Jump to content

Незадържане на изпражненията


Recommended Posts

Незадържане на изпражненията

Причини. Увреждания на мозъка или на гръбначния стълб от някоя травма, хроничен колит и др.

Признаци. Неволно изхождане по нужда денем и нощем.

Лечение. I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се вземат 1-2 чаени лъжички (според възрастта) настойка от 500 г чист маслинен зехтин с по 3 супени лъжици жълт и червен кантарион (листа и цвят) и джоджен (листа) на водна баня - вари се 1 час, почива 1-2 дни и се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Десет минути след настойката да се изпива 1 чашка от 25-50 г (според възрастта) отварка от агримония, жълт и червен кантарион, мента пиперита, бял и жълт равнец, бяло подъбиче и синя тинтява -по 100 г. от всяко. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 10 минути на тих огън. Като изстине, се прецежда, може да се пие подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) или обикновена храна - без свинско, говеждо и овнешко месо, консервирани меса и риби. Преди обяд и вечеря като аперитив да се изяжда по 1 глава печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд заедно с другата храна може да се изяжда и по 50-100 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба). На вечеря безмесна храна: кисело мляко, мляко с ориз, грис, зеленчукови и тестени ястия и компоти (без компот от сливи) с леко препечен хляб. Добре е болното да се храни на всеки 2-3 часа по малко, отколкото наведнъж по много.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие отварка от ленено семе (предварително леко запечено, за да не пачосва отварката), жълт кантарион и мента пиперита. По 1 супена лъжица от трите се запарват с 500 г вряща вода и захлупени се варят още 10 минути; като изстине, се прецежда. Може да се пие подсладено с мед или захар и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да се изпива по 1 чашка от 25-50 г отварка от босилек, жълт кантарион, мента пиперита, маточина, риган и цикория (листа и стебла) - по 50 г от всяко. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка анасон се запарват с 500 г вряща вода и се варят 10 минути на тих огън; като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди ядене - разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета 1-2 пъти с памуче, натопено в камфоров спирт. Следва налагане на гръбнака с торбичка от тънко хасе с широчина 10-12 см, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре), засилен с 3-9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани на ситно заедно с корите (при липса на кестени - с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша), с прибавка на 7-15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 2-4 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и нарязани на ситно. На корема да се постави торбичка от хасе, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан на ситно, полуизстискан, засилен с 10-20 сини сливи, смачкани без костилките, и малко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата). На главата - цяла „шапка“ от хасе, напълнена със същия квасец, засилен с 3-9 супени лъжици диви кестени, настъргани на ситно. Върху нея - друга шапка от чорап или вълнена. Държат се до сутринта или докато досадят.

V. Сутрин - разтривка на гръбнака 1-2 пъти с памуче, натопено в камфоров спирт. Следва фрикция с хладка вода на корема и сухо изтриване. След това на гръбнака да се закрепи парче мушама от хаваджива, дълго според дължината на гръбнака и широко 10 см, с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата. Мушамата се носи 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Неделя - почивка от всичко, пият се само билките и се пази диета.

Важни добавки:

1. Лапите и квасецът може да се използуват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят и квасецът се засилва с 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

Ако това лечение се прилага от възрастен, отварките да се пият с чашка от 75 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...