Jump to content

Стеснение на правото черво


Recommended Posts

Стеснение на правото черво

Причини. Появява се при зарастването на язвички в правото черво, при възпалителни процеси или рани в червото, притискане. Понякога е вродено.

Признаци. Хроничен запек, изпражненията излизат с напъни като лентички или топчета и понякога примесени с кръв или лиги. Коремът е подут от многото газове, болното има гадене и лошо настроение.

Лечение. Трябва да се провежда от лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема 1/2-1 чаена лъжичка от следната смес: 250 г чист пчелен мед, 2 супени лъжици майчин лист, стрит на прах, 10 г рафинирана сяра на прах (от аптеката) и по 5 г бяла дъвка (сакъз) и бял тамян, счукани на ситно.

II. Десет минути след сместа да се изпива 1 чашка от 50 г отварка от агримония, жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), коприва (листа), мента пиперита, невен, розов цвят (листенца), слез (листа и цвят) - по 50 г от всяко. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено) се запарват с 500 г вряща вода и се вари захлупено 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се топличко и подсладено с малко мед.

Диета. Или вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци - според сезона, или обикновена храна, но без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.

Преди обяд и вечеря като аперитив да се изяжда по 1 глава печен кромид лук без захар и без хляб.

На обяд заедно с другата храна, която е повече кашеста, може да се изяжда и по 50-100 г агнешко, телешко месо, пиле или прясна риба.

След ядене непременно да се изяжда и по 1 кафена чашка концентриран ошав - 150 г сини сливи (за компот), без кокичките, 3 супени лъжици смокини, нарязани на парченца, врят в 700 г хладка вода, докато се сварят, добавя се още 500 г топла вода и се вари да остане 300 г ошав, прецежда се, като се претрива през цедка, и се подслажда с мед.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие или софийска минерална вода, или чай от лайка.

III. Два часа след ядене да се изпива по 1 кафена чашка отварка от агримония и др. по точка II.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) да се прави топла клизма със 150-250 г чай от лайка - 1 супена лъжица цвят се запарва с 250 г вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда. След клизмата:

а) при липса на торбовидно разширение (дивертикул) целият корем на детето да се налага с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба и напълнена с топла лапа от праз лук (бялата му част), ситно нарязан, с прибавка на 1 китка магданоз (листа), 1 супена лъжица ленено семе и 100 г прясно мляко - всичко ври на тих огън, докато стане гъсто като тесто;

б) при наличност на дивертикул с кръв или без кръв коремът да се налага със същата торбичка, напълнена с топла лапа от 15 0 г ориз, 15 сини сливи, смачкани без костилките, и 450 г вода, вари се да стане на пилаф, след това се добавя 1 супена лъжица ленено брашно (предварително леко запечено) и се вари още 10 минути; като изстине, се смачква на тесто; отгоре се слагат вестник и фланелен пояс, едновременно съчетани с „шапка“ на главата от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, отгоре - друга шапка от памучен чорап. Държат се цяла нощ.

Забележки:

1. Същите лапи може да се употребяват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят.

2. При болки около ануса върху него да се постави торбичка от марличка, напълнена с топла прясна и несолена извара.

V. Сутрин да се прави 1-2 минути лек масаж на корема от дясно на ляво със суха ръка, последван от фрикция на корема с хладка вода и сухо изтриване и носене през деня в областта на правото черво - от лявата страна на корема, на парче мушама от хаваджива 15 на 15 см с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша свободно кожата. Носи се от едната страна 15 дни, после от другата също 15 дни, след това се заменя с нова.

Неделя - почивка от всичко, носи се само мушамата от хаваджива.

Забележка. При силен запек, продължил повече от 2-3 дни, детето трябва да бъде прегледано от хирург с оглед на операция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...