Jump to content

Изпадане на задното черво


Recommended Posts

Изпадане на задното черво

Причини. Слабост (измършавяване), силно напрягане на правото черво, дизентерия, силна диария, разслабване на мускулите, хроничен запек, магарешка кашлица и пр.

Признаци. При силни и болезнени напъни част от задното черво (5-10 см) се обръща с лигавата ципа навън и тя силно почервенява. Болният се свива и се бои от всякакви движения.

Лечение. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Изпадналото черво да се задържи. При скорошно и незначително изпадане може и самото дете, ако не е твърде малко, да вкара червото си с пръст. При значително изпадане детето трябва да легне по корем и опитен човек или с показалеца си, увит в меко платно, намазано с вазелин или чисто дървено масло, или с една топчица памук, вързана в парче марля, обилно намазана с боров вазелин, да вкара внимателно (за да не повреди лигавата ципа) излязлата от червото част. След това под кръста на детето да се подложи възглавница и да се остави да полежи 2-3 часа на гръб, като се тури на ануса му кърпа, натопена в чиста студена вода (20°С), а над нея - кръстосан компрес, натопен в хладка вода (30-28°С).

Ако излязлото черво е възпалено, по-напред да се турят върху него студени компреси (кърпи), за да поспадне възпалението, а сетне червото да се вкара.

Когато червото често изпада, полезно е преди самото изхождане по нужда да се прави обикновена хладка клизма (30°С) от 150-200 г вода. След изхождане по нужда да се правят задръжни клизми със 100 г отвара или от дъбови кори (вж. „Рахит“), или от гръцко сено (2 супени лъжици семе в 1 кг вода се вари 10 минути).

Ако червото изпада при всяко напъване при изхождане по нужда, трябва да се задържа от двете страни с пръсти. Ако детето не може да прави това само, да го прави друг. По-добре е такива деца да се изхождат по нужда лежешком или на висок стол, с увиснали крака.

И в двата случая освен горното всекидневно (сутрин и обед) да се правят и по 1-2 коремни бани (30°С за 5-20 минути) с отварка от орехова шума, а вечер преди лягане да се поставя кръстосан компрес, натопен в същата отвара (32°С). Държи се цяла нощ.

Един път седмично, и то по-добре вечер преди лягане, да се правят по 1-2 парни бани на краката, последвани след препотяването от кръстосан компрес, натопен или в хладка отварка от трина, или във вода (30°С).

Вътрешно. При слабост да се дават накиснати в чист маслинен зехтин смокини.

Диета. Първите 2-5 дни след изпадане на червото да се дават изключително плодови или зеленчукови сокове (моркови, алабаш и др.), а също овесено мляко. След това - лека и не груба вегетарианска храна (млечно-растителна) с плодове, орехи, салати, черен тричав хляб и пр.

Внушение. По указания начин в том I.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...