Jump to content

Остро и хронично възпаление на дебелото черво (колит)


Recommended Posts

Остро и хронично възпаление на

дебелото черво (колит)

Колитът е възпаление на дебелото черво.

Причини. Употреба на неподходящи, дразнещи, пикантни храни, чести чревни простудявания, настинка от седене на студена и влажна земя или камъни, различни инфекции.

Признаци. Болното има напъни при отиване по нужда, изпражненията му са воднисти или кашави, примесени със слуз. При хроничен колит често има смяна на запек с диария. Също има остри болки под пъпа в лявата долна част на корема.

Предсказание. Заболяването е сериозно, защото нелекуваният остър колит се обръща в хроничен.

Лечение. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене:

а) При запек се взимат 1/2-2 чаени лъжички настойка от 500 г чист маслинен зехтин, сварен с по 1 пълна супена лъжица бял равнец (цвят), жълт и червен кантарион (цвят), синя тинтява (листа и цвят) и мента пиперита (листа). Всичко се вари 1 час във водна баня. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

б) При диария да се взима следната смес: 1/4 – 1/2 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан добре с 1/4 - 1/2 чаена лъжичка нишесте и на върха на ножа лимонтозу, стрито на прах.

II. Десет минути след вземане на едно от горните средства:

а) При запек да се изпива по 1/4-1 кафена чашка отварка от босилек, червено подъбиче, червен кантарион и синя тинтява - по 50 г, и бъзов цвят, мента пиперита и смрадлика (листа) - по 25 г от всяко. От тази смес 1 пълна супена лъжица с прибавка на по 1/2 изравнена чаена лъжичка ленено семе (предварително леко запечено) и черни боровинки и 1/4 чаена лъжичка анасон (семе) се запарват с 300 г вряща вода и захлупено се вари на тих огън 10 минути. Като изстине, се прецежда. Може да се пие подсладено с мед.

б) При диария да изпивка по 1/4-1 кафена чашка отварка от бяло подъбиче (листа), сапина (листа), джоджен (листа), лешникови листа и цикория (листа, клонки и цвят) - по 50 г от всяко. От тази смес 1 пълна супена лъжица с прибавка на по 1/2 чаена лъжичка ленено семе (предварително леко запечено) и черни боровинки в 500 г вода се вари на тих огън 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета:

а) При запек или вегетарианска храна (млечно-растителна), при това повече кашеста, слабо солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет, или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Също да не се ядат сурови плодове и зеленчуци с изключение на сурови и настъргани ябълки. Преди обяд и вечеря да се изяжда като аперитив по 1 глава печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 50-100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба, и то варено или печено, но не и пържено. На вечеря - безмесна храна; гъсто сварени и пасирани супи, несолена извара, макарони, зеленчукови пюрета, компоти от сини сливи и праскови, черни боровинки и пъпеши, печени ябълки и други варени плодове, но без люспите и семките и с малко леко препечен хляб. При това всеки залък да се дъвче, докато се втечни в устата. Като десерт да се взема по 1/2-1 чаена лъжичка смес от 100 г прясно краве масло и 50 г кафе от фий.

б) При диария да се ядат сурови ябълки, обелени и настъргани на ситно без корите и семките, супи от ориз и овесени ядки с малко препечен хляб и да пие сок от моркови и кисели ябълки - по равни части, или сок от черни боровинки с малко леко препечен хляб.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие при запек - отварка от копър (семе) - 1 пълна чаена лъжичка счукано семе се запарва с 500 г вряща вода, вари се 10 минути и като изстине, се прецежда; тази отварка успокоява червата; при диария - или отварка от червени дренки (20 дренки в 500 г вода се варят 15 минути), или отварка от черни боровинки (2 супени лъжици в 500 г вода се варят 20 минути); като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене:

а) при запек да се изпива по 1/4-1 кафена чашка отварка от босилек и др. (вж. точка II, буква а);

б) при диария да се изпива по 1/4-1 кафена чашка отварка от бяло подъбиче и др. (вж. точка II, буква б). При пиенето всяка чашка се засилва с 1/4-1/2 изравнена чаена лъжичка смес от ленено семе (леко препечено до бежов цвят), стрито на кафе, разбъркано с пепелта на изгорели кори от ябълки и пудра захар по равни части.

IV. Вечер преди лягане:

а) При запек (даже еднодневен) клизма със 150-250 г топла вода, последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на два-три джоба, напълнени с топла лапа от праз лук (бялата му част), може и от прясно зеле, на ситно нарязани, с прибавка на 1/2-1 изравнена супена лъжица ленено брашно и 100 г прясно мляко. Вари се, докато стане гъста лапа като тесто. Над нея - вестник и фланелен пояс. Държи се цяла нощ или докато много досади.

б) При диария - налагане на корема със същата торбичка, ушита на тегели на разстояние 2 см и напълнена със сухи житни трици, напръскани с гореща вода, за да се затоплят; над нея - вестник и фланелен пояс. Държат се цяла нощ с грейка на корема.

При главоболие и в двата случая да се постави „шапка“ или от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, или от пресен топъл селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре), засилен с 2-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората; над нея - друга вълнена шапка и така спи.

V. Сутрин - фрикция с хладка вода на подмишниците и корема, последвана от сухо изтриване. През деня да се носи фланелей пояс.

Неделя - ако няма болки, пълна почивка от всичко. Ако има болки, лечението продължава.

Важни добавки:

1. При болни сливици сутрин и вечер сух масаж на сливиците с палците - 15 пъти напред и 15 пъти назад от под ушите към брадата и обратно.

2. Когато няма нито запек, нито диария, вместо казаните по-горе билки да се дава за пиене сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене и 2 часа след ядене 1/4-1 чашка отварка от жълт кантарион, джоджен и салвия - по 50 г от всяко. От тази смес 1 супена лъжица се запарва с 300 г вряща вода и се вари захлупено 5 минути; като изстине, се прецежда.

3. Болестта е упорита и лечението може да продължи дълго време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...