се дава отварка от овес, ечемик, плодов сок и по малко кисело мляко. След това вече може да се дадат разбито яйце с малко захар, бисквити и постепенно храната да се допълня.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...